Zanimljive uskršnje tradicije širom sveta – Travel Magazine

Zanimljive uskršnje tradicije širom sveta

Zanimljive uskršnje tradicije širom sveta

Farbanje jaja, porodična okupljanja i svečana trpeza karakteristike su najvažnijeg hrišćanskog praznika širom sveta.

Ali uprkos zajedničkom glavnom motivu – proslavi Hristovog vaskrsnuća iz mrtvih trećeg dana nakon raspeća, brojni običaji i načini proslave ovog svetog dana razlikuju se u različitim delovima sveta. Mi vam predstavljamo samo neke od fascinantnih uskršnjih tradicija.

 Śmigus-dyngus u Poljskoj

Budite oprezni ako se u Poljskoj šetate na drugi dan Uskrsa (vaskršnji ponedeljak). Moguće je da ćete doživeti „vodeni napad“ – kofama, ali i vodenim pištoljima i balonima. Zato na ovaj dan treba nositi vodootpornu odeću i obuću. Iako se veruje da tradicija vuče korene iz prehrišćanskih paganskih običaja, danas ona uglavnom predstavlja radost najmlađima, ali i svima koji su mladi u srcu. Vaskršnji ponedeljak nije vreme za „vodene ratove“ samo u Poljskoj, već svuda gde se održala jaka poljska dijaspora. Tako se u SAD-u svake godine proslavlja „Dyngus Day“ uz tradicionalnu hranu, muziku i večernje parade.

Uskršnji festival u Antigvi (Gvatemala)

Uskršnji festival u Antigvi je najveća uskršnja proslava na svetu. Traje nedelju dana, tokom kojih hrišćanska zajednica obeležava stradanje i raspeće Isusovo ozbilljnim i sumornim procesijama, uz nošenje statua Hrista i Bogorodice. Pesak i piljevina prethodno se posipaju po ulicama kako bi se obeležila ruta ovih povorki. Zatim, u nedelju, grad radosno proslavlja Isusovo vaskrsnuće raskošnim vatrometima.

Uskršnji festival u Antigvi je najveća uskršnja proslava na svetu

Foto: Jialiang Gao www.peace-on-earth.org from Wikimedia Commons

Påskekrim u Norveškoj

U Norveškoj se Uskrs proslavlja na neobičan način – čitanjem krimi romana i gledanjem krimi serija i filmova (påskekrims). Uskršnja krimi tradicija je jedinstvena, budući da se nigde druge u svetu ovaj sveti hrišćanski praznik ne proslavlja uz misteriju, ubistvo i nasilje. Razlog za ovo najverovatnije leži u slobodnim danima koje Norvežani dobijaju tokom praznika. Tada imaju vremena da se kod kuće udobno smeste i konačno pročitaju sve te krimiće za koje već dugo nemaju vremena. U vreme Uskrsa u izlozima norveških prodavnica videćete više krimi romana, nego šarenih jaja i čokoladnih zeka.

Čitanje krimića je omiljena uskrsnja tradicija u Norveškoj

Foto: Jill Wellington from Pixabay

Grčke uskršnje tradicije

Najsvetiji hrišćanski praznik se i u pravoslavnoj Grčkoj proslavlja tradicionalno i sa velikom predanošću. Ipak, širom zemlje, postoji više specifičnih lokalnih običaja koje vredi pomenuti. Na ostrvu Spetses, na primer, ispred svih crkava u nedelju u ponoć kreće vatromet kojim se radosno proslavlja početak najvažnijeg praznika – Uskrsa. U mnogim mestima se zatim na prvi dan Uskrsa izvodi ritualno „spaljivanje Jude“ (Juda Iskariotski – Isusov sledbenik koji ga je izdao za 30 srebrenjaka), a negde vlada i običaj da se svi domovi očiste i srede pre procesije u kojoj se ulicama nosi ikona Device Marije.

Najsvetiji hrišćanski praznik se i u pravoslavnog Grčkoj proslavlja tradicionalno i sa velikom predanošću

Foto: Georgios Liakopoulos from Wikimedia Commons

Zmajevi i slatke zemičke na Bermudima

Uskrs se na Bermudima proslavlja veoma živopisno. Meštani celog ostrva tada iznesu i puštaju svoje šarene ručno rađene zmajeve, praveći pravi mali spektakl. Tradicionalna hrana su kolači od bakalara i slatke zemičke sa šarom u obliku krsta (hot cross buns), koji se najčešće jedu nakon uskršnje mise na vodi, u svitanje. Zemičke nikako ne treba preskočiti, jer osim što su ukusne, postoji verovanje da će onome ko ih ne pojede, kuća izgoreti u požaru.

Semana Santa u Španiji

Tokom Svete nedelje (Semana Santa) u provincijama širom Španije održavaju se tradicionalni festivali i procesije. One su posebno živopisne u Andaluziji, gde se u ovoj nedelji vernici, posebno „pokajnici“ oblače u raskošne odore sa dugačkim zašiljenim kapuljačama. Oni učestvuju u sumornim procesijama u kojima se nose ikone, relikvije i prikazi dramatičnih scena iz Biblije.

Semana Santa u Španiji

Foto: Gary C from Pixabay

Lukovi i kupole od hleba u Italiji

Mnogi Italijani su duboko religiozni, pa je Uskrs u ovoj zemlji veoma važan. U svim njenim regijama se održavaju brojni tradicionalni festivali i procesije. Jedan od zanimljivih običaja vezanih za Uskrs do danas je opstao na Siciliji. U gradiću San Biagio Platani i dalje živi tradicija archi di pasqua. Ona podrazumeva da za Uskrs stanovnici ovog mesta glavnu ulicu ukrašavaju maštovitim arhitektonskim elementima od hleba. Tu se mogu videti vešto napravljeni lukovi, kupole, zvonici, koji su napravljeni tako da zaista podsećaju na delove i unutrašnjost katedrale. Elementi su ukrašeni ruzmarinom, urmama, vrbinim i lovorovim granama.

Pročitajte detaljnije o tome kako se Uskrs proslavlja u Grčkoj, ali i o uskršnjim običajima u Slovačkoj.

Ostale zanimljivosti pročitajte ovde.

Podelite ovaj članak...
63Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *