Saveti – Ovde se putuje sa oprezom - 15 država koje imaju najstrože zakone – Travel Magazine

Ovde se putuje sa oprezom – 15 država koje imaju najstrože zakone

Ovde se putuje sa oprezom – 15 država koje imaju najstrože zakone

Svaka država ima svoje zakone, koji se često u velikoj meri razlikuju od onih koje mi smatramo normalnim i evidentnim, piše Telegraf.rs.

Kao odgovorni putnici uvek bi trebalo da se informišemo o tome pre nego što zgrabimo pasoš i požurimo na aerodrom. Kulturološke razlike mogu da izazovu brojne neprijatne situacije, čudne poglede meštana, nesporazume ali i hapšenje.

PROČITAJTE I…

Tajlandski bonton za strance

Ovih 15 država shvataju ozbiljno svoje zakone i ako ih ikada posetite, vodite računa o tome da ih ispoštujete.

Australija

Naravno Australija je daleko od najstrože države na svetu, ipak ako se nekada budete našli u prilici da vozite bicikl po Sidneju, odavezno stavite kacigu na glavu, u suprotnom ćete platiti kaznu. Pored ovog pomalo smešnog pravila, australijska carina je veoma stroga. Ako ste planirali da prenesete sasvim obične namirnice, poput meda, koštunavog voća ili semenki, teško će vam uspeti. Nažalost, verovatno će završiti u kanti aerodroma.

Ujedinjeni Arapski Emirati

Iako je to zapadnoj kulturi sasvim normalno, u Emiratima se kažnjava grljenje, ljubljenje, ali i držanje za ruke u javnosti.

Katar

Većina država na Arabijanskom poluostrvu ima slične zakone koji se odnose na ponašanje u javnosti. Razni pokreti rukama ili gestikulacije mogu biti protumačene kao nekulturne, a ukoliko pokažete nekome srednji prst, imaćete ozbiljne probleme.

PROČITAJTE I…

Bonton u Rusiji

Izrael

Ako nekada otputujete u Izrael, prvo što će vas dočekati jeste veoma strog i detaljan pregled na aerodromu. To ume da bude neprijatna dobrodošlica, mada ne bi trebalo da vas obeshrabri od putovanja. Ako želite nešto da fotografišete obavezno obratite pažnju da li vam je u kadru policajac. Strogo je zabranjeno fotografisanje vojske ili policije.

Saudijska Arabija

Žene koje su samo u poseti ove zemlje više ne moraju da nose hidžab, ali to ne znači da imaju potpunu slobodu. Nije dozvoljeno da se nosi bilo šta tesno ili kratko i strogo je zabranjeno igranje u javnosti. Možda bi najbolje bilo da samo imitirate ponašanje lokalnih žena.

Šri Lanka

Popularna turistička destinacija primi oko 2 miliona turista godišnje. Ipak, homoseksualnost je i dalje zakonom zabranjena u ovoj zemlji.

Kina

Verovatno znate da je Facebook zabranjen u Kini. Vlasti ove države će vas posmatrati budnim okom ako se budete hvalili video ili audio sadržajima koji reklamiraju zapadni kapitalistički svet. Turisti moraju da razumeju da je Kina veoma stroga po pitanju medijskih sadržaja.

Podelite ovaj članak...
115Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *