Običaji i bonton – Ne radite ovo u Irskoj – Travel Magazine

Ne radite ovo u Irskoj

Ne radite ovo u Irskoj

Irska je zemlja sa bogatom kulturom, istorijskim nasleđem, ali i neprevaziđenim prirodnim lepotama.

Pripadnici ovog naroda poznati su po smislu za humor i vedrom duhu i turistička poseta Irskoj može biti fantastično iskustvo… ukoliko ne uradite neku od sledećih stvari, na koje su Irci veoma osetljivi.

Ne imitirajte irski akcenat

Suzdržite se od usvajanja irskog akcenta tokom posete Irskoj. Možda će vam zvučati novo i zanimljivo i imati prijatan zvuk, ali za lokalno stanovništvo to je samo njihov svakodnevni dijalekt. Ako pokušate da govorite sa irskim naglaskom, lokalcima može izgledati kao da im se rugate ili da ih ismevate.

Nemojte biti previše osetljivi

Zadirkivanje je u Irskoj praktično sport. Posetioci bi trebalo da znaju da to što su gosti ne znači da će biti pošteđeni čuvenog irskog smisla za humor. Nemojte se uvrediti jer je zadirkivanje dobar znak, a ako ste dovoljno brzi da smislite odgovor u istom stilu, oduševićete domaćine.

Ako niste spakovali odeću za sve sezone, niste se pravilno spakovali za putovanje u Irsku

Foto: Hedda Werner from Pixabay

Ne zaboravite da proveravate vremensku prognozu

Ako niste spakovali odeću za sve sezone, niste se pravilno spakovali za putovanje u Irsku. Irci su opsednuti vremenom, a razlog delimično leži u tome što je vreme jako nepredvidivo i promenljivo od mesta do mesta i od dana do dana. Bez obzira na to da li putujete leti ili zimi, spakujte odeću za različite vremenske prilike.

Ne budite bezosećajni kada je irska istorija u pitanju

Iako biste morali biti poprilično bezosećajni (što bi se graničilo sa nevaspitanjem) da ismevate irsku istoriju i pravite neumesne šale, važno je imati na umu da čak i događaji iz dalje istorije ove zemlje mogu nekome biti veoma osetljiva tema. Od Irskog građanskog rata do perioda Velike irske gladi (nestašice hrane koja je pogodila zemlju od 1845. do 1849. godine), mnogo je tema prema kojima treba imati poštovanja. Ukoliko želite da o nečemu saznate više, postoje sjajni vodiči, ali i odlični muzeji širom Irske. Takođe, oprezno komentarišite religijske teme.

Ne odnosite se prema Irskoj kao delu Velike Britanije

Irska i Britanija imaju složenu istoriju, a zabune oko toga da su to delovi jedne države su nedopustive kada ste u Irskoj. Šest grofovija Severne Irske su deo Ujedinjenog Kraljevstva, zajedno s Engleskom, Škotskom i Velsom. Irska je nezavisna republika!

Irska je dom neverovatnih restorana, mnoštva prvoklasnih muzeja i savremenih galerija, kao i kulturne scene

Foto: publicdomainphotos.net

Nemojte biti nepažljivi u saobraćaju

U Irskoj se automobili voze levom stranom, te se obavezno pridržavajte pravila i vodite računa o saobraćajnoj signalizaciji ukoliko planirate da vozite. Tokom vožnje u ruralnim sredinama morate imati na umu nekoliko stvari. Uvek ustupite pravo prvenstva vozilu koje vam se približava, ako postoji mesto gde se možete skloniti na uzanom putu. I obavezno se zahvalite onima koji vas propuštaju!

Nemojte smetnuti sa uma savremenu irsku kulturu

Irska je dom neverovatnih restorana, mnoštva prvoklasnih muzeja i savremenih galerija, kao i kulturne scene koja promoviše sve, od modernih predstava do novih muzičkih bendova. Irska ima odlične nezavisne prodavnice, knjižare i nove modne brendove, posebno u Dablinu. To znači da vaša poseta Irskoj ne bi trebalo da obuhvati samo istorijske spomenike, stare pabove i uživanje u klasičnom irskom gulašu. Ne zaboravite da otkrijete i pregršt novotarija koje nudi ova neverovatna zemlja.

Pročitajte više o vodećim turističkim destinacijama Irske, o njenim prirodnim lepotama, ali i o tome zašto je ova zemlja idealna za solo turiste.

Ostale korisne savete pročitajte ovde. 

Podelite ovaj članak...
0Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *