Običaji i bonton – Šta ne treba da radite na krstarenju – Travel Magazine

Šta ne treba da radite na krstarenju

Šta ne treba da radite na krstarenju

Odlazak na krstarenje predstavlja najbolji način da obiđete više destinacija, a da ostanete potpuno opušteni, ne razmišljajući o prevozu i hrani, uživajući u brojnim aktivnostima i sadržajima, izletima i upoznavanju novih ljudi.

Ipak, i na kruzerima postoje neka pravila koja treba da se poštuju, pisana i nepisana. Zbog nekih, ako ih prekršite, nećete imati nikakvih sankcija, već će vas samo smatrati nekulturnim ili neotesanim, ali zbog kršenja drugih, možete platiti visoku cenu, i to doslovno.

Nemojte kasniti
Ljudi koji kasne i ne poštuju tuđe vreme i obaveze su prava noćna mora na putovanjima. Pun autobus turista koji stoji ispred hotela i čekaju samo jednog spavalicu, koga, eto, baš tog jutra alarm nije probudio, ili vodič koji pet puta broji svoju grupu turista jer fali dvoje – koji se iznenada bez pardona pojavljuju jer su se u muzeju zadržali duže da bi samoinicijativno pogledali još jednu zbirku… e, pa, ovakva iskustva nećete imati na krstarenju. Posade kruzera poštuju veoma striktne rasporede i od putnika se očekuje da budu obavešteni i prate itinerer. Ukoliko kasnite, iz bilo kog razloga, brod vas neće čekati, a može vas veoma skupo koštati da organizujete i platite prevoz do sledeće stanice na krstarenju, pod uslovom da nema drugih komplikacija (na primer, da vam je pasoš ostao na brodu).

Ne grabite hranu kao da je Sudnji dan
Na brodovima, posebno kada su prekookeanska putovanja u pitanju, švedski sto je otvoren veći deo dana, nekada i 24 časa dnevno. Zbog bogatog izbora ukusnih predjela, jela i kolača, često se dešava da putnici izgube kontrolu i tanjire pune više puta, a nekada hranu pokušavaju i da krišom prokrijumčare u kabinu. Osim što za vaše zdravlje i liniju nije dobro da jedete toliko, hrana vam je dostupna tokom celog dana, a ukoliko biste se maknuli iz restorana, možda biste mogli da uživate i u drugim sadržajima i aktivnostima koji su vam dostupni na brodu.

Ne preterujte sa odećom
Naravno, na krstenju vam treba širok spektar odevnih predmeta, od udobne i ležerne odeće za izlete, do nešto formalnije toalete za brodske večere, a isto važi i za obuću. Ono što treba da imate na umu je da brodske kabine uglavnom nisu veoma prostrane, pa da se ne bi osećali kao da ste sedam dana zarobljeni u garderoberu, ponesite samo ono to vam stvarno treba i ne prereterujte.

Ne mislite da možete da rezervišete ležaljku
Da li vam se nekada desilo da tokom letovanja na moru dođete na plažu ujutru i ne vidite nikoga, samo gomilu uredno poslaganih peškira, koji čuvaju mesto svojim vlasnicima i čekaju da se oni pojave na plaži kasnije tokom dana. Nažalost, na kruzerima, na kojima nekada putuje i 5.000 putnika, nemoguće je obezbediti dovoljno ležaljki za sunčanje za sve zainteresovane. Zato neki misle da ukoliko dođu dovoljno rano i svoj peškir stave na ležaljku, na ovaj način je rezervišu za sebe. Ovakvo ponašanje i zoloupotreba brodskih sadržaja nisu dozvoljeni na brodu i osoblje će ukloniti vaš peškir i opomenuće vas.

Nemojte se ponašati bahato prema osoblju
Uslovi rada na kruzerima nisu nimalo laki – posada i osoblje rade sedam dana nedeljno i po šest meseci – bez slobodnih dana i praznika, bez plaćenog odmora. Zato, ukoliko već ne možete da im olakšate, ne morate da im otežavate bahatošću i grubošću. Molim vas i hvala su reči koje ništa ne koštaju, ali i napojnice su veoma dobrodošle.

Ostale korisne savete pročitajte ovde. 

Podelite ovaj članak...
0Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

X