Običaji i bonton – Veštičja pijaca u La Pazu – Travel Magazine

Veštičja pijaca u La Pazu

Veštičja pijaca u La Pazu

Trebaju vam sastojci za kletvu? Ili da blagoslovite nekoga? Da se neko zaljubi u vas? Nađite sve to na Veštičjoj pijaci u La Pazu, glavnom gradu Bolivije – Tibetu Amerike. Prodavačice (najverovatnije veštice, samo, pssst!) će vam prodati sve to kao na bilo kojoj drugoj pijaci u ulici Sagarnaga, na periferiji grada

Na Veštičjoj pijaci (Mercado de las Brujas) možete pazariti neobične stvarčice. Na stranu uobičajene turističke „poslastice“ Bolivije: ručno tkane torbice, šareni šeširi od alpake. Ovde imate hrpu i čitav spektar mrtvih životinja i biljnih lekova i nadrilekova. Ako se borite da prestanete da pušite, patite od anksioznosti ili ste finansijski loše sreće, sve se može izlečiti ovde. Možete i ubrzati razvod. Uvračati da posle dve ćerke dobijete sina. Sve! Ima čak i „dinero + sexo + amor“ parfema, za one koji vole ajmarski pristup „3 u 1“ i žele odjednom da dobiju novac, seks i ljubav. Ajmare? Tradicionalni Indiosi Bolivije.

Najintrigantniji su sušeni fetusi lame, bića koja izgledaju kao da su rođena braća ili u najmanju ruku braća od tetke onog bića koje je iskočilo iz stomaka jednog od sedam ljudskih putnika u filmu „Osmi putnik“. Automatski se setite da bi vam sad baš bila pri ruci Sigurni Viver, ali nje nema. A i fetusi se ne mrdaju, pa deluju pitomije. Ovi jadničci se nekako ubiju u utrobama, potom izvuku i sasuše, da bi ih pokopali ispod temelja novih kuća, jer se tako donosi dobra sreća, jer se tako umilostivljuje moćna Pačamama. Fetusi verovatno potpadaju pod „građevinsku sekciju“ u tom slučaju.

Prodaju se i mumificirane bebe lame, koje vise bez nekog digniteta na sve strane. One su umrle od hladnoće ili nekog drugog razloga kao male ili na rođenju, i to ih isto čini pogodnim za korišćenje u vradžbinama.

Keramičke amajlije i talismani služe za odbranu ili pomaganje sledećim stvarima: za zdravlje, za ljubav, inteligenciju (opamete vas, valjda!), zaštitu, sreću, bogatstvo i dug život. Pačamamine statue su raspoložive u svim oblicima i veličinama.

Ako ste za jednu sušenu žabu, nema problema, eto ih sa sve nadograđenim očima. Tu su i formule za afrodizijak, ako imate te potrebe, ali i napici koji će umilostiviti svakovrsne duhove koji naseljavaju svet Ajmara. Naravno da vam deluje kao da ste upali u neku bajku, jer je sve puno sušenih slepih miševa, zmijskih koža i sličnih stvari.

Ako pitate prodavačicu nešto u stilu „O.K, ako kupim fetus lame koji visi iznad vrata, kako da ga iskoristim?“, dobićete odgovor „Treba da ga odnesete kući i spalite kao dar Pačamami ili Majci Zemlji“, prema tradiciji drevnih Inka, predaka današnjih Bolivijaca. „Ako nemate mesto gde biste ga zapalili, druga najbolja opcija je da ga zakopate u dvorištu“. A šta ako živite u stanu? Verovatno imaju odgovor na sva pitanja, jer ovde se leči sve, fizičko i duhovno.

Pijacom krstare jatiriji, vešci, koji se prepoznaju po tamnim šeširima i torbama, i oni kao „trgovački putnici“ nude proricanje sreće i isceljenje prolaznicima. Naravno, ako ne znate sami da napravite kletvu nekome ili da naterate nekoga da se zaljubi u vas, možete u radnji da naručite da veštica to odradi za vas! Prodaju se i praškovi „separadora“, kojima možete efikasno da raskinete svoju ili tuđu vezu.

Postoje mesta koja kao da su između ovog i onog sveta, između bajke i stvarnosti, jave i sna. Ili bolje rečeno, noćne more. Ova pijaca je jedno od tih mesta.

Još novih saveta pročitajte ovde.

Podelite ovaj članak...
9Shares

Author: Žikica Milošević

Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *