Saveti – Najzanimljiviji park-muzeji na otvorenom u Evropi – Travel Magazine

Najzanimljiviji park-muzeji na otvorenom u Evropi

Najzanimljiviji park-muzeji na otvorenom u Evropi

Drugi talas koronavirusa doprineo je da veliki broj muzeja i umetničkih galerija širom sveta zatvori svoja vrata ili ostane da radi sa minimalnim kapacitetom i ograničenim radnim vremenom.

Srećom, postoji alternativa za uživanje u umetnosti sa malim rizikom, a istovremeno i za uživanje na otvorenom. Razni parkovi skulptura u gradovima širom sveta, gde se mogu videti dela svih veličina sjajna su prilika da budete pored umetnosti u ovim teškim vremenima.

U nastavku pogledajte pet manje poznatih, ali vrlo zanimljivih muzeja na otvorenom koje je sigurno istražiti čak i u vreme ograničenja.

Park skulptura Bomarzo (Italija)

Ovo je najstariji od svih parkova skulptura. Napravljen u 16. veku, ovaj renesansni vrt nalazi se u Bomarzu, gradu udaljenom 90 kilometara od Rima, severno od regije Lacio. Sacro Bosco („Sveti gaj“) naziva se i Park čudovišta, a kad primetite mračna usta Orka, jednog od bogova podzemlja, razumećete njegovo ime.

Dizajniran od strane arhitekte Piroa Ligorija, ovaj park skulptura ima sirene, mitološke zveri, nimfe, zmajeve i džinovske plodove, od kojih su mnogi isklesani u manirističkom stilu. U poslednjih pet vekova vegetacija je pokušala da prekrije retka umetnička dela, dajući čitavom parku i pomalo uznemirujuću atmosferu. Pored toga, Ligorio je bio zadužen da sledi naredbe svog sponzora, princa Pier Francesca Orsinija, pa je park napunio natpisima, zagonetkama i simbolima. 36 statua rašireno je šumovitim i vlažnim putem zagonetne lepote, sa mestima čudnim poput Nagnute kuće koja zavarava čula.

Najbolje ocenjeni nacionalni parkovi
PROČITAJTE I…

Evropske zemlje koje imaju najbolje ocenjene nacionalne parkove

Schlossgut Schwante Park (Berlin / Nemačka)

25 kilometara od nemačke prestonice, kolekcionari i preduzetnici Loreta Vurtenberg i Daniel Tumpel kupili su barokni dvorac sa parkom od 10 hektara i pretvorili ga u park skulptura Schlossgut Schwante – danas fascinantni muzej na otvorenom.

U parku je izloženo 25 velikih dela savremene umetnosti, ali ih nije lako pronaći. Otprilike četiri ili pet je na otvorenom, ali ostatak je integrisan u pejzaž i potraga za njima kombinuje strast prema umetnosti sa fizičkim naporom. Neon natpis „Sve će biti u redu“, koji je stvorio britanski umetnik Martin Krid; prostor za meditaciju koji je dizajnirao Karsten Nikojal a podseća na kambodžanski hram i uvijene stepenice koje su između ostalih kreacija Monike Sosnovske, samo su neka od dela koja se nalaze u ovom parku.

Luksemburski park je najlepsa oaza Pariza
PROČITAJTE I…

Luksemburški park – najlepša zelena oaza Pariza

Pored izložbe na otvorenom, Schlossgut Schwante se može pohvaliti oazama za praktikovanje joge i meditacije, umetničkim radionicama, projekcijama filmova, koncertima i plesnim i fotografskim događajima.

Ekebergparken (Oslo / Norveška)

Na vrhu brda blizu Osla i njegovog fjorda nalazi se park skulptura Ekebergparken, otvoren 2013. godine zahvaljujući kolekcionaru umetničkih dela Kristianu Ringnesu. Među borovima, bukvom i ostalim četinarima nalaze se, između ostalih, 42 dela Džejmsa Turela, Ogist Rodina, Marine Abramović, Damijen Hirsta ali i umetnika kao što su Salvador Dali (sa njegovom Venerom iz Milana sa fiokama, 1964) i Jaume Plensa (sa glavom Kloi).

Pored toga, svake nedelje možete posetiti izložbu Skyspace umetnika Džejmsa Turela. Iako će vam biti potreban napor da se popnete nekim stazama da biste mogli da vidite umetnička dela, trud se isplati kada dođete na vrhu odakle se pruža nestvaran pogled na Oslo u podnožju brda.

Fondacija Maeght (Francuska)

Šezdesetih godina, Aime Maeght i njegova supruga Margerit stvorili su fondaciju za smeštaj svoje fascinantne kolekcije umetnosti 20. veka, smeštene na nekoliko kilometara od Azurne obale, u selu Saint Paul de Vence. Pored slika i keramike, u parku na neravnoj površini nalaze se dela velikog formata Alberta Đakometija, Alekandera Kaldera i Žorža Braka (autora prelepog crteža unutar bazena) kao i lavirint koji je dizajnirao Huan Miro (bliski prijatelj bračnog para Maeght).

Muzej Chillida-Leku (Hernani / Španija)

Hernani, u provinciji Gipuzkoa, dom je muzeja na otvorenom koji sakuplja nasleđe jednog od najvažnijih španskih vajara 20. veka: Eduarda Čilide. Ovaj muzej ima 40 skulptura apstraktne estetike rasutih po seoskoj kući od 11 hektara. Takođe prikazuje više od stotinu malih i srednjih dela nastalih materijalima kao što su alabaster, granit, gvožđe, gips i papir.

U bašti, među drvećem bukve, hrasta i magnolije, posetiocima je dozvoljeno da dodiruju skulpture kako bi osetili različite teksture, pa čak i da prođu kroz neke. U seoskoj kući Zabalage, ispod pažljivo restauriranih starih kamenih zidova, mogu se naći još dela ovog umetnika koji je znao kako da grubim materijalima granita i čelika da jednu harmoničnu lepotu.

Ostale interesantne zanimljivosti pogledajte ovde.

Podelite ovaj članak...
98Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *