Običaji i bonton – Nekoliko saveta za boravak u Španiji – Travel Magazine

Nekoliko saveta za boravak u Španiji

Nekoliko saveta za boravak u Španiji

Španija je po mnogo čemu neobična zemlja i turisti se lako mogu zbuniti u pogledu izvesnih lokalnih običaja i navika.

Ako ste se uputili u ovu zemlju evo na šta treba da obratite pažnju.

Španci su veoma srdačni, otvoreni i druželjubivi. Kada se upoznajete sa njima sasvim je normalno da se izljubite. To možda nije običaj u drugim zemljama, ali u Španiji budite uvek spremni na zagrljaj sa strancem. Znajte, oni se prilikom susreta uvek ljube dva puta u obraze.

Španski jezik se lako uči i usvaja i veoma brzo ćete savladati osnovnu komunikaciju tako da ćete moći da se pozdravljate i kupujete na španskom. Neka vas ne iznenadi što Španci ne persiraju. To nije odraz nepoštovanja, već se radi samo o neposrednosti i otvorenosti. Veoma retko ćete čuti da Španci persiraju, a ako vi to uradite čudno će vas pogledati.

Kako se jede u Španiji?

Budite spremni i na neverovatan raspored časova tokom dana. U ovoj zemlji vreme je relativan pojam, ali neki lokalni običaji imaju svoje veoma tačno propisano vreme. Tamo se ne doručkuje ujutro kod kuće već u gradu, negde oko 10 sati obično. Tipičan doručak je ćuros (churros), pečeno, slatko testo obično posuto šećerom koje se umače u čokoladu. Uz ćuros se pije kafa. Ručak i večeru Španci imaju veoma kasno za naše navike. Ručak im pada posle podne oko 15 časova, a večera veoma kasno uveče – obično oko 22.

Mercado San Migue, Madrid, Spain

Foto: Mercado San Miguel / mercadodesanmiguel.es

Radno vreme restorana je određeno ovakvim rasporedom časova, pa ćete teško naći restoran za večeru koji je otvoren pre osam sati uveče. Između ovih obroka potrebno je i nešto užinati, pa su za to idealni lagani obroci, najčešće tapas – tanjir sa izabranim đakonijama poput domaće šunke, sira, grilovanih lignji ili morskih plodova. Tapasi se često služe besplatno uz piće, pa to može biti dobar način da se za malo para ruča. U španskim gradovima često se jede s nogu, a tradicionalne pijace (mercado) su omiljena mesta za dnevne užine.

Ostale korisne savete pročitajte ovde. 

Tapas u Mercado San Miguel, Madrid

Foto: Mercado San Miguel

Druženje na ulici

Španci veoma vole da budu napolju. Ulice su uvek pune, sedi se po parkovima i trgovima i vode se veoma veseli i živahni razgovori. Ako vam pritreba toalet, to ćete teško naći. Javnih toaleta nema baš puno po gradovima, ali je zato moguće poslužiti se bilo kojim toaletom u kafićima i restoranima. Dok u mnogim zemljama to nije moguće, i uvek stoji natpis „samo za goste“, u Španiji možete slobodno da se poslužite toaletom i ako ste u samo u prolazu.

Siesta

Popodnevne sieste danas možda nisu toliko česte kao nekada. Velike prodavnice, stranih brendova nemaju ovu praksu, ali će zato sve male radnje i privatnici zatvoriti svoja vrata u rano popodne i otići da malo dremnu. Siesta obično počinje oko 13 i traje do 17 ili čak 18,  a za to vreme lokalci obave ručak i malo se odmore. Ako im kuća nije blizu, mogu da se ispruže i u parku, na klupi, u kafiću ili čak u svojoj radnji iza natpisa „zatvoreno“. Razlog za siestu leži i u vremenu. Velike vrućine tokom leta prosto traže da se sklonite sa najjačeg sunca tokom popodneva.

Barselona, skver

Noćni izlasci i praznici

Večernji izlasci su posebna priča i za njih će vam možda biti potrebne i pripreme i privikavanje. Na izlazak se ide veoma kasno. Tek oko ponoći se skupljaju po gradu i odlaze negde na kafu ili koktel što je uvod u noćni provod. Tada se ćaska i dogovara plan za noćni provod, koji počinje od 1 ili 2 iza ponoći i traje sve do jutra, a neretko zalazi i duboko u pre podne.

Praznici su u Španiji izuzetno popularni i građani koriste te prilike da se odmore, zabave i provedu. Osim klasičnih, državnih praznika, veoma su popularni i crkveni praznici. Kako su Španci religiozni oni sa velikom pažnjom i uz mnogo običaja proslavljaju Božić, Novu godinu, Uskrs i posebno Bogojavljenje, odnosno praznik Tri kralja, kako ga zovu. Ovaj praznik pada 6. januara i proslavlja se velikim gradskim procesijama, karnevalima i maskenbalima. Ulice su pune ljudi do kasno u noć i svi su veoma veseli.

Posebno interesantan je običaj je za doček Nove godine. Bilo gde da se Nova godina slavi, Španci sa sobom nose grožđe – 12 zrna grožđa koji simbolišu 12 odlazećih meseci i dolazak 12 novih. Kada krene odbrojavanje na ispraćaju stare godine, Španci počinju od 12 i na svaki broj pojedu po jedno zrno, da bi poslednje pojeli kada sat otkuca ponoć.

Ako se zadesite tamo za Novu godinu, obezbedite na vreme svojih 12 zrna jer pred ponoć na trgovima ćete morati da ih papreno platite ako ih niste poneli sa sobom od kuće.

Osnovno pravilo koje važi u Španiji je da se opustite i uživate. Ako nešto i ne znate kako se radi, slobodno posmatrajte kako to Španci rade ili ih pitajte. Biće veoma srećni što mogu da proćaskaju sa vama.

Ostale korisne savete pročitajte ovde. 

Podelite ovaj članak...
1Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *