Običaji i bonton – Vodič: Sve zbog čega možete biti kažnjeni Veneciji – Travel Magazine

Vodič: Sve zbog čega možete biti kažnjeni Veneciji

Vodič: Sve zbog čega možete biti kažnjeni Veneciji

Ovog leta smo više puta pisali o novostima iz Venecije, grada koji se nalazi na Listi svetske kulturne baštine UNESCO-a i koji skupo plaća cenu svoje turističke popularnosti.

Svakoga dana, ovde se slije i do 60.000 turista, koji potpuno onemogućavaju normalno funkcionisanje grada i njegovih stanovnika. Tako su ranije ove godine uvedene barikade koje razdvajaju turiste od lokalaca i strogo ih usmeravaju određenim gradskim rutama u pojedinim periodima, kada je najveća koncentracija posetilaca. U toku je i akcija #EnjoyRespectVenezia, u okviru koje su na važnim mestuma u gradu postavljeni „redari“, koji turiste podsećaju na to šta je sve u gradu zabranjeno. Gradonačelnik Venecije, Luiđi Brunjaro, predložio je nedavno i uvođenje kazne za sedenje na ulici, i to od 50 do 500 eura, o čemu će gradske vlasti odlučivati u oktobru.

Za sada, u Veneciji možete biti kažnjeni „samo“ zbog ovih aktivnosti:
Sedenje je trenutno zabranjeno na sledećim mestima: Trg svetog Marka, Piazzetta dei Leoncini, stepenište Procuratie Nuove, biblioteka Sansovino Library i ispod arkada Duždeve palate. Kazna za sedenje na ovim mestima iznosi 200 eura.

Ukoliko predugo stojite na jednom mestu, ili jedete brzu hranu na važnim gradskim lokacijama, možete biti kažnjeni sa 200 eura.

Ne smete da plivate, niti da „zaronite bilo koji deo tela“ u gradskim kanalima, fontanama niti na obali mora ispred Duždeve palate. Ovo osveženje vas može koštati 450 eura.

Za bacanje đubreta na ulici moraćete da platite 100 do 200 eura.

Venecijom ne smete da se šetate u kupaćem kostimu ili bez majice. Isto važi i za vožnju u bilo kom tipu prevoza kroz grad. Oskudno obučeni posetioci moraju da plate 200 eura.

Hranjenje golubova i ostavljanje ostataka hrane na ulici iz bilo kog drugog razloga, koštaće vas između 50 i 200 eura.

U Veneciji je zabranjeno voziti, pa čak i samo gurati bicikl. Ukoliko se oglušite o zabranu, platićete 100 eura.

Takođe je zabranjeno kampovati i spavati na klupi. Bićete kažnjeni sa 50 eura čak i ako vas samo zateknu sa kamperskom opremom.

Ostale korisne savete pročitajte ovde.

 

Podelite ovaj članak...
0Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *