Saveti – Najlepši evropski gradovi koji se nalaze na jezeru – Travel Magazine

Najlepši evropski gradovi koji se nalaze na jezeru

Najlepši evropski gradovi koji se nalaze na jezeru

Da li ste ikada neki odmor proveli na jezeru?

Ukoliko ste zaljubljenik u mesta koja se nalaze blizu vode, vaš izbor ne moraju da budu primorske destinacije sa kilometarskim plažama. Ne, vaš izbor mogu da budu mesta koja se nalaze pored ili u neposrednoj blizini jezera, kojih je Evropa prilično bogata.

Danas ova mesta nisu samo izbor zaljubljenih parova, zbog svoje romantične atmosfere, već i svih koji žele da uživaju daleko od masovnog turizma, u lepotama netaknute prirode. Pa samo zamislite ovu sliku: ispijate čašu vina u kafiću na rivi, s pogledom ka jezeru u kom se oslikavaju planine, oblaci i šumski predeli. Divna slika, zar ne?

Sledećih 5 bajkovitih gradova Evrope vam nudi upravo to – magičan doživljaj u mirnijem ambijentu.

Askona (Ascona, Švajcarska)

Mondensko mesto na severnoj obali jezera Lago Mađore (Maggiore), izgleda kao da se ceo Mediteran preselio u Švajcarsku. U Askoni možete da odsednete u hotelu sa pet zvezdica, krstarite jezerom i ispijate Aperol uz prekrasne zalaske sunca. I to sve na pola sata od italijanske granice. Ovde je lepota gde god da se okrenete – bilo ka udaljenim Alpima ili ka uličicama koje vijugaju oko starog dela grada. Ovde možete da vidite crkvu iz 16. veka Pjetro di Paolo (Pietro d Paolo), ali i zgrade u jarkim bojama koje okružuju šetalište kraj jezera.

View this post on Instagram

A sunny winter Sunday in Ascona 🌞🇨🇭

A post shared by Christian Guerra (@christian.guerra_) on

Evropljani ovde dolaze da pobegnu od vreve i relaksiraju se u nekom od lidosa (javni bazeni). Tu je i resort Eden Roc sa čak 4 restorana, 3 bazena, spa centrom koji se prostire na 2.000 kvadratnih metara i prelepim pogledom na jezero koje mnogi smatraju lepšim od mora.

Jezero Komo (Italija)

Ovo glamurozno jezero oduvek je bilo prvi izbor aristokratskih porodica iz Lombardije, koje su upravo ovde birale da kupe vile. Poznati takođe vole Komo, pa su tako svoje domove ovde pronašli Džordž Kluni (George Clooney), Madona (Madonna) i drugi.

Jezero Komo

Foto: Jef Willemyns from Unsplah

Od svih mesta koja se nalaze na jezeru, gradić Ćernobio (Cernobbio) je definitivno jedan od najslikovitijih. Tu u blizini se nalazi možda i najlepša vila na jezeru, Villa d’Este iz 16. veka, poznata po fontanama i bajkovitim vrtom. Naravno, dok ste ovde morate da uplatite krstarenje jezerom i obiđete celu obalu Koma.

Ohrid (Makedonija)

Za sve one koji ipak žele da pronađu pristupačniju destinaciju, definitivno postoji alternativa. U pitanju je jezero, neverovatne tirkizne boje koje predstavlja prirodnu granicu Albanije i Makedonije. Ohridsko jezero je jedno od najdubljih i najstarijih jezera sveta. Smatra se da je staro tri miliona godina!

Šarmantan istoimeni grad koji se nalazi na Unesco listi od 1979. godine, nudi odmor iz snova, na jezeru koje mnogi upoređuju sa morem. Jedna od najlepših pravoslavnih crkvi nalazi se upravo u Ohridu. Crkva sv. Neuma, je zapravo pravoslavni manastir iz 905. godine u kojem se nalaze mošti svetog Neuma. U Orhidu vas čekaju i divne plaže, te stara kaldrma i trg koji datira iz 10. veka.

Halštat (Hallstatt, Austrija)

Maleno selo iz 16. veka sa alpskim kućama i baroknim crkvama, koje se ogledaju u jezeru Halštat, danas se smatra jednim od najlepših austrijskih gradića. Halštat se nalazi nedaleko od Salcburga i ima 1.000 stanovnika. Grad je na Unesco listi svetske baštine od 1997. godine, a poznat je i po najstarijem rudniku soli.

Najlepsi austrijski grad na jezeru je Halstat

Foto: Dimitry Anikin from Unsplah

Iako su proleće i jesen savršeni za posetu Halštata, on je sve popularniji i kao zimski izbor zbog bajkovite lepote snežnih prekrivača koji u spoju sa jezerom čine savršenu sliku. Božićni market predstavlja posebnu atrakciju zimi, kao i hotel Gruener Baum, iz 1700. godine, u kome su među slavnim gostimi bili austrijska carica Sisi (Sissi) i Agata Kristi (Agatha Christie).

Bled (Slovenija)

Neki miks svega čeka vas na slovenačkom Bledu, koga zovu alpskim draguljem. Smešten između šumskih padina Julijskih Alpi i vrhova Karavanskih planina, Bled izgleda kao malo kraljevstvo. Ostrvo u središnjem delu jezera na kome se nalazi crkva iz 17. veka sa zvonom želja, predstavlja magnet za sve parove. Prema legendi, muškarac koji svoju suprugu ponese uz svih 99 stepenika do crkve imaće srećan brak, a zvonjavom zvona će se ostvariti želje bračnog para.

Bled u Sloveniji

Foto: Jaka Škrlep from Unsplash

U gradu vas čeka crveno-beli zamak Bled iz 11. veka u kojem se danas nalazi muzej, a koji je za vreme bivše zemlje služio kao letnjikovac Josipa Broza Tita.

Pogledajte kako je jedno otpadno jezero u Španiji postalo hit na Instagramu, te priču iza Bodenskog jezera. Saznajte i koja su to najbolja jezera Italije.

Brojne atraktivne destinacije upoznajte ovde.

Podelite ovaj članak...
346Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

X