Saveti – Najviše turističke atrakcije sveta – Travel Magazine

Najviše turističke atrakcije sveta

Najviše turističke atrakcije sveta

Ljudi su oduvek težili da se izdignu od zemlje i da se vinu u visine. Visoka mesta privlače i turiste – što zbog odličnog pogleda i spektakularnih mogućnosti za fotografisanje, što zbog adrenalina i osećaja uzbuđenja dok svet posmatramo sa „vrha“.

Panoramske palube na neboderima, panoramski točkovi, planinski vidikovci ili sky barovi, samo su neke od turističkih atrakcija koje obavezno treba da iskusite ukoliko vam se ukaže prilika.

Ručak među oblacima

U najvišem neboderu na svetu, Burdž Kalifi, smešten je restoran At.mosphere. Osim u vrhunskoj gastronomiji, gosti restorana imaju priliku da uživaju pogledu na grad sa visine od 442m, sa vodama Persijskog zaliva koje se presijavaju u pozadini. Hrana, piće, atmosfera, ali i cene su vrhunski, pa ovo panoramsko posmatranje spada u skuplje gradske atrakcije, ali je zaista jedinstveno iskustvo. Ceo restoran je, umesto zidovima, okružen prozorima od poda do plafona, pa ćete u spektakularnom pogledu uživati u kom god pravcu da pogledate.

Najviši bar

Kultni hongkonški bar, koji je centralno mesto visokoprofilnih društvenih dešavanja, nalazi se na krovu hotela Ritz Carlton. Poznat po inovativnom dizajnu i uređenju enterijera, živim DJ nastupima i jedinstvenim receptima za koktele, Ozone gostima nudi mesta za sedenje i unutra i na terasi. Ipak, najprivlačnija stvar u vezi sa ovim barom je njegova visina – nalazi se na 118. spratu, zbog čega ne samo što je najviši na svetu, već i najbolje mesto za posmatranje noćnih svetala grada.

Najviša panoramska paluba

Shanghai Tower je druga po visini zgrada na svetu, ali u njoj je smeštena najviša panoramska paluba. Smeštena 118. spratu, paluba nosi naziv „Vrh Šangaja“ i do nje se stiže ultrabrzim liftom, za samo 55 sekundi – brzinom od skoro 70 km/h. A na vrhu vas čeka neponovljiv pogled.

View this post on Instagram

shanghai center

A post shared by @ meracle.huang on

Najviši hotel na svetu

Ako želite da prespavate u najvišem hotelu na svetu, imate dve mogućnosti. Možete da bukirate sobu u hotelu Gevora u Dubaiju, koji je sa visinom od 356m tehnički gledano, najviši na svetu. Osim u odličnom pogledu na grad, posetioci ovde mogu da uživaju i u vrhunskoj usluzi koja se očekuje u luksuznom hotelu.

Sasvim drugačije iskustvo vas očekuje u hotelu Tayka del Desierto u pustinji Silolli u Boliviji. Ovaj hotel se nalazi na nadmorskoj visini od 4.600m i oduzeće vam dah – bukvalno. U blizini hotela nalazi se nekoliko izuzetnih prirodnih atrakcija, kakvi su gejziri i slana jezera u kojima se hrane flamingosi.

Najviši panoramski točak

Panoramski točkovi su omiljene turističke atrakcije i neke od njih dostigle su kultni status. To je slučaj sa točkovima London Eye ili Singapore Flyer. Ali ako želite da se provozate na najvišem panoramskom točku na svetu, posetite Las Vegas, u kome se nalazi High Roller. On će vas podići na visinu od 168m, a tokom vožnje koja traje 30 minuta, posetioci u pogledu uživaju iz udobnih i prostranih kabina. Pogled na neonska svetla Las Vegasa najbolji je odavde.

Najviši rolerkoster na svetu

Ako vam vožnja panoramskim točkom ne donosi dovoljnu količinu uzbuđenja, razmotrite vožnju na najvišem rolerkosteru na svetu – Kingda Ka, koji se nalazi u zabavnom parku Six Flags Great Adventure & Safari u Nju Džerziju. Rolerkoster dostiže visinu od 139m, što otprilike odgovara visini zgrade od 45 spratova. Ovo je takođe jedna od najbržih vožnji na svetu, sa ubrzanjem od 0 do 200km na sat za samo 3,5 sekundi.

Najviši Zipline

Ljubiteljima adrenalina zanimljivo će biti još jedno visinsko iskustvo – zipline. U francuskom ski-rizortu Val Thorens nalazi se najviši zipline na svetu „La Tyrolienne„. On kreće sa nadmorske visine od 3.300 i za deset minuta vas spušta 1.300m niže. Sa brzinom od preko 90km na sat i dramatičnim alpskim pejzažom u pozadini, ovo je je zaista upečatljivo iskustvo.

Najviši most

Most Duge je otvoren 2016. godine i smatra se najvišim na svetu. Izgrađen je iznad reke Beipan, visok je 564m i spaja provincije Guejdžou i Junan u Kini. Prostire se duž rečne doline dužinom od 1341m i vozači tokom vožnje mogu da uživaju u pogledu na okolnu prirodu.

Most Duge je najviši most na svetu

Foto: ShakyIsles from WIkimedia Commons

Najviša šetnja

Mnogi avanturisti sanjaju o usponu na Kilimandžaro – najvišu planinu Afrike i najvišu samostojeću planinu sveta. Na svetu postoje viši vrhovi i više staze, ali za njih je potrebna profesionalna oprema, dodatna obuka i korišćenje konopaca za prevazilaženje tehničkih izazova. Za osvajanje Kilimandžara u Tanzaniji dovoljno je da ste u solidnoj fizičkoj formi i da imate avanturistički duh. Nakon nedelju dana hoda, uporni i odvažni popeće se na nadmorsku visinu od 5.895m. Sa vrha se pruža dramatičan pogled na okolne ravnice. Polazna tačka za uspone je selo Moši na južnoj strani podnožja.

Mnogi avanturisti sanjaju o usponu na Kilimandžaro - najvišu planinu Afrike

Foto: Herbert Aust from Pixabay

Najviša opservatorija

Pustinja Atakama u severnom Čileu poznata je kao najsuvlje mesto na svetu. Zbog savršenih uslova za posmatranje neba, dom je nekih od najviših opservatorija na svetu. Najviša od njih, na 5.640m nadmorske visine je opservatorija univerziteta u Tokiju, na vrhu Cerro Chajnantor. Ona nije otvorena za javnost, ali ambiciozni hajkeri mogu da se popnu do ovog vrha i tokom noći uživaju u najlepšem zvezdanom nebu. Bez svetlosnog zagađenja, prašine i vodenih isparenja, videćete nebo ispunjeno sjajem milijardi zvezda.

Pročitajte još koje su najposećenije atrakcije Njujorka, nezaobilazne atrakcije na putu iz Rima ka obali Amalfi i najbolje atrakcije Rusije.

Ostale zanimljivosti pročitajte ovde.

Podelite ovaj članak...
82Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *