Običaji i bonton – Suvenir iz Rumunije – Travel Magazine

Suvenir iz Rumunije

Suvenir iz Rumunije

Rumunija i Srbija su poslednjih godina povezane direktnom i svakodnevnom avio linijom.

To je značajno uticalo na porast broja rumunskih broja turista u Srbiji, ali i srpskih u Rumuniji.

Dve zemlje osim Banata, dele i mnoge druge stvari.

U Srbiji živi rumunska nacionalna manjina, a u Rumuniji srpska. Mnogi narodni običaji i kuhinja su veoma slični u obe zemlje, pa tako i suveniri dele istu sudbinu.

Našim turistima su najpopularnije rumunske destinacije Temišvar, Transilvanija i Bukurešt. Bilo gde da odete, možete da donesete neke veoma interesantne suvenire.

Ženska narodna nošnja
Tradicionalna rumunska ženska bluza, koja je deo nacionalne nošnje se zove „ia“. Ove bluze su izvanredan primer ručnog rada. Ukrašene su tradicionalnim vezom zbog čega su bile inspiracija mnogim modnim kreatorima, dizajnerima i fotografima. U Rumuniji veoma poštuju svoju narodnu nošnju, pa imaju čak i njen praznik – Dan nacionalne nošnje se slavi 24. juna. Bluza se pravi od pamuka ili svile, a za njeno ukrašavanje se koriste razne nacionalne boje koje se razlikuju po regionima.

Farbana drvena jaja
Uskrs je jedan od najpopularnijih praznika u Rumuniji, koji je bogat najrazličitijim običajima. Farbanje jaja je običaj kod mnogih naroda tokom Uskrsa, ali u Rumuniji postoje posebne tradiconalne tehnike od kojih se posebno ističe ona u regionu Bukovine. Tamo se koriste posebne mešavine boja i jaja se farbaju u određene prepoznatljive šare. Ovi motivi se mogu naći na posebnim drvenim jajima koja se mogu naći kao suveniri.

Keramika
Ručno rađena keramika je jedan od omiljenih suvenira iz Rumunije, ali je i kućama tamošnjeg stanovništva veoma čest ukras. Posebno je poznata keramika iz Valče i gradića Horezu gde se nalazi istoimeni manastir koji je na spisku Svetske baštine UNESCO-a. Osim manastira, na spisku svetske baštine našla se i ručno rađena keramika iz grada Horezu.

Vunene stvari
Na tradicionalnim seoskim vašarima i u prodavnicama suvenira i tradicionalnih rukotvorina nalaze se i brojni proizvodi od vune. Tu su džemperi, čarape, kape ili papuče. Vuna je veoma popularna među lokalnim stanovništvom jer odevni predmeti od ovog materijala pružaju odličnu zaštitu od hladnoće.

Ostale korisne savete pročitajte ovde. 

Rezbarije
Rumuni tradicionalno prave brojne predmete od drveta. Oni se koriste za kućnu upotrebu ili za ukras. Rezbarene kašike, varjače, činije krase svaki rumunski dom, a idealan su poklon za prijatelje sa putovanja po ovoj zemlji.

Ikone
Rumuni su veoma religiozni. Njihove crkve, kao i naše, krase bogato oslikane freske. Turisti svuda u Rumuniji mogu pronaći oslikane ikone koje mogu kupiti kao suvenir. Posebno su popularne ikone farbane na staklu i to u regionu Transilvanije. U Sibinju se nalazi i muzej posvećen staklenim ikonama.

Ćilimi i tepisi
Skuplji suveniri, ali i veoma vredni su ručno tkani ćilimi. Turisti obično budu impresionirani kvalitetom i lepotom ovih ćilima kojih ima u svim oblicima i veličinama. Ako su i skupi, uvek se može pronaći neko malo parče koje će biti odličan suvenir.

Suveniri na temu Drakule
Legenda o grofu Drakuli je jedna od najvećih turističkih atrakcija Rumunije. Mnogi posećuju region Transilvanije gde se nalazi Bran, zamak grofa Drakule. Suveniri na temu Drakule su veoma popularni i ima ih zaista u izobilju. Drakula ukrašava olovke, šolje za kafu, šibice, magnete za frižider, sveske, zastave i mnoge druge sitnice koje se mogu naći u svim suvenirnicama.

Rumunska šljivovica
Rakija od šljive se u Rumuniji zove tuika (tuica). Ovo tradicionalno alkoholno piće je veoma popularno, baš kao i kod nas u Srbiji i na celom Balkanu uostalom. Stranci vole da ponesu flašu ovog pića, posebno što se ono prodaje u veoma neobičnoj ambalaži, u bocama, različitih i neobičnih oblika.

Ostale korisne savete pročitajte ovde. 

Podelite ovaj članak...
0Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

X