Običaji i bonton – Šta možete, a šta ne smete da iznesete iz aviona? – Travel Magazine

Šta možete, a šta ne smete da iznesete iz aviona?

Šta možete, a šta ne smete da iznesete iz aviona?

Da li ste nekada tokom leta dobili neobjašnjivu želju da izvadite pojas za spasavanje koji se nalazi ispod vašeg sedišta i spakujete ga u torbu? Verovali ili ne, ljudima čak i ovo pada na pamet.

Ali ako zanemarimo ovaj predmet, za koji će većina normalnih putnika pretpostaviti da nije suvenir sa leta koji im aviokompanija poklanja, postoje neke stvari za koje, kao i kada se odjavljujemo iz hotela, nismo sigurni smemo li da ih ponesemo sa sobom.

Za početak, uzećemo najočigledniji i najlakši primer, torbice ili nesesere koje putnici dobijaju na dugim letovima i koji obično sadrže četkicu za zube, masku za oči i čarape. Ovo je, naravno, poklon aviokompanije i čak i ako ih ne iskoristite na letu, slobodno ih možete poneti sa sobom.

Slušalice za uši su već malo komplikovaniji slučaj. Nekada je kabinsko osoblje delilo slušalice putnicima na početku leta, a zatim ih pre sletanja ponovo uzimalo natrag. Ove slušalice imale su posebne priključke koji su bili neupotrebljivi van aviona, kako bi se obeshrabrila njihova krađa. Danas su audio priključci u kabinama uglavnom standardni, pa putnici mogu da koriste svoje slušalice. Mnogi prevoznici putnicima obezbeđuju jednokratne, tzv. bubice, koje možete poneti sa sobom jer se ne mogu reciklirati, mada će neki niskotarifni prevoznici, kakvi su Ryanair ili Easyjet – iskoristiti priliku da i ovde zarade i prodaće vam ih. Ako niste sigurni, uvek je najbolje da ponesete svoje slušailice.

Ćebe koje ćete dobiti da se pokrijete kako bi vam tokom dugog leta bilo što prijatnije, ni u kom slučaju ne možete poneti sa sobom, čak ni u biznis klasi. Nakon sletanja, ćebad se iz aviona šalje u perionicu, a zatim će ih koristiti putnici na nekom drugom letu.

In-flight magazin možete poneti, ovo je zaključak do koga je došao travel bloger Noel Cabacungan. On je kontaktirao više aviokompanija (među kojima su bile Singapore Airlines i Malaysian Airlines) sa pitanjem da li je u redu da putnik iz njihovih aviona uzme in-flight magazin, i sve su odgovorile da.

Što se tiče hrane, ukoliko vam porcija koju ste dobili nije dovoljna, slobodno možete pitati kabinsko osoblje da vam da „repete“, i ukoliko su u mogućnosti i hrane ima dovoljno, biće im drago da vam usliše molbu (posebno zato što se neiskorišćena hrana sa leta baca). Ali ako planirate da tu hranu ponesete sa sobom iz aviona, budite veoma oprezni, jer u nekim državama važe veoma strogi zakoni koji zabranjuju unošenje određene hrane, zbog čega na aerodromu možete platiti visoku kaznu, ili, još gore, biti privedeni. Kad smo već kod hrane, escajg i posuđe (osim u slučaju plastične ili aluminijumske, jednokratne verzije) ne smete iznositi iz aviona.

Kese za mučninu se mogu poneti, i iznenađujuće je veliki broja ljudi koji puno lete i koji su pravi kolekcionari ovih kesa.

Na kraju, vratimo se na početak priče i na pojaseve za spasavanje. Iako nije lepo uzeti ove predmete, koji su tu kako bi osigurali bezbednost putnika u vanrednim situacijama, ipak se dešava da i njih putnici ponesu, a najčešće su u pitanju lovci na suvenire. Ove krađe su toliko česte da mnoge aviokompanije redovno proveravaju stanje u avionima kako bi zamenili one koji nedostaju.

Ostale korisne savete pročitajte ovde. 

Podelite ovaj članak...
0Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *