Običaji i bonton – Šta treba znati kad letite avionom – Travel Magazine

Šta treba znati kad letite avionom

Šta treba znati kad letite avionom

Sigurno vam je poznato da sa nekim ljudima nije baš prijatno putovati niti sedeti pored njih.

Međutim, to što smo u avionu ne treba da bude opravdanje za neprimereno ponašanje i nedostatak manira. Ako ne želite da budete etiketirani kao „ta užasna, nepristojna osoba“ i završite na sramnoj listi problematičnih putnika, pridržavajte se određenih pravila kako biste i vi i putnici oko vas uživali u letu.

Ne izuvajte se tokom leta

Iako možemo da razumemo vašu potrebu, pogotovo tokom dugolinijskog leta, ipak to ne preporučujemo. Ukoliko odlučite da to ipak uradite, obavezno ostanite u čarapama ili papučama. Drugim putnicima sigurno neće biti prijatno da gledaju vaša bosa stopala, a svakako razmislite i o tome šta se sve nalazi na đonovima cipela i na podu avionske kabine. Da li zaista želite da po svemu tome gazite bosim nogama prilikom odlaska do toaleta ili protezanja nogu?

Budite obazrivi kada obarate sedište

Istini za volju, užasno je neprijatno kada osoba ispred vas odjednom, vrlo naglo i bez najave obori svoje sedište. Razumemo da želite da vam bude udobno, ali najmanje što možete da uradite je da se okrenete i proverite da li je osoba iza vas možda u tom trenutku usred svog obroka ili možda radi na laptopu. Kao što nikada ne biste krenuli kolima unazad, a da prethodno ne proverite da li nekoga ima iza vas, nemojte to raditi ni u avionu.

Avionska kabina nije kozmetički salon

Iako je i ovo stavka koja bi trebalo da se podrazumeva, naglašavamo da sređivanje noktiju, uklanjanje dlačica i slične stvari koje se tiču lične higijene ipak ostavite za hotelsku sobu. Iako ćete provesti nekoliko sati u avionu, to nije kozmetički salon. Takve stvari se rade ili u udobnosti vašeg doma ili ako je baš neophodno, u toaletu aviona. U redu je osvežiti i hidrirati lice kremom, jer avioni i nisu baš poznati po provetrenosti i svežem vazduhu, ali ostale stvari ostavite za mesto gde ćete imati više privatnosti.

Unošenje sopstvene hrane

Avionska hrana, uglavnom, nije raznovrsna i preukusna, pogotovo ako letite ekonomskom klasom i zato veliki broj putnika često sa sobom nosi sopstvenu hranu. Iako je u redu da ponesete apsolutno sve što vam je potrebno, bilo da su po sredi posebni režimi ishrane, zdravstveni razlozi ili jednostavno nezadovoljstvo hranom koja se nudi tokom leta, uvek imajte na umu da svi putnici u kabini udišu recikliran, a ne svež vazduh. Nemojte nikako nositi ništa što ispušta miris koji ostali putnici sigurno ne bi želeli da osećaju tokom celog leta, poput tunjevine ili kuvanih jaja. Pridržavajte se toga kako zbog sebe, tako i zbog ostalih putnika.

Ne započinjite rat oko naslona za ruku

Bilo bi sjajno kada bi aviokompanije donele odluku i odredile kome i kada pripadaju nasloni za ruke. Takvo pravilo bi sigurno olakšalo let i putnicima i kabinskom osoblju. Bez obzira na kom sedištu sedite, zapamtite da uvek budete učtivi po pitanju naslona za ruke. Međutim, u jednoj stvari se eksperti slažu, a to je da osoba koja sedi na „nezahvalnom“ mestu u sredini, treba da ima tu privilegiju da koristi oba naslona za ruke.

Nemojte biti previše brbljivi

Poželjno je da budete pristupačni i prijatni prema osobi koja sedi do vas. Ali nikako nemojte započinjati i forsirati razgovor ukoliko primećujete da bi ta osoba radije u tišini odmarala ili čitala nego slušala vašu životnu priču. Granicu je nekada teško odrediti, ali ukoliko niste sigurni, svakako je bolje da budete oprezni i zadržite svoje misli za sebe.

U avionu ste, ne u hotelu

Suzdržite se od javnog pokazivanja emocija i preteranih izliva nežnosti, tj. sačuvajte ih za krajnju destinaciju. Držanje za ruke je u redu, ali na tome bi trebalo i da ostane.

I na kraju, imajte na umu da svi pokušavamo da na željenu destinaciju stignemo što sigurnije, brže i udobnije. Nemojte biti ona osoba na letu koja će to zakomplikovati svojom nepristojnošću, neurednošću ili nepoštovanjem, a savet je jednostavan: nemojte zaboraviti lepe manire kod kuće.

Saznajte i kako let avionom utiče na vas, koje je najbolje sedište u avionskoj kabini, ali i zašto tapšemo kada avion sleti.

Ostale korisne savete pročitajte ovde. 

Podelite ovaj članak...
0Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *