Saveti – Najzanimljiviji izolovani manastiri sveta – Travel Magazine

Najzanimljiviji izolovani manastiri sveta

Najzanimljiviji izolovani manastiri sveta

U ovim teškim vremenima, dok je još aktuelna pandemija Covid-19, mnogi putnici sanjaju o destinacijama koje su prilično intimne i izolovane. Zbog toga popularnost nekih nekonvencionalnih vrsta turizma raste. U poslednjih nekoliko meseci primećeno je povećano interesovanje za teško dostupne destinacije i lokacije.

Popularnost hodočasničkog turizma takođe je porasla. Razlog tome je što su mnogi manastiri pogodno građeni na udaljenim, gotovo nepristupačnim mestima, budući da su monasi uvek tražili samoću i udaljenost od vreve.

Pogledajte 7 udaljenih i prilično izolovanih manastira…

Taung Kalat (Mjanmar)

Na jugozapadu vulkana Popa nalazi se mala planina Taung Kalat koja je visoka 737 metara. Na vrhu ove planine se nalazi budistički manastir, koji se može nazvati jednim od najneobičnijih hramova na svetu. Manastir je takođe jedno od najvažnijih hodočasničkih tačaka zemlje. Stotine hiljada budista i turista dolazi ovde da oda počast duhovima koji po budističkom uverenju žive upravo ovde, na planini.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Enric Auladell (@sadolitx)

Do manastira se možete popeti savladavši 777 stepenica koje su izgrađene u obliku natkrivene poluspiralne galerije. Na početku staze stepenište je prilično široko, od kamena, posle je nešto uže i u lošijem stanju, a na širokom stepeništu postoje i klupe za odmor.

Manastir Dubrava i kanjon Uvca
PROČITAJTE I…

Manastiri Uvac i Dubrava – duhovni centri Zlatibora

Paro Taktsang (Butan)

Paro Takstang, poznat i kao Tigrovo gnezdo, visi na litici od 3.000 metara u dolini Paro i jedan je od najudaljenijih manastira na svetu. Legenda kaže da je Guru Rinpoče stigao ovde na leđima velike tigrice, pronašao pećinu i povukao se u dugu meditaciju.

Ovaj manastir je izgrađen 1692. godine i aktivan je manastir stroge prakse. Tamo možete doći peške ili do određene visine na mazgama. Uspon nije lak, veći je od 1.000 metara i posetioci imaju dozvolu da ga posete samo pod nadzorom vodiča, u malim grupama.

Manastir Phugtal (Indija)

Skriven u zabačenom jugoistočnom regionu doline Zanskar, visoko na Himalajima, manastir Phugtal bukvalno “visi” na litici visokoj 3.800 metara. Ovaj izvanredni manastir osnovao je u 12. veku Lama Gangzem Sherap Sampo i ovde trenutno živi oko 70 monaha. Iznenađujuće, iako je građevina napravljena od opeke, blata, kamena i drveta, opstala je stotinama godina.

Viseći hram (Kina)

Sledeći izolovani manastir na listi je Viseći hram koji se nalazi u podnožju planine Hengshan, 65 kilometara od grada Datong. Izgrađen je 491. godine i ostao je gotovo netaknut. Tokom njegove izgradnje korišćena je jedinstvena tehnika: grede kao podloga bile su napola zabijene u planinu. Tako je i sama planina podržana.

Manastir je neobičan i po tome što je kombinovao budizam, konfucijanizam i taoizam. Unutra možete videti statue Šakjamunija, Konfucija i Laozija. Trenutno se manastir teško može nazvati nepristupačnim. Otvoren je za turiste i milione znatiželjnih Kineza koji dolaze u talasima da posete ovo mesto. To, međutim, ne isključuje činjenicu da su u prošlosti monasi ovde živeli poptuno izolovano.

Manastir Ostrog (Crna Gora)

Ostrog nije najstariji manastir u Crnoj Gori, ali je veoma popularan i sigurno jedan od najizolovanijih manastira u zemlji. Pravoslavni hodočasnici ga posećuju gotovo jednako često, kao i crkvu Svetog groba u Jerusalimu. Izgrađen je u 17. veku, ali su pećine u stenama mnogo duže služile kao utočište monasima. Danas je Ostrog funkcionalni manastir sa 12 monaha koji ovde žive. Mesto je takođe otvoreno za turiste.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Geo Avantura (@geo_avantura)

Manastir se nalazi 8 kilometara od autoputa, koji povezuje Podgoricu i Nikšić. Do Ostroga možete doći autobusom ili automobilom, ali treba imati na umu da je put planinski, što znači da se sužava i vijuga, što znači da ga može prevazići samo iskusan vozač.

Manastir Key (Indija)

Još jedan veoma zanimljiv i zabačen manastir je manastir Key u Indiji. Prizori ovog manastira pomalo podsećaju na pejzaže iz filma Gospodar prstenova. Tibetanski budistički manastir nalazi se u selu Ki, na Himalajima, na nadmorskoj visini od 4.166 metara, sa pogledom na dolinu Spiti.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Ajai (@ajaisingh2017)

Manastir je prošao kroz mnoge periode napada, zemljotresa i pljački, ali je preživeo. Danas u manastiru živi oko 300 ljudi. Ovde su dobrodošli i turisti koji do manastira mogu doći autobusom ili taksijem iz Kaze ili Kibera, ili pešice.

Meteora (Grčka)

Među svim izolovanim manastirima širom sveta, poznati pravoslavni manastiri Meteora ne mogu se zanemariti. Ovi manastiri se nalaze na visokim liticama u centralnoj Grčkoj. Postoji legenda da je osnivaču manastira, svetom Atanasiju, orao pomogao da dođe do vrtoglavih visina.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by METEORA GREECE (@meteora_gr)

Za laike, međutim, jedini način da dođu, jesu stepenice koje mogu biti prilično zamorne. Ali i ovo je dobro, s obzirom na to da je do dvadesetih godina 20. veka bilo potrebno koristiti užad i posebne mreže. Manastir je poznat i po snimanju scena iz filma o Džejmsu Bondu “Samo za tvoje oči”.

Najsvetija mesta sveta
PROČITAJTE I…

Hilandar, Stounhendž, Gavrinis: 20 najsvetijih i najmističnijih mesta Evrope

Ostale zanimljivosti pročitajte ovde.

Podelite ovaj članak...
1Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *