Običaji i bonton – U gostima kod Mađara – Travel Magazine

U gostima kod Mađara

U gostima kod Mađara

Mađarska kultura i običaji su nam veoma bliski.

Kao naše najbliže komšije i naši sugrađani u Vojvodini sa kojima delimo i veoma dugu istoriju, Mađari su nam postali veoma bliski i mnogi običaji su nam zato slični.

Neće vam biti neobično kada odete u goste nekoj mađarskoj porodici i budete posluženi svakakvim đakonijama, a na prvom mestu domaćom rakijom, koju oni nazivaju palinka.

Kao i kod nas, tako i kod Mađara, ova čašica za dobrodošlicu se nikako ne odbija! Takođe budite spremni i na obilne porcije izvrsnih mađarskih jela.

Egeszsegedre!

Kada se nazdravljate sa Mađarima možete da kažete „Egešegedre“ (Egeszsegedre!) ali ne smete da se kucate ako pijete pivo. Ovaj običaj kod Mađara vuče korene još od Mađarske revolucije iz 1848. kada su Austrijanci slavili pobedu nad pobunjenim Mađarima beskrajnim opijanjem po pivnicama i kucanjem u slavu pobede. Našim komšijama, kao poraženima, se to nije dopalo pa su se kao nacija zarekli da se narednih sto godina neće kucati kriglama sa pivom. Iako je ovaj stogodišnji moratorijum završen, navika je ostala, a za neke tradicionalne Mađare može da bude i uvredljivo ako je prekršite. Pravilo ne važi za druga pića, samo za pivo.

Foto: Vankóné Dudas Juli / Antal Hári / Pixabay

Mnogi Srbi koji žive u Vojvodini znaju pomalo mađarski, ali nije zgoreg naučiti pokoju učtivu reč ili pozdrav. Običaj je da se starijim gospođama govori „ljubim ruku“ (kezet csokolom, keset čokolom). Ako idete u posetu nekoj mađarskoj porodici, sasvim je uobičajeno poneti cveće za domaćicu i flašu vina za domaćina.

Mađari su veoma vatreni i strastveni, uostalom kao i mi, te zbog toga treba izbegavati zapaljive teme koje oslikavaju bilo kakve podele u društvu. Dakle, o politici i sportu nemojte baš da pričate, ako ne morate.

Nacionalni ponos

Imajte sluha za mađarski nacionalni ponos. Ovaj pošten i vredan narod, možda nije uvek bio na pravoj strani istorije, ali je uvek bio slobodarski i ponosan na svoje, a u konačnici su veoma skupo platili svoje pogrešne izbore. Znajte da je Mađarska država koja je ostala bez dve trećine svoje teritorije i sa velikim brojem svojih sunarodnika u drugim državama i prilično propatila pod sovjetskom okupacijom u drugoj polovini prošlog veka.

Foto: Pixabay

Sa druge strane, Mađari su svetu podarili mnoga velika imena, naučnike, pronalazače i umetnike i ostavili veliki trag u svetskoj kulturi. Naše dve kulture su neraskidivno vezane. Srpska kultura duguje Mađarskoj veliku zahvalnost jer su tamo ponikli i mnogi naši učeni ljudi dok smo mi bili pod Turcima.

Kada idete u Mađarsku idete kod svojih najbližih i znajte da ćete tako biti i dočekani, srdačno, velikodušno i galantno.

Evo kako da provedete opušten vikend u Budimpešti. Ovo je šest zanimljivosti koje niste znali o Budimpešti. Neverovatne stvari o Mađarskoj – I deo / II deo / III deo

Ostale korisne savete pročitajte ovde. 

Podelite ovaj članak...
7Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *