Običaji i bonton – Tajlandski bonton za strance – Travel Magazine

Tajlandski bonton za strance

Tajlandski bonton za strance

Lako je načiniti pogrešan korak u jugoistočnoj Aziji. Ako ste se zaputili na Tajland, imajte na umu ovih nekoliko pravila ponašanja, dobro će vam doći.

Pazite na novac (razlog će vas iznenaditi)
Stopala se smatraju najprljavijim delom tela, stoga, pokušajte da vam stopala budu postavljena tako da nisu okrenuta ka nekome. Takođe, nemojte da sedite prekrštenih nogu. Nepristojnim se smatra i ako vam ispadne novčanica ili ako stanete na istu, takav gest može biti protumačen kao nepoštovanje kraljevske dinastije (na tajlandskoj valuti nalazi se slika kralja).

Nikada ne dodirujte tuđu glavu
Dok Tajlanđani stopala smatraju najprljavijim delom tela, glava ima sasvim drugačiji status, ona se smatra svetom. Ako pomilujete nekog po glavi ili mu dodirnete kosu, na vaš gest će biti gledano sa neodobravanjem. Naročito obratite pažnju ako volontirate ili radite sa decom jer je nama, zapadnjacima, najprirodnija stvar da decu pomazimo po kosi. Nemojte se iznenaditi ako vas maseri na Tajlandu pitaju za dopuštanje da vam izmasiraju glavu, shvatite to kao znak poštovanja.

Uvek uzvratite ‘wai’
Wai je uobičajeni pozdrav prilikom kog savijate glavu dok su vam ruke u molitvenom položaju. Svako koga sretnete će vas pozdraviti na ovaj način pa uvek uzvratite uz osmeh. Ako pozdravljate monaha načinite dublji naklon.

Poštujte monahe
Ukoliko želite da saznate nešto više o budizmu to možete učiniti u nekom od budističkih hramova gde se organizuju seanse, na kojima možete da razgovarate sa monasima. To je odlična prilika da naučite nešto novo, a monasi na taj način usavršavaju engleski. Prilikom susreta nemojte da budete previše prisni i nemojte da postavljate lična pitanja. Ako ste osoba ženskog pola nemojte da ih dodirujete ni u prolazu, monasima je striktno zabranjen bilo kakav fizički kontakt sa ženama.

Ne ulazite u hram golišavi
Vrlo je verovatno da ćete naići na prelep hram dok se budete šetali ulicama, ali pobrinite se da budete prikladno obučeni – pokrijte ramena i grudi pre ulaska. Uvek nosite ešarpu ili majicu dugih rukava u torbi.

Ne upirite prstom i ne pozivajte rukom
Oba gesta mogu biti viđena kao nepristojna, čak i kao seksualno sugestivna. Ako želite da mahnete nekom kako bi vam se pridružio, ispružite ruku sa dlanom okrenutim na dole i pomerajte prstima. Ne upirite prstom, naročitno ne prema hramu.

Budite spremni da platite više nego lokalci
Cene ulaza u neke galerije, muzeje i hramove može biti različita za turiste i za Tajlanđane. Nekad je moguće izbeći skuplje cene za turiste ako pitate unapred, rezervišete posetu kao veća grupa ili jednostavno posetite zemlju van sezone.

Informacije o izdavanju tajlandskih viza u Beogradu: www.thaiconsulate.rs

Podelite ovaj članak...
0Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

X