Običaji i bonton – Kako da se ljubite u inostranstvu? – Travel Magazine

Kako da se ljubite u inostranstvu?

Kako da se ljubite u inostranstvu?

Amerikanci se često iznenade kada dođu u Evropu, koliko na našem malom kontinentu ljudi vole da se ljube.

Prijatelji, porodica, pa čak i poznanici, pozdraviće se poljupcem u obraz. Ovaj pozdrav uobičajen je u mnogim zemljama sveta, ali pravila vezana za ljubljenje su veoma različita. Tako, na primer, dok je u Španiji jedan poljubac u obraz sasvim dovoljan, u nekim delovima Avganistana običaj je da se poljubite i do osam puta (ali nikako sa osobom suprotnog pola – jer ćete se tada naći u nevolji).

Prema nekim teorijama, „sveti poljubac“ u usta je bio način pozdrava ranih hrišćana, a kasnije je on evoluirao u poljubac u obraz. Mnogi na ovaj način objašnjavaju popularnost poljupca u katoličkim zemljama, posebno Latinske Amerike.

Osim što je za turiste korisno da znaju gde mogu da očekuju poljubac, od pomoći je i informacija o tome koliko poljubaca ih očekuje. U Francuskoj, na primer, od regije do regije, važe različita pravila i običaji vezani za pozdravno ljubljenje – Parižani smatraju da su normalna dva poljupca, dok su tri standard u Provansi, a čak četiri u dolini Loare.

A evo kako je u drugim zemljama:

Jedan poljubac je uobičajen u Kolumbiji, Argentini, Čileu, Peruu i na Filipinima. Sa dva poljupca u obraz se pozdavljaju u Španiji, Italiji, Grčkoj, Nemačkoj, Mađarskoj, Rumuniji, Hrvatskoj, Brazilu (uglavnom) i nekim bliskoistočnim zemljama (ponavljamo – bez ljubljenja osoba suprotnog pola). Osim u našoj zemlji, sa tri poljupca se pozdravljaju i u Crnoj Gori, Makedoniji, Rusiji, Belgiji, Sloveniji, Holandiji, Švajcarskoj i Egiptu.

A dali se zaista radi o poljupcu, ili je u pitanju samo prislanjanje obraza na obraz? Kako gde. Ukoliko niste sigurni šta treba da radite, ili se ne osećate skroz prijatno, ovo je svakako najbolji način da odglumite poljubac i da nikoga ne uvredite. Da ne biste izgledali previše stegnuto, priđite osobi sa kojom se pozdravljate, a najbolje je i da stavite ruku na njeno rame. Stručnjaci za etikeciju kažu da je uvek najbolje da do tančina kopirate osobu sa kojom intereagujete.

Inače, u mnogim putnim vodičima, naša zemlja se zajedno sa severnom Italijom i Argentinom navodi kao primer mesta gde je potpuno normalno da se dva muškarca pozdravljaju poljupcem u obraz, ali ovo nije rasprostranjena praksa u svetu. Sa druge strane, muško-ženski poljupci nisu poželjni u konzervativnim i religioznim sredinama. U takvim zemljama ni romantični poljupci, niti bilo kakvo fizičko pokazivanje bliskosti nisu poželjni.

Upoznavanje običaja i načina na koji se lokalci ophode je jedan od načina da uronite u destinaciju. Ne treba da izbegavate kontakt sa ljudima, samo jer se plašite da ćete nešto uraditi pogrešno, već se opustite i pokušajte da ih pratite, kao u plesu.

Ostale korisne savete pročitajte ovde.

Podelite ovaj članak...
0Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *