Običaji i bonton – Neobični japanski običaji koji uvek iznenade strance – Travel Magazine

Neobični japanski običaji koji uvek iznenade strance

Neobični japanski običaji koji uvek iznenade strance

Svaka kultura je priča za sebe, ali postoji nepisano pravilo da ukoliko želite da upoznate neku naciju i zemlju pre posete, najbolji način da se pripremite za „sudar“ kultura je da istražite njihove običaje, tradiciju i bonton.

Nekako nama Evropljanima najveći šok predstavlja susret sa egzotičnom Azijom i divljinom Afrike. O japanskim, famoznim toaletima koji su nekako prvi „šok“ sa kojim se susreću stranci već smo pisali. Ovoga puta se osvrćemo na određene japanske običaje koje stranci nalaze krajnje neobičnim i vrlo nesvakidašnjim.

Koya san
PROČITAJTE I…

Sveta planina Kōya-san – skriveni svet čudesnih japanskih hramova

Slabo znanje engleskog

Zanimljivo je da iako su tehnološki daleko ne samo ispred Azije već i ostatka sveta, Japanci na listi znanja engleskog zauzimaju prilično loša mesta. Tu veliku ulogu igra njihov ponos te odbijanje da prihvate engleski kao deo komunikacije. Nešto nalik Francuzima, ako nas pitate. Zato je preporuka da naučite bar osnovne reči japanskog pre puta, ukoliko želite da olakšate sebi snalaženje i komunikaciju na mestima poput restorana, kafića, butika, pijace.

Ljubaznost i učtivost na svakom koraku

Japanci su „prvaci“ u ljubaznosti i učtivosti. Ovo je narod koji nije bučan, koji izbegava kontakt očiju, koji vam nikada neće dosađivati ili postavljati previše lična pitanja. Ali ukoliko vam zatreba pomoć, uradiće sve da vam pomogne. Sve sa osmehom koji je često prisutan i pri pozdravu, iako ga mnogi smatraju usiljenim. Nekada će vam biti neprijatno od tolike uglađenosti koju neguju svi, i mladi i strariji.

Bez sarkazma!

Ok, nije da Japanci ne razumeju humor, ili da ga oni sami ne poseduju, ali prosto kod njih ne prolazi sarkazam. I nije reč o tome da će to shvatiti kao uvredu. Ne, već o tome da njima nisu smešne šale i sarkastični komentari koji su česti u komunikaciji na Zapadu. Ne, Japanci su navikli i vole jednu uglađenu, vrlo svedenu komunikaciju sa dosta pauze i tišine. Ovde možete da pročitate vrlo zanimljiv tekst o Japancima i ironiji.

Mali prostori

Japanski gradovi su prenaseljeni, te su oni samo naučili kako da maksimalno iskoriste neki prostor. Kod njih je skoro sve praktično osmišljeno, sa fokusom na namenu. Takođe mnogi kafići, barovi i klubovi uopšte se ne nalaze na ulici, u prizemlju zgrada već na petom ili šestom spratu. Da ne pričamo kako ćete u Japanu retko gde pronaći ogromne kuće kao u Americi, sa velikim kuhinjama i prostranim spavaćim sobama.

Vegetarijanci, bićete u problemu!

Ukoliko ste vegetarijanac, spremite se unapred da će vam biti vrlo teško da pronađete neki restoran po ukusu. Jer, ako u Japanu postoji oko 1.000 restorana, od tog broja možda tek 50-ak pripada vegetarijanskoj kuhinji. Čak smo čuli da određeni restorani ne žele ni ribu da imaju u meniju, da ne bi oterali mušterije koje preferiraju meso.

Mladolik izgled

Japanci su malo opsednuti mladošću. Dobro, malo više. Zato je nega kod lepšeg pola nešto što je od izuzetne važnosti. Na ovo se odvaja dosta vremena, dosta para i dosta energije. Tu je i njihova kultura Kawaii. U pitanju je kultura ljupkosti i prihvatanja svega što je maleno, umiljato, pozitivno i dečije. Sam Kawaii je delimično „kriv“ za emotikone koje koristimo danas, dok je naa primer, ikona Kawaii stila Hello Kitty, koja je danas planetarno popularna širom sveta.

Hokaido
PROČITAJTE I…

Lepote japanskog ostrva: Istražite Hokaido

Ostale zanimljive običaje pogledajte ovde.

Podelite ovaj članak...
19Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *