Saveti – Nova realnost: Dezinfekcija stvari nakon putovanja – Travel Magazine

Nova realnost: Dezinfekcija stvari nakon putovanja

Nova realnost: Dezinfekcija stvari nakon putovanja

Situacija u travel industriji je napeta i menja se na dnevnom nivou. U skladu sa promenjljivom epidemiološkom situacijom, države menjaju svoje granične politike ka drugim zemljama, Tako su od 01. jula neke od zemalja EU otvorile granice za građane Srbije. Grčka je, nažalost, povukla odobrenje za ulazak srpskih turista do 15. jula, ali situacija se prati svakodnevno.

Uprkos otvaranju mnogih granica i počinjanju uspostavljanja redovnih avio linija, putovanja se ovog leta odvijaju u neuporedivo manjem obimu nego prošle godine u istom periodu. Povratak u normalu ne očekuje se uskoro, a neki stručnjaci upozoravaju da su putovanja zauvek izmenjena i da povratka na staro više nema. Oni koji tokom pandemije Covid-19 putuju, treba da usvoje i poštuju nove putne prakse i protokole, kako bi umanjili mogućnost izlaganja ovom opasnom virusu. Nošenje maske u avionu i na aerodromu se podrazumeva, kao i održavanje distance, čišćenje sedišta i bitnih stvari u hotelskoj sobi (kvake, daljinski, stočić pored kreveta, otd.). Putnicima se preporučuje dovoljno sna, redovno konzumiranje zdrave hrane i dobra hidriranost organizma. Ali i kada se vratite kući, potrebno je da preduzmete neke preventivne mere. Dezinfekcija stvari sa putovanja spada u najvažnije.

Nošenje maske spada u osnovne mere zaštite od virusa korona

Foto: Engin Akyurt from Pixabay

Dezinfekcija nakon putovanja

Prva i osnovna stvar nakon putovanja je obavezno pranje i dezinfekcija ruku. Ova jednostavna radnja podrazumeva se posle bilo kakvog izlaska iz kuće, a nakon putovanja ona je posebno važna. Na putovanju koristite svaku mogućnost da operete ruke. Onda kada to nije moguće, koristite sredstva za dezinfekciju. A nakon pipanja svih tih kvaka, šaltera, stolova u kafeima, pa čak i ručke na vašem koferu koju je sigurno dodirivalo još nekoliko osoba, pranje ruku je obavezno. Zapravo, najbolje bi bilo da se posle putovanja istuširate i obučete čistu odeću, a onu koju ste nosili tokom putovanja odmah operite.

Predmeti koje treba dezinfikovati

Virus Covid-19 je posle svih ovih meseci i dalje velika nepoznanica za svetske naučnike i njihova nova saznanja utiču na kreiranje novih smernica za borbu protiv virusa. Pretpostavke variraju od toga da se čestice virusa zadržavaju na stvarima od nekoliko sati do više dana, u zavisnosti od površine na koju padnu. Zato je dobro da sve stvari koje ste koristili tokom putovanja dezinfikujete.

Prva i osnovna stvar nakon putovanja je obavezno pranje i dezinfekcija ruku

Foto: Klaus Hausmann from Pixabay

Dezinfekcija kofera

Pre unošenja u kuću, dobro alkoholom naprskajte točkiće i ručku kofera. Ukoliko planirate da kofer koristite ponovo uskoro, dezinfikujte ga celog. Ali ako ne putujete u narednim nedeljama, samo ga prebrišite i odložite na sigurno, jer virus ne može da opstane na njemu duže od ovog perioda.

Stvari

Mobilni telefon i ostale elektronske uređaje koje ste koristili tokom putovanja, odmah očistite sredstvom za dezinfekciju. Isto važi i za korice pasoša, naočare i kutiju za naočare, novčanik, kutijicu za lekove i sl. Torba ili ranac sa ličnim stvarima takođe se moraju dezinfikovati, jer ste ih sigurno stavljali na rizične površine – ispod avionskog sedišta, na stolicu u kafeu, na sedište u čekaonici, na šalterski pult, itd.

Virus Covid-19 je posle svih ovih meseci i dalje velika nepoznanica za svetske naučnike i njihova nova saznanja utiču na kreiranje novih smernica za borbu protiv virusa

Foto: congerdesign from Pixabay

Dezinfekcija odeće

Naravno, svu prljavu odeću nakon puta stavljate na pranje. Ipak, stručnjaci preporučuju da operete svu, pa i čistu odeću koju ste nosili sa sobom. Jaknu ili kaput koji ste nosili tokom putovanja, obavezno očistite ili odložite na duži vremenski period.

Nakon pandemije

Mere dezinfekcije tokom epidemije svetskih razmera od presudne su važnosti i moraju se sprovoditi. Ipak, higijena na putovanju i posle njega je važna u svako vreme. Zato razmislite o tome da usvojene prakse primenjujete i nakon, nadamo se skorog, kraja pandemije Covid-19. Na prometnim mestima kakvi su aerodromi, autobuske i železnike stanice uvek vreba opasnost od zaraze virusima i bakterijama, koju možete izbeći pridržavajući se ovih jednostavnih koraka.

Pročitajte koje mere opreza možete i treba da preduzmete tokom putovanja.

Ostale zanimljivosti pročitajte ovde.

Podelite ovaj članak...
284Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *