Običaji i bonton – Japan - kako da ne uvredite svoje domaćine – Travel Magazine

Japan – kako da ne uvredite svoje domaćine

Japan – kako da ne uvredite svoje domaćine

U poređenju sa relativno jednostavnim pravilima ponašanja u evropskim zemljama, društvena etikecija Japana strancima može biti komplikovana i teška za savladavanje.

I dok je tokom kraćeg putovanja u ovu fascinantnu zemlju zaista nemoguće proniknuti u složene društvene odnose i njihove fine nijanse, ali postoje osnovna pravila kojih turisti treba da budu svesni kako bi svojim domaćinima ukazali poštovanje – koje će i sami dobiti gde god da se nađu u Japanu.

U ovoj zemlji starijima se ukazuje najveće poštovanje, a slično je i sa onima koji su na višem položaju od vas. Ponekad je teško razumeti šta vam Japanac govori, jer isticanje ličnog mišljenja i direkno neslaganje nisu na ceni, već se potencira naslućivanje – iz konteksta, jer se u obzir uzimaju i osećanja sagovornika. A evo osnovnih stvari koje treba da znate o japanskoj etikeciji:

Naklon i upoznavanje

Naklon je standardan način pozdrava u Japanu, a pravilno ćete ga izvesti ako se savijete u struku, a ne samo spustite glavu, ili još gore preterate i klanjate se do zemlje. Važno je da ostanete pravih leđa, a ugao pod kojim ćete se nakloniti zavisi od toga ko je ispred vas. Što veće poštovanje iskazujete, to je naklon dublji, ali nikada ne prelazi 45%. U poslednje vreme nije neuobičajeno ni rukovanje, ali najbolji savet (kao, uostalom, i za sve drugo u ovoj zemlji) je da sačekate i vidite šta će domaćin uraditi.

Ako niste bliski sa osobom, u obraćanju ćete koristiti njeno prezime, nikako ime, uz dodatak društvene ili profesionalne titule (gospodin, gospođa, doktor i sl.). Nikada se ne približavajte previše ljudima i ne gledajte ih direktno u oči previše dugo, jer ovo spada u loše manire.

Najvažnije pravilo u Japanu je poštovanje starijih

Foto: Michelle Maria – Pixabay

Kao i drugde u Aziji, pazite na noge kada sedite, jer je veoma uvredljivo da ih uperite ka osobi sa kojom sedite. Ako vas sagovornik prekida dok pričate, zvukovima koji mogu označavati odobravanje, iznenađenje ili šokiranost, ne uzrujavajte se. Na ovaj način pokazuje da vas pažljivo sluša. Zapadnjacima mogu biti neobične iili teskobne pauze tokom razgovora, ali ovo je uobičajena praksa koja sagovorniku omogućava da razmisli o onome što ste rekli, odnosno šta ste hteli da kažete između redova.

Kako sačuvati lice, odnosno obraz

Čast je Japancima veoma važna. Oni su poznati kao veoma skromni, krotki, ponizni i tu poniznost cene i kod drugih. Jedan od najvećih društvenih prekršaja je ponižavanje, omalovažavanje ili sramoćenje drugih ljudi u javnosti. Onaj ko ovo uradi osramotiće ne samo žrtvu, već i sebe.

U razgovoru sa poznanicima ili poslovnim partnerima, važno je iskazati poštovanje, srdačnost i učtivost, ali preterani izlivi emocija kod Japanaca mogu izazvati nelagodnost ili sram. Razmena vizit-kartica (meishi) je pravi mali ritual i smatra se učtivim da vizit-kartu primite sa obe ruke i bar nekoliko trenutaka odvojite da proučite njen sadržaj. Zatim je sa poštovanjem odložite u novčanik ili unutrašnji džep. Nikada je ne smete savijati, gužvati ili pisati po njoj, jer se smatra da na ovaj način pokazujete nepoštovanje prema njenom vlasniku.

Kućne posete

Velika je čast biti pozvan u dom japanske porodice. Imajte na umu da ovo može biti veoma formalan događaj, pa se očekuje da budete obučeni pristojno, a običaj je i da donesete mali poklon, ali ćete ga predati tek na kraju posete. Poklon se ne sme sastojati od parnog broja stvari (posebno nesrećnim se smatra broj četiri) i za sve što predajete domaćinu koristite obe ruke.

Domaćini su obično veoma tolerantni prema neznanju zapadnjaka, ali jedna stvar ih može veoma povrediti – ukoliko u njihov dom uđete obuveni. Zato obavezno poštujte ovaj običaj i nakon izuvanja ćete dobiti papuče, u kojima nikada nemojte gaziti po tatamiju (podnoj podlozi).

U Japanu postoje složena pravila ponašanja koja se, između ostalog, odnose i na kućne posete

Foto: shell_ghostcage – Pixabay

Maniri za stolom

Ako tokom obroka sedite na jastucima za niskim stolom, ne zaboravite na pravilo o stopalima – koja ne smete upirati ni u koga. Štapiće ste sigurno koristili mnogo puta, ali možda ne na pravilan način. Prema japanskom bontonu, nikada ne zabadajte štapiće u hranu, i nikada ih tako ne ostavljajte u činiji. Pravilno je da ih odložite spojene na ivici činije. Hrana se obično služi u više posuda iz kojih će se svi za stolom posluživati. Tokom obroka nikada ne pričajte i ne smejte se punih usta, ali zato možete da mljackate i pravite razne druge zvukove dok jedete. Na ovaj način pokazujete da uživate u obroku. Duvanje nosa u javnosti smatra se jako lošim manirima, a ukoliko to radite tokom obroka, situacija je još gora.

Naslovna fotografija: Sasin Tipchai – Pixabay

Inače, nepristojno ponašanje turista u mnogim delovima Japana je dozlogrdilo lokalcima. U ovoj zemlji je nedavno počela nova era, a možda će vas zanimati i gastronomski vodič za Japan.

Ostale korisne savete pročitajte ovde. 

Japanski maniri za stolom su posebno zanimljivi zapadnjacima

Foto: rawpixel – Pixabay

Podelite ovaj članak...
32Shares
Podelite ovaj članak...

1 komentar

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *