Običaji i bonton – Zašto Japanci nose maske? – Travel Magazine

Zašto Japanci nose maske?

Zašto Japanci nose maske?

Širom sveta, u sezoni epidemija virusa i bakterijskih infekcija, mogu se videti ljudi koji nose hirurške maske kako bi se zaštitili od zaraze.

Ali u Japanu ovu pojavu možete videti stalno i svuda – u kancelarijama, školama i radnjama, na ulicama, u vozovima i autobusima, a maske nose podjednako odrasli i deca. Zašto je ova pojava tako izražena u Zemlji izlazećeg sunca i ima li ona ovde neko drugo značenje i svrhu nego u ostatku sveta?

Smatra se da je popularnost hirurških maski u istočnoj Aziji naglo porasla u vreme epidemija prvo ptičjeg gripa 1996, a zatim i SARS virusa početkom 21. veka. U međuvremenu, korišćenje maski u Japanu se odomaćilo i predstavlja normalnu zaštitu od bolesti. Iako nije neobično ni da je nosite kako biste zaštitili sebe, Japanci ovo uglavnom rade iz suprotnog razloga, da bi zaštitili druge i da im ne bi preneli svoju prehladu ili virus. Ovo je veoma povezano i sa činjenicom da velika većina Japanaca neće izostati sa posla ni zbog bolesti. Među ostalim razlozima za nošenje maske su i polenske alergije, ali i skrivanje od javnosti ukoliko smatrate da tog dana ne izgledate najbolje, ili za dame, ako niste stigli da se našminkate. Kada maska pokriva lice bez šminke, koristi se termin suppin kakushi (skirvanje lica bez šminke). U poslednje vreme mladi maske nose i zato što veruju da im sa njima lice izgleda manje, a sve češće nose i moderne maske – u bojama, sa šarama i ukrasima. Filozofija nošenja maske u Japanu je toliko uznapredovala, da neki čak smatraju da vam, ukoliko je nosite dok spavate, ona pomaže u održavanju telesne temperature i poboljšava cirkulaciju.

Japanci maske mogu da nose iz više razloga, a zaštita od zaraznih bolesti je samo jedan od njih

Foto: amanderson2 from Wikimedia Commons

A evo i još nekoliko zanimljivosti u vezi sa tim kako se Japanci štite od bolesti.

Nekada je postojao običaj da se radi sprečavanja bolesti oko vrata nosi mladi zeleni luk, a danas se kao prevencija svež zeleni deo mladog luka (koji je inače cenjen sastojak u japanskoj kuhinji) stavlja preko jela kao što su nudle ili miso supa.

Nakon povratka kući, Japanci imaju običaj da, uz pranje ruku, isperu vodom i grlo. Još jedna zanimljiva praksa je Kanpu Masatsu – vispreno trljanje tela suvim peškirom, kako bi se ojačao imuni sistem.

Nažalost, ponekad ni najbolja prevencija ne pomaže. I kao što naše majke veruju da je topla pileća supica najbolji lek za prehlade, u Japanu mame svojoj bolesnoj deci serviraju pirinčanu kašu okayu, koja se sprema tako što se pirinač kuva sa dosta vode, dok se ne pretvori u mekanu kašu. Ova hrana ne samo što je odlična za prehlade, već veoma prija organizmu kod bilo kakvih stomačnih problema. Deci koja su iscrpljena od bolesti često se daje surioroshi ringo – rendana jabuka. Popularna pića za lečenje prehlade su shogayu – čaj od đumbira i amazake – slatki sake.

Budući da su radoholičari, mnogi Japanci ne mogu sebi da priušte dug kućni oporavak od bolesti i zato je kod onih koji nisu skroz zdravi a moraju da rade, veoma popularan vid jačanja organizma i sprečavanja dehidratacije ispijanje sportskih energetskih napitaka, kojih u Japanu ima mnogo vrsta i brendova, a među popularnije spadaju Pocari Sweat (Otsuka Pharmaceutical) i Green Dakara (Suntory). Farmaceutska industrija u Japanu je veoma jaka, budući da Japanci uglavnom nemaju vremena da idu kod doktora, zbog čega postoje stotine varijanti lekova za lečenje prehlada. Ovi lekovi su toliko kvalitetni i učinkoviti, da ih stranci neretko kupuju kao suvenir za voljene kod kuće.

Pročitajte više o turističkim atrakcijama Japana, njegovoj izuzetno cenjenoj gastronomiji, a evo i nekoliko saveta koji će vam pomoći da ne uvredite svoje japanske domaćine.

Ostale korisne savete pročitajte ovde. 

Podelite ovaj članak...
62Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *