Saveti – Ostanite zdravi pre, ali i tokom odmora – Travel Magazine

Ostanite zdravi pre, ali i tokom odmora

Ostanite zdravi pre, ali i tokom odmora

Ako zanemarimo pritisak na poslu da sve obaveze ispunimo pre odlaska na put, ali i stres zbog kupovine putnih potrepština i pakovanja u poslednjem trenutku, još neki faktori mogu značajno povećati šanse da se razbolite pred put i tokom njega.

Najbolja stvar sa odmorom je što ćete zajedno sa koferom, u ormar odložiti i sve brige, probleme, stege i pravila koja vas pritiskaju u svakodnevnom životu. Ne morate da svakih pet minuta proveravate mailove, ali takođe ni da spremate zdrave obroke, jedete voće, odlazite u teretanu i vežbate. Ljudi se na odmoru toliko opuste da zajedno sa stresnim obavezama zaborave i na zdrave i pozitivne navike.

Putovanja su danas masovna industrija. Zahvaljujući velikom prometu putnika na aerodromima, železničkim i autobuskim stanicama, šanse da se zarazite su velike, posebno u sezoni zimskih praznika, koja je tradicionalno i sezona virusnih epidemija. (Tokom letnjih meseci, sa druge strane, najveći broj putnika oboleva od akutnih stomačnih problema). Ovome treba pridodati guste rasporede vožnje i letenja, zbog čega se avioni, autobusi i vozovi jako retko temeljno čiste i dezinfikuju.

Zdravstveno osiguranje

Najvažnija stvar koju možete da uradite za sebe i svoje zdravlje je kupovina putnog zdravstvenog osiguranja. Ovo je obavezan korak u planiranju svakog odmora i može vam uštedeti velike sume novca za lečenje u inostranstvu. Još važnije, pravovremenim upućivanjem u adekvatnu medicinsku ustanovu i obezbeđivanjem svih potrebnih mera za medicinsko zbrinjavanje, sačuvaće vam zdravlje.

Putna apoteka

Dobra putna apoteka, snabdevena adekvatnim lekovima i sanitetskim materijalom, nekada može sprečiti razvoj ozbiljnijih zdravstvenih komplikacija. Ovo se ne odnosi na teške povrede i ozbiljna oboljenja, ali u slučaju stomačnog virusa ili sunčanice, na primer, važno je odmah reagovati. Korišćenje probiotika, lekova za spuštanje temperaturu, rastvora za rehidrataciju i sl., može sprečiti teže slučajeve dehidratacije zbog kojih možete završiti u bolnici.

Preventiva

Ukoliko imate osetljiv stomak, počnite sa korišćenjem probiotika i do desetak dana pre puta. Trudite se da jedete zdrave i izbalansirane obroke, unosite dovoljno vitamina i minerala. Potrudite se da svom telu obezbedite dovoljno sna. Pokušajte da svako veče ležete u priblžno isto vreme. Vitamin C je odličan dodatak putnoj apoteci, posebno ako znate da nećete imati mogućnost da se zdravo hranite.

Na putu

Ponesite antibakterijski gel ili vlažne maramice. Koristite ih da obrišete sve površine sa kojima dolazite u kontakt tokom putovanja. Ukoliko putujete avionom, posebno temeljno očistite naslone za glavu i ruke i stočić za hranu. Isto važi i za rizične površine u hotelskoj sobi – prekidače za svetlo, površine noćnog stočića, daljinski upravljač, i sl. Nemojte zaboraviti da redovno perete ruke, kad god vam se za to ukaže prilika. Ukoliko ste u prilici, na letu koristite sopstveni jastuk i prekrivač. Verovali ili ne, oni u avionu se uglavnom ne peru posle korišćenja, već se prepakuju za sledeću upotrebu.

Hrana

Pre polaska na put pojedite zdrav obrok i izbegavajte kupovinu skupih bajatih sendviča na aerodromu. Ponesite zdrave grickalice, kao što su orašasti plodovi i suvo voće u industrijskim pakovanjima. Tokom putovanja, u hotelu za doručak najčešće u ponudi imate i voće. Iskoristite ovu priliku u obavezno uzmite celu jabuku, pomorandžu, bananu i slično voće, koje možete spakovati u torbu i kasnije tokom dana pojesti kao ukusnu i osvežavajuću zdravu užinu. Ako ne odsedate u hotelu, uvek možete u lokalnim prdavnicama ili na pijaci kupiti manju količinu voća. Iz predostrožnosti, ali i praktičnih razloga, birajte voće sa ljuskom, koje ćete očistiti neposredno pre konzumiranja (jabuke, pomorandže, mandarine, banane, itd.).

Vežbe

Gde god da ste se zaputili, uvek možete da odvojite petnaestak minuta dnevno za fizičku rekreaciju. To ne mora biti ozbiljan trening, već lagano istezanje u sobi, ili brza šetnja dok upoznajete svoje novo okruženje. U zavisnosti od planiranih aktivnosti, ponesite neku udobnu odeću, ili bar patike.

Umerenost

Putovanja vam donose ne samo nova kulturna, već i gastronomska iskustva. Teško je odoleti naletu potpuno novih ukusa i mirisa i zaista, hrana je nezaobilazan, i jedan od najprimamljivijih načina upoznavanja sa destinacijom. Ipak, zbog neumerenosti možete imati zdavstvenih problema. Zato budite otvoreni za nova iskustva i uživajte u svakom zalogaju, ali ne zaboravite da, kao i kod kuće, svom organizmu treba da obezbedite i dovoljne količine voća i povrća.

Voda

Obavezno sa sobom nosite flašicu vode i vodite računa da tokom putovanja unosite dovoljno tečnosti.

Pročitajte još savete za hronične bolesnike na putovanju, zašto je potreban oprez pri izboru lekova koje nosite u inostranstvo, a saznajte i zašto ne treba propustiti obavezne vakcinacije pre putovanja.

Ostale korisne savete pročitajte ovde. 

Podelite ovaj članak...
0Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *