Običaji i bonton – Turski hamam - ritual koji traje vekovima – Travel Magazine

Turski hamam – ritual koji traje vekovima

Turski hamam – ritual koji traje vekovima

Najduži ritual kupanja koji postoji još od antičkog doba održava svoju popularnost i dan danas.

Turski hamam u današnjem obliku postoji od XV veka kada su Turci Osmanlije osvojili Konstantinopolj od Rimljana.

Tada su se srela dva drevna rituala kupanja – rimsko i tursko kupatilo i spojili su se u ono što danas poznajemo kao turski hamam.

Običaji koji su važili u rimskim kupatilima (termama) preuzeti su od strane Osmanlija i obogaćeni islamskim običajima. Od tada ovaj način kupanja i relaksacije uživa ogromnu popularnost širom sveta, a sa razvojem Turske kao turističke velesile postaje i njen turistički zaštitni znak.

Uživanje u turskom kupatilu je danas moguće bilo gde u svetu, pošto ga mnogi spa i wellness centri imaju, mada je najbolje doživeti ovo iskustvo na nekom autentičnom mestu.

Hamami su bili smešteni u posebnim građevinama, gde je centralni deo kupatila pod velikom kupolom sa ornamentalnim prorezima kroz koje svetlost prodire direktno u vodenu paru čineći jedan od najmagičnijih prizora. Uz tihu, orijentalnu muziku i vešte ruke telaka (masera) vaše telo će biti očišćeno i preporođeno.

Foto: Titanic Hotels / www.titanic.com.tr

Centralno mesto svakog hamama je kamena ploča (gobek taši) koja se nalazi na sredini harareta, prostorije smeštene tačno ispod kupole. Pre nego što vas telak smesti na gobek taši, morate da prođete predvorje koje se zove čamekan gde ćete se skinuti i dobiti specijalan peškir (peštemal) koji ćete obmotati oko struka. Nakon toga spremni ste za pravi turski doživljaj. Hararet je obično kružna prostorija u kojoj se oko vrele kamene ploče nalaze niše sa česmama i čančićima koji se koriste za polivanje čistom vodom. Prvo što treba da uradite kada dođete unutra je da se ispružite na topli kamen kako bi vam se pore od toplote i pare otvorile i omogućile izlazak svih nešistoća iz kože.

Ostale korisne savete pročitajte ovde.

Nakon toga preuzima vas telak koji započinje čuvenu tursku masažu. Može vas odvesti na poseban sto u nekoj od niša ili vas može masirati i na vreloj ploči, svejedno je. Doživaljaj će svakako biti vrhunski. Masaža počinje specijalnim sapunjanjem. Hrapava krpa se kvasi i umače u sapun napravljen od paste ili ulja od maslina, a potom se veoma veštim pokretima vrti u „osmicama“ praveći ogromne količine sapunice koja pršti na sve strane i zauzima prostoriju. Uskoro se neće videti jer će vas sapunica potpuno prekriti, a maser će snažnim pokretima ruku krenuti da vas pritiska po telu i da vam sa njega skida i najmanju nečistoću i ujedno vam pružajući odličnu relaks masažu.

Foto: Titanic Hotels / www.titanic.com.tr

Bitno je znati da su masaže u turskim hamamima veoma snažne i mogu biti bolne. Maseri jako pritiskaju i trljaju kožu gde zajedno sa prljavštinom skidaju i slojeve mrtve kože. Ovakve masaže nisu preporučljive tokom letovanja na turskoj obali, posebno ne nakon nekoliko dana izloženosti kože jakom suncu.

Nakon masaže, ispraće vas čistom vodom koju će po vama polivati iz metalnog čanka, nakon čega ste spremni za sodžukluk ili sobu za opuštanje. To je poslednja prostorija svakog hamama, gde se na kraju leškari i odmara uz neko osvežavajuće piće koje će vas rehidrirati.

Turskih hamama ili samo hamama ima svuda po Orijentu, ali su najpopularniji i najautentičniji u Turskoj, zemljama Levanta i Magreba. Dve najbolje destinacije za pravi doživljaj hamama su Turska i Maroko.

Ostale korisne savete pročitajte ovde.

Foto: Titanic Hotels / www.titanic.com.tr

Podelite ovaj članak...
3Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *