Običaji i bonton – Manje poznata pravila ponašanja u Dubaiju – Travel Magazine

Manje poznata pravila ponašanja u Dubaiju

Manje poznata pravila ponašanja u Dubaiju

Odmori u Dubaiju su sve popularniji, ali u Ujedinjenim Arapskim Emiratima vladaju malo drugačija pravila ponašanja, o čemu smo nedavno već pisali.

Ali osim opštih pravila ponašanja i oblačenja koja vladaju u Dubaiju, postoje i neka manje poznata, koja ukoliko ih ne poštujete, mogu veoma uvrediti vaše domaćine.

Tako se, na primer, duvanje nosa za stolom smatra skandaloznim ponašanjem, dok je sasvim prihvatljivo čišćenje zuba čačkalicom. Dok je na zapadu mnogo bolje da izvadite maramicu i izduvate nos nego da tokom celog obroka šmrckate, u Dubaiju je bolje da napravite pauzu i odete do toaleta gde možete u privatnosti izduvati nos.

Za stolom je takođe veoma nepristojno jesti levom rukom koja se smatra nečistom, a nikako ne treba ni da protežete noge tokom obroka, niti da ih prekrstite. Ukoliko pokazujete pete, osoba prema kojoj su uperene smatraće da imate veoma loše mišljenje o njoj, zato pokušajte da ih držite na tlu.

Istraživanje koje je sprovela kompanija Travelbug pokazalo je da 70% ispitanika nije imalo pojma da se ove stvari smatraju nepristojnim u Dubaiju, što samo potvrđuje da ljudi treba da bolje istraže lokalne običaje i tradicije pre odlaska na putovanje.

Trebalo bo da znate da neke greške možete platiti i skuplje. Psovanje je u Dubaiju strogo zabranjeno. Ako vas neko, na primer, čuje da psujete na engleskom i prijavi vas, možete završiti sa novčanom kaznom od 10.000 dirhama, što je oko 2.500 evra, ili provesti godinu dana u zatvoru.

Ostale korisne savete pročitajte ovde. 

Podelite ovaj članak...
0Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

X