Najpoznatije supe i čorbe sveta
Supa je jedna od najstarijih i najuniverzalnijih namirnica na svetu, a skoro svaka kultura ima neku vrstu supe ili čorbe. Širom planete ljudi su još od početka sveta svašta nešto „krčkali“ u posudama, od školjki, kornjača do bambusa. Vrela hrana omogućavala je preživljavanje sa stabilnim žitaricama, sa začinskim biljem i drugim sastojcima koji su dodati u ishranu ili u lekovite svrhe.
U nastavku pogledajte najpoznatije supe i čorbe sveta …
Goveđi fo (pho bo) | Vijetnam
Čorba se satima krčka sa cimetom, zvezdanim anisom i drugim začinima kako bi se stvorila divna aromatična osnova za ovu supu od pirinčanih rezanaca. Pho je među najpriznatijim vijetnamskim kulinarskim izvozima Vijetnama. I dok današnji Pho restorani nude široku paletu ukusa, govedina je original. Do 1930. godine, supa se servirala sa kriškama sirove govedine, nežno kuvane u čorbi. Danas je goveđi fo i dalje najomiljenija verzija u Vijetnamu, sa opcijama koje uključuju originalnu sirovu govedinu, ili mešavinu sirove i kuvane govedine.
Borscht | Ukrajina i Rusija
Komadiči nežne repe plivaju u briljantnoj crvenoj čorbi koja je omiljena u Ukrajini i širom istočne Evrope. Borscht je često preliven bogatom pavlakom, dok je osnova supa od cvekle.
Inače, ova supa se često pripisuje i ruskoj i poljskoj kuhinji, ali istina je da se prvi put pojavila u Kijevskoj Rusiji iako ukrajinski kuvari stoje iza kampanje da njihova verzija bude deo UNESCO-ve svetske baštine.
Bouillabaisse | Francuska
Riblji paprikaš u Francuskoj je dobio sasvim novi status zahvaljujući kulinarskoj ikoni bouillabaisse. Ova supa sadrži klasične mediteranske ukuse koji su sinonim za primorski grad Marsej. Šafran, maslinovo ulje, komorač, beli luk i paradajz stapaju se sa svežom ribom svežom iz mora. Nekada bi ta riba bila bilo koji ulov dana, ali stvari su postale malo strože vremenom.
Prema potpisnicima Povelje Bouillabaisse iz 1980. godine (kolektivnog pokušaja lokalnih kuvara da osiguraju kvalitet francuske supe), najautentičniji recept mora da sadrži najmanje četiri vrste morskih plodova izabranih sa liste koja uključuje grdobinu i rakove.
Caldo verde | Portugal
Tanko narezano zelenilo u spoju sa krompirom i lukom čini ovu domaću supu iz portugalskog regiona Minho, proizvođača vina. Sada je supa kulinarska zvezda od luksuznih kafića do seoskih trpeza. U mnogim verzijama, nežna portugalska chourico kobasica dodaje delić zadimljenog, slanog ukusa koji čini supu još ukusnijom. Uživajte uz čašu čuvenog Minhovog vina vinho verde.
Chorba frik | Alžir, Libija i Tunis
Tvrda pšenica ubrana dok je zelena, zvana freekeh, dodaje zadovoljavajuću snagu i hranu ovoj severnoafričkoj supi, koja je posebno omiljena tokom Ramazana. Nežna zrna upijaju paradajz čorbu i aromatične začine, a njihov ukus se meša sa leblebijem i dinstanom piletinom, govedinom, ovčetinom ili jagnjetinom. Poslužite sa limunskim sokom i komadom hleba kesra.
Chupe de camarones | Peru
Ova kremasta čorba od škampa specijalitet je Arekuipe, istorijskog grada okruženog visokim vulkanima. Hladne noći u planinama savršene su za obilno jelo koje pored škampi sadrži komadiće andskog krompira i kukuruza. Čorba je malo i ljutkasta, zbog amarilla, ljute papričice dirljivog, voćnog ukusa. Možda to objašnjava reputaciju supe kao moćnog afrodizijaka.
Gazpacho | Španija
Leto u Andaluziji donosi teško vreme, idealno za degustaciju ove hladne supe od povrća. Najklasičnija verzija današnjice uključuje paradajz, krastavce, beli luk i maslinovo ulje, sa pregrštom ustajalih prezli dodanih u supu.
Arapi su jelo doneli na Pirenejsko poluostrvo vekovima pre nego što su Španci probali paradajz, sastojak novog sveta. Original je bio mešavina hleba, belog luka i maslinovog ulja, istucanog u činiju i začinjenog sirćetom.
Harira | Maroko
Kada sunce zađe tokom meseca Ramazana, mnogi Marokanci prekidaju post vrelom zdelom ovog utešnog variva od leblebija. Cimet, đumbir, kurkuma i biber daju specifičan ukus ovoj slanoj čorbi od paradajza koja se jede i u Alžiru. Iako su vegetarijanski recepti popularni, najklasičnija verzija se dinsta uz nežne komade jagnjetine ili drugog mesa. To nije samo posna hrana za muslimane; neki severnoafrički Jevreji takođe pripremaju hariru za prekid godišnjeg posta Jom Kipur.
Lanzhou supa od junećih jufki | Kina
Ručno oblikovani, domaći rezanci za ovu tradicionalnu supu sami po sebi su umetnost. Zanatlije koriste fino mleveno brašno sa visokim sadržajem glutena i alkalni prah za mešanje rastezljivog testa, a zatim povuku i preklope jedan komad testa da naprave dovoljno rezanaca za posudu supe. Stavite ih u posudu sa goveđim bujonom koji uključuje nežnu govedinu, kriške rotkvice, čili ulje i sveže začinsko bilje.
Tom yum goong | Tajland
Slatka, kisela, začinjena i slana, veličanstvena supa sadrži nežne škampe. Aromatični sastojci uključuju listove začina galangala, limunske trave i kreča, te komadiće jarkocrvenog čilija. Tom yum goong je samo jedna od mnogih vrsta tom yum supe na Tajlandu – ova verzija dolazi obogaćena masnim gamborima i omiljena je kod mnogih kafanica.
Yayla corbasi | Turska
Kuvani pirinač ili ječam dodaju zrnastu slatkoću ovoj kremastoj supi koja je prepuna jogurta. Za ovu supu veruje se da štiti od prehlade tokom zime; neke turske bolnice čak služe ovu supu za oporavak pacijenata.
Mrvica sušene nane pomaže u izjednačavanju blagog ukusa jogurta. Poslužite se kriškom svežeg pita hleba.
Skorašnji komentari