Običaji i bonton – Nemojte jahati magarce na Santoriniju – Travel Magazine

Nemojte jahati magarce na Santoriniju

Nemojte jahati magarce na Santoriniju

Na Santoriniju su se zabrinuli za magarce koje turisti jašu kako bi se popeli na vrh litice visoke preko 180 metara.

Magarci, mazge i ređe konji se oduvek izrabljuju zbog zarade od velikog broja turista koji na Santorini stižu kruzerima i koji žele da probaju ovaj „vid prevoza“

Vlasti na ostrvu su pokrenule kampanju čiji je cilj da se turisti koji su preteški odvrate od jahanja magaraca. Primećen je veliki broj slučajeva deformiteta kičme, povreda od sedla i isprljenosti jadnih životinja i tek je to upalilo lampicu da nešto treba učiniti.

Ako ste nekada bili na Santoriniju videli ste koliko je strma litica koju treba savladati da bi se stiglo od male luke do samog grada koji je na vrhu. Osim vijugavih i iscrpljujućih stepenica, turisti mogu da jašu magarce što im je izgleda omiljena aktivnost ili da se odluče za daleko udobniju i jeftiniju žičaru.

Gradonačelnik na Santoriniju Nikos Zorzos je pregovarao sa predstavnicima velikih kompanija koje organizuju krstarenja. Oni su se saglasili da učestvuju u kampanji i da informišu putnike sa brodova o štetnosti ovog običaja. Pripremljeni su i flajeri sa informacijama.

„Magarci i mazge su naša tradicija i moramo da se brinemo o njima“, izjavio je Zorzos. U lokalnoj skupštini je izglasan i zakon kojim se zabranjuje vlasnicima životinja da ih koriste za nošenje tereta težeg od 100 kilograma bilo da se radi o ljudima ili robi.

Pokretači kampanje se nadaju da će uspeti da utiču na svest turista i da će ih motivisati da izaberu druga dva načina za uspon na vrh.

Ostale korisne savete pročitajte ovde.

Podelite ovaj članak...
0Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

X