Saveti – Omiljene šoping destinacije za ljubitelje retro mode – Travel Magazine

Omiljene šoping destinacije za ljubitelje retro mode

Omiljene šoping destinacije za ljubitelje retro mode

Ako ne volite da dragoceno vreme na destinaciji gubite u velikim tržnim centrima sa prodavnicama poznatih brendova i velikim gužvama, možda će vam više prijati da u skrivenim radnjicama u centralnim, ali i neuglednim gradskim distriktima prebirate po unikatnim predmetima, retro torbicama ili luckastim naočarima iz sedamdesetih.

Bilo da se radi o nečijoj staroj venčanici, unikatnoj lampi, znački iz vremena vladavine komunističkog režima ili dobro očuvanoj kožnoj jakni, dobar ulov će za svakog ljubitelja retro mode biti najbolji suvenir sa putovanja. Saznajte u kojim to evropskim gradovima možete naći odlične vintidž radnje i butike.

Bilbao

Doskoro se u Španiji, čiji stanovnici se i dalje sećaju prošlih teških vremena, na second-hand robu gledalo kao na nešto loše, simbol siromaštva. Danas se jedna četvrt u Bilbau posebno izdvaja po svojoj moći da reciklira. To je San Francisko. Poznat je po hipsterskim barovima i prodavnicama čiji moto je „pružanje druge prilike“.

U La Zapa de 2 de Mayo stare mašine se koriste za reparaciju starih i praveljenje novih cipela po meri, od recikliranog materijala. Pored brojnih vintage radnji, svake prve subote ovde možete posetiti i buvlju pijacu Rastro 2 de Mayo, na kojoj se prodaje sve od starih kofera i ploča do kožnih jakni i nameštaja iz 50-ih godina 20. veka. U industrijskom distriktu Zorrotzaurre nedeljom se održava Open Your Ganbara buvlja pijaca, u zgradi fabrike keksa Antigua Fábrica de Galletas. Tu se mogu naći vintage lampe, igračke i pokućstvo.

Obližnji Zawp Bilbao market je odlično mesto za kupovinu stare odeće i vegertarijanske hrane. Otvoren je poslednje nedelje u mesecu. U centru grada, na trgu Plaza Nueva, koji je poznat po tapas barovima, nedeljom se održava nedeljna pijaca polovnih knjiga (od 09.00h do 14.00h).

U centru Bilbaoa, na trgu Plaza Nueva, koji je poznat po tapas barovima, nedeljom se održava nedeljna pijaca polovnih knjiga

Foto: Pexels from Pixabay

Berlin

“Berlin je siromašan, ali seksi.” Ovo su reči bivšeg gradonačelnika Berlina, Klausa Voverajta, koje objašnjavaju zašto u nemačkoj prestonici ima toliko dobrih mesta za vintidž kupovinu. Zbog toga što je kupovna moć u Berlinu do relativno skoro bila manja nego u drugim evropskim gradovima, ovde je ojačala kultura razmene i recikliranja stvari. I dan-danas u Berlinu postoji širok spektar vitidž i second-hand radnji.

Među najpoznatijim je velika prodavnica Humana u distriktu Friedrichshain, ali i manjih 16 radnjica istog brenda širom grada. PicknWeight je prodavnica u kojoj se odeća kupuje na kilo. Za kvalitetnije dizajnerske komade vredi obiće vintage radnje u Mitte četvrti. Poznate su Sommerladen, Garments shop (aksesoari i odeća), Pineapple Factory i Das Neue Schwarz sa ekskluzivnom robom koja može koštati više stotina evra.

Paul’s Boutique je specijalizovan za uličnu modu. Može se pohvaliti velikom kolekcijom majica, trenerki, farmerki i raznih aksesoara. U Repeater-u (Neukölln) pretežno se može naći ženska hipi odeća iz sedamdesetih. Buvlje pijace su integralni deo života u Berlinu – od turistsičkog Mauerparka do pijaca na Boxhagener Platz-u (distrikt Friedrichshain) i Marheinekeplatz-u (Kreuzberg) na kojima se prodaju odeća i pokućstvo.

“Berlin je siromašan, ali seksi.” Ovo su reči bivšeg gradonačelnika Berlina, Klausa Voverajta, koje dobro objašnjavaju zašto u nemačkoj prestonici ima toliko dobrih mesta za vintidž kupovinu

Foto: Rose McAvoy from Pixabay

Napulj

Napulj je poznata turistička destinacija, između ostalog zahvaljujući arheološkom nalazištu Pompeja i umeću pravljenja pice. Ali na zapadnoj strani podnožja Vezuva smešteno je predgrađe Erkolano, poznato kao jedna od prvih second-hand prestonica Evrope. U njega još od pedesetih hrle vintidž entuzijasti, posebno u ulicu Via Pugliano, gde se second-hand „blago“ može naći po bagatelnim cenama.

Ova priča počela je neposredno nakon završetk Drugog svetskog rata, kada su Amerikanci slali staru odeću u Evropu kao deo humanitarne pomoći. Pezze Americane, ili „američke krpe“ stizale su u brodovima vidu velikih pakovanja od pola tone polovne odeće, upravo u luku Erkolano. Ali čim su ova pakovanja bila otvorena, roba je završavala na crnom tržištu.

I u samom centru Napulja može se naći dobar ulov. U prodavnici Per Voi Giovani prodaje se uglavnom muška odeća, a Pop 21, I Love Vintage i Caravan nalaze se u ulici Via Mezzocannone i glavne mušterije su im studenti. Obližnja radnja Moda e Costume specijalizovana je za modu pedesetih i šezdesetih godina, posebno haljine.

Obližnja radnja Moda e Costume specijalizovana je za modu pedesetih i šezdesetih godina, posebno haljine

Foto: Jill Wellington from Pixabay

Bordo

U Bordou je recikliranje važan koncept u svakodnevnom životu njegovih stanovnika. Postoje posebne biciklističke službe koje od kuće do kuće skupljaju ostatke hrane za dalje kompostiranje. I second-hand prodavnice su popularne, od jeftinih autleta do skupih vintidž radnji. Gradonačelnikova kancelarija ima zvaničan spisak prodavnica i buvljih pijaca. Među najzanimljivijim je Freep’Show u centru grada, u kome se cene kreću od 15 do 50 evra. Nešto je jeftinija humanitarna prodavnica Emmaüs, koja nudi osnovne odevne komade, igračke, nameštaj i električne uređaje.

U četvrti Chartrons smešteni su fini restorani, ali i Village Notre Dame, galerija antikviteta u kojoj se prodaju ogledala iz 18. veka, skupe slike, keramika i nameštaj.

second-hand prodavnice su popularne, od jeftinih autleta do skupih vintidž radnji

Foto: Nathan Copley from Pixabay

Beč

Vekovima je Beč centar muzike, umetnosti, istorije i kulture, ali manje je poznato i da je prepun blaga za ljubitelje vintidž stvari. Retro avanturu započnite na pijaci Naschmarkt, na kojoj se svake subote održava i buvlja pijaca. Ovde se prodaju odeće, nameštaj, umetnička dela, nakit, ploče, escajg, keramika, itd. Nedaleko odatle je secon-hand prodavnica stiliste Arian Alexander Commone-a. On je uvek spreman da kupcima uklopi više komada odeće u savršenu odevnu kombinaciju, za svačiji džep.

Flo Vintage, u distriktu Freihausviertel, često priprema kostime za predstave, filmove i TV serije. Ovde se može kupiti odeća čak i iz 19. veka, sve do osamdesetih godina 20. veka. Radnju povremeno posećuju Kejt Mos i Stela Makartni. Pristupačnije cene odeće mogu se naći u sedmom distriktu u prodavnici Burggasse 24. Ujedno i izložbeni prostor, ovo je mesto gde se odeća raspoređena po polu i bojama, pa ćete se lako snaći, a tu je i udobni kafe.

Saznajte više od top 10 svetskih ulica za šoping. Čak i ako ne kupujete tokom odmora, naučno je dokazano da nas putovanja čine srećnim. Pročitajte i nekoliko korisni saveta za šoping u Dubaiju.

Ostale korisne savete pročitajte ovde. 

Podelite ovaj članak...
0Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *