Običaji i bonton – Olakšajte posao hotelskom osoblju – Travel Magazine

Olakšajte posao hotelskom osoblju

Olakšajte posao hotelskom osoblju

Tokom putovanja, hotelska soba je nešto najbliže domu daleko od kuće, a na neki način je i mnogo bolja, budući da drugi čiste za vama, nameštaju vam krevet i donose čiste peškire svaki dan.

Zato u hotelu imamo običaj da se opustimo i više nego što treba, ne obraćajući pažnju na ponašanje i na „urnebes“ koji ostavljamo osoblju zaduženom za čišćenje. A dovoljno je samo da uradite nekoliko sitnica, kako bi olakšali život zaposlenima u hotelu.

Naravno, od vas se ne očekuje da usisavate i perete lavabo, ali osnovna higijena koju sprovodite kod kuće kako bi vam životni prostor bio čist, treba da se sprovodi i u sobi. Pokupite svoje dlake iz tuš-kabine, bacajte đubre u kantu za đubre i puštajte vodu u toaletu redovno (možda mislite da se ovo podrazumeva, ali neki ljudi se na odmoru toliko opuste, da zaborave čak i na osnovna pravila higijene).

Oznaku Do Not Disturb, odnosno Ne uznemiravaj, gosti nekada toliko zloupotrebljavaju, da se dešava da je ostave tokom celog svog boravka u hotelu. Možda niste znali, ali ovo ni na koji način ne može da spreči zaposlene u hotelu da uđu u vašu sobu, posebno ako sumnjaju da nešto nije u redu. Ipak, u veći slučajeva, osoblje zaduženo za čišćenje neće ući u sobu kada vidi ovaj znak, pa se ni ne možete ljutiti na njih ako je vreme za spavanje, a vi shvatite da vam krevet nije namešten. Takođe, u mnogim hotelima osoblje ima kvotu soba koje moraju da očiste i bez obzira na razlog, ukoliko ne očiste vašu sobu, neće dobiti novac za nju.

Kad smo kod novca, budući da je u većini zemalja osoblje zaduženo za čišćenje malo plaćeno, ono se oslanja na napojnice. Zato se raspitajte kakva je praksa u zemlji u koju putujete, a imate dve mogućnosti, ili da na kraju odmora ostavite ceo iznos na recepciji i naglasite da je za čistače sobe, ili da svakodnevno u sobi ostavljate manji iznos, a možete napisati i malu poruku koja jednostavno kaže hvala. Očekujte da će soba biti spremljena sa dodatnom pažnjom.

Osim napojnice, osoblju za čišćenje možete ulepšati dan i ako im pomognete na kraju svog boravka. Ukoliko vam nije teško, evo šta sve možete da uradite: skinite čaršav i jastuke i ostavite ih pored kreveta, sve korišćenje peškire bacite na jednu gomilu na kupatilskom podu, podignite zastore, vratite daljinski za TV i ostale sitnice tamo gde im je mesto i sve svoje otpatke pokupite i bacite u kantu za đubre. Krevet nikada nemojte da nameštate, jer će osoblje svakako morati da skine posteljinu i sve uradi ispočetka.

Ostale korisne savete pročitajte ovde.

Podelite ovaj članak...
0Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *