Običaji i bonton – Imate tetovažu i putujete u Japan? Oprez! – Travel Magazine

Imate tetovažu i putujete u Japan? Oprez!

Imate tetovažu i putujete u Japan? Oprez!

Tetovaže su u Evropi opšteprihvaćene i predstavljaju ne samo modu, već su postale i veoma popularan način ličnog izražavanja.

U Japanu, sa druge strane, na tetovaže se uopšte ne gleda blagonaklono, posebno ako su velike. Negativan stav prema tetoviranju potiče još iz 17. veka, iz istorijskog perioda edo, kada su osuđivani kriminalci obeležavani tetovažama, a nakon toga su različite marginalizovane grupe počele da svoju pripadnost obeležavaju na ovaj način. Zapadnjacima su svakako najpoznatije jakuze, pripadnici opasnih kriminalnih grupa, kojima tradicionalne irezumi tetovaže često pokrivaju celo telo.

Zabeleženo je da su američki vojnici, koji su nakon Drugog svetskog rata okupirali Japan, bili veoma fascinirani tetovažama.

Kampanje japanskih vlasti protiv korupcije i organizovanog kriminala dovele su do nekoliko mera vezanih za tetovaže. Tako je striktno zabranjen ulaz u javna kupatila ili spa centre ukoliko imate tetovažu na telu, i odnosi se čak i na najmanja obeležja.

Stranim putnicima se zato savetuje da, iz poštovanja prema domaćinima, svoje tetovaže prekriju prilikom posete Japanu, a ukoliko se radi o manjoj slici, pri odlasku u javno kupatilo je možete prekriti flasterom.

Ostale korisne savete pročitajte ovde.

Podelite ovaj članak...
0Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

X