Običaji i bonton – Da li ste znali da je noćno fotografisanje Ajfelovog tornja ilegalno? – Travel Magazine

Da li ste znali da je noćno fotografisanje Ajfelovog tornja ilegalno?

Da li ste znali da je noćno fotografisanje Ajfelovog tornja ilegalno?

Ako ste planirali da ovih dana posetite Pariz, evo jedne zanimljive informacije koju bi trebalo da znate. Ajfelov toranj slobodno možete da fotografišete tokom dana, ali noću, fotografisanje najpoznatije pariske atrakcije smatra se nelegalnim.

Da bismo objasnili o čemu se radi, potrebno je napraviti mali osvrt na kopirajt prava Francuske. Zakon o kopirajtu imaju sve zemlje EU, i prema njemu, arhitektonska zdanja se smatraju umetničkim delima. To znači da, ukoliko želite da napravite repliku nekog zdanja, morate da tražite dozvolu od vlasnika kopirajta, koji dok je živ ima ekskluzivno pravo na njegovu eksploataciju. Ova kopirajt prava traju 70 godina nakon autorove smrti, nakon čega postaje nacionalno vlasništvo.

Međutim, većina evropskih zemalja u svojim zakonima ima i klauzulu o „slobodi panorame“, koja dozvoljava da se zdanja slobodno fotografišu. Ovo, nažalost, nije slučaj u Francuskoj, koja je zadržala pravo da ne uvodi klauzulu o slobodi panorame. Od 2016. godine, Francuska je ipak dozvolila privatnim licima da fotografišu i snimaju zdanja zaštićena kopirajtom, ali je svako korišćenje tih fotografija i videa u komercijalne svrhe kažnjivo.

Ali zašto je Ajfelov toranj dozvoljeno snimati danju, a zabranjeno noću? Zapravo, kopirajt prava za Ajfelov toranj su istekla još 1993. godine, pa je fotografisanje i snimanje samog tornja potpuno legalno, i dalju i noću. Ali svetla na Ajfelovom tornju, postavljena 1985. godine, klasifikovana su kao umetničko delo i zaštićena su francuskim zakonom o kopirajtu. Zato je nelegalno distribuirati, prodavati ili objavljivati fotografije i video materijale Ajfelovog tornja noću, kada su svetla upaljena, a da prethodno ne tražite dozvolu Société d’Exploitation de la Tour Eiffel.

Istini za volju, još nije zabeležen slučaj da je neko zbog ovog „zločina“ završio na sudu, ali svakako je bolje da se ponašate u skladu sa zakonima zemlje u kojoj ste gost.

Video o ovoj temi, koji je objavljen na Youtube kanalu Half as interesting, na zanimljiv način objašnjava komplikovan francuski zakon o kopirajtu:

Podelite ovaj članak...
0Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

X