Običaji i bonton – Zašto tapšemo kad avion sleti? – Travel Magazine

Zašto tapšemo kad avion sleti?

Zašto tapšemo kad avion sleti?

Ma koliko često da ste leteli sigurni smo da ste bar nekada prisustvovali sceni kada putnici tapšu kad avion sleti, a možda ste i sami učestvovali u tom neobičnom kolektivnom činu.

Iako tapšanje po sletanju nije uobičajeno ipak je često, a postoje situacije kada je to sasvim prihvatljivo kao i one kada je potpuno besmisleno i čak iritantno.

Nije čudno da putnici tapšu ako se nalaze na inauguralnom letu, onom kojim se po prvi put uspostavlja saobraćaj na nekoj liniji, ili se radi o prvom letu novog modela aviona u floti aviokompanije. Dešava se da putnici aplauzom pozdrave pilota, nekog od članova kabinskog osoblja ili čak i samih putnika ukoliko je nekome od njih rođendan ili ako se desi neki zanimljiv i lep događaj poput veridbe dvoje putnika tokom leta. To je sve sasvim u redu i predstavlja uobičajenu praksu.

Turbulencije

Foto: Pixabay

Pljeskanje dlanovima u kabini je u redu i nakon neke jake turbulencije, a može da se toleriše i nakon nezgodnog i problematičnog sletanja. Putnici na taj način pozdravljaju posadu koja upravlja avionom i odaje im zahvalnost na dobro obavljenom poslu.

Međutim, kada je let sasvim uobičajen i poželjno dosadan, apladiranje je izuzetno retko, ali se dešava i to na opšte zgražavanje ostalih putnika u kabini koji ne učestvuju u tom kolektivnom činu. Ovakvo ponašanje se nalazi na listi najiritantnijih ponašanja tokom leta zajedno sa nenošenjem obuće prilikom odlaska u toalet, lakiranja noktiju ili polučasovnog prebiranja po plastičnoj kesi.

Zahvalnost pilotima i osoblju

Foto: Foto: Maarten Visser / Wikimedia

Tapšanje nakon sletanja pokazuje ko se od putnika plaši letenja na bilo kom nivou straha. Ovim činom ti putnici se zahvaljuju pilotu što ih je „dovezao“ žive na odredište. Zamislite da aplaudirate taksisti što vas je bezbedno dovezao ispred zgrade ili odete do vozača autobusa gradskog prevoza i stisnete mu ruku u znak zahvalnosti što vas nije skucao u neko drvo. Na ovaj način se postiže kontra efekat i pilotima šaljete poruku da isprva niste imali poverenja u njihove sposobnosti da obave jedan sasvim normalan let.

Umesto toga, mnogo je jednostavnije, kulturnije zahvaliti se posadi prilikom izlaska iz aviona. Uobičajena je praksa da pilot po parkiranju aviona izađe ispred svoje kabine i pozdravi putnike koji izlaze iz aviona. Tada je najbolj trenutak da se sa pilotom, ali i drugim članovima posade pozdravite na način koji je pristojan i prihvatljiv. Dovoljno je nabaciti običan i lep osmeh i samo klimnuti glavom uz izgovoreno „hvala“.

Čitajte još o događajima u putničkoj kabini: Aviokompanija razdvojila majku i bebu na letu. Kako se čiste avioni između letova. Savet: Kako sačuvati elektronske uređaje tokom leta.

Ostale korisne savete pročitajte ovde. 

Podelite ovaj članak...
0Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *