Pakovanje – Kako da se spakujete u poslednjem trenutku – Travel Magazine

Kako da se spakujete u poslednjem trenutku

Kako da se spakujete u poslednjem trenutku

Bilo da se radi o iznenadnom putovanju za koje niste imali vremena da se propisno spremite, ili objektivnim razlozima zbog kojih nikako niste stizali da blagovremeno pripremite kofere, nema goreg osećaja od onog kada žurite na let i panično iz ormara vadite sve što vam padne pod ruke, nadajući se da niste ništa zaboravili.

Zapravo, ukoliko pratite nekoliko zdravorazumskih pravila i steknete rutinu, sasvim je moguće spakovati kofere sat vremena pre polaska na aerodrom. Pravila mogu da se primenjuju kako na ručni tako i na čekirani prtljag i veoma se lako sprovode.

Odaberite pravi kofer
Koliko god malo vremena da vam je ostalo do leta, obavezno odvojite nekoliko minuta i odaberite pravu veličinu torbe, odnosno kofera. Logično je da ukoliko putujete na više meseci, odaberete veliki kofer, ali ako putujete na nekoliko dana, menjate dosta hotela ili idete na hajking turu, treba da se suzdržite i odaberete manju torbu u koju mogu da stanu osnovne stvari i odevne kombinacije. Najvažnije je da proverite kakva su pravila o prtljagu aviokompanije kojom letite. Ako se na aerodromu pojavite sa koferom koji je pretežak ili prevelikih dimenzija, to vas može skupo koštati, a može se desiti i da propustite let.

Ako često putujete u poslednjem trenutku, pripremite „putni paket“
Uspešno pakovanje u poslednjem trenutku ipak iziskuje nešto truda i pripreme unapred. Pasoš, polisu osiguranja, avio karte ostale bitne putne dokumente držite na jednom mestu, kako biste ih pred put brzo i bez greške spakovali. U današnje vreme, obavezno čuvajte i folder u telefonu, na tabletu ili računaru, u kome ćete imati spremne kopije i digitalne verzije dokumenata. U putni paket za hitne situacije možete staviti i rezervni punjač za telefon, vlažne maramice i slične stvari koje će vam biti neophodne tokom puta.

Ostale korisne savete pročitajte ovde.

Napravite spisak
Uprkos žurbi, udahnite duboko i sastavite kratki spisak osnovnih stvari koje nosite. Spisak će vam pomoći da razmislite i verbalizujete šta vam je u stvari potrebno. Koliko pari čarapa, koliko veša, pantalona i svečanih kombinacija vam zapravo treba? Kada se pakujete stihijski, velike su šanse da odeću koju nosite ne prilagodite stvarnim potrebama putovanja. Dobar savet je da za ovu svrhu koristite neku od brojnih mobilnih aplikacija za pakovanje, posebno one koje vam daju mogućnost da zabeležite sve bitne aktivnosti tokom putovanja i prema njima odaberete odeću. Dobra taktika je da u telefonu uvek imate jedan osnovni spisak stvari koje vam mogu zatrebati na bilo kom putovanju, a na koji možete da dodajete stvari specifične za destinaciju, njene vremenske prilike i aktivnosti kojima tamo planirate da se bavite.

Proverite vremensku prognozu za destinaciju na koju putujete
Logično, ako putujete u grad koji želite da istražujete i obilazite, ali vremenska prognoza najavljuje kišu, ostavite lepu kožnu obuću kod kuće, a ponesite kabanicu, vodootpornu jaknu i cipele. Ovo je veoma važno, jer neadekvatan odabir odeće u najboljem slučaju može da vas košta (kupićete potrebne stvari na destinaciji), ali može i da vam potpuno upropasti putno iskustvo ili u najgorem slučaju, da dovede do toga da sebi narušite zdravlje.

Pakujte se u skladu sa pravilima o tečnostima u prtljagu
Opšte je poznato da sve tečnosti koje nosite u ručnom prtljagu moraju biti spakovane u pakovanjima ne većim od 100ml, a zatim u providnu kesu. Sve tečnosti u većim pakovanjima moraju da idu u čekirani prtljag. Zato je zgodno da uvek u pripravnosti imate putni neseser sa malim pakovanjima sredstava za higijenu i kozmetičkih preparata koje koristite. Ova pakovanja sada se mogu naći u svim većim drogerijama, a ukoliko želite, možete imati pripremljene i prazne flašice i pakovanja od 100ml, (poznate kao putni setovi, takođe se mogu naći u parfimerijama i drogerijama) koja ćete pred put napuniti svojim šamponom, gelom za tuširanje, losionom za telo i sl.

Ostale korisne savete pročitajte ovde.

Spakujte odeću koja može da se kombinuje
Kada se pakujete, trudite se da odaberete komade odeće koji se mogu višestruko međusobno kombinovati, kako biste uštedeli na količini odeće koju nosite. Izbegavajte dramatičan dizajn i boje i držite se svedenih krojeva i nijansi. Jednostavni komadi odeće kao što su trenerka, helanke, pamučne majice, mogu da „uskoče“ i kao pidžama ili, kada je hladno, kao dodatni sloj odeće. Biranje obuće je najvažniji izbor koji treba da napravite. Ona mora biti udobna (ako planirate duge šetnje), u skladu sa vremenskim prilikama i odevnim kombinacijama koje ste odabrali.

Stvari koje ćete morati da vadite na aerodromu spakujte na kraju
Neka vam sve stvari koje ćete morati da vadite na aerodromu, kao što su dokumenti, avio karte, tečnosti i elektronski uređaji budu praktično spakovani na vrhu ručnog prtljaga, ili, mnogo bolje, u posebnoj torbici koju ćete lako otvarati tokom aerodromskih kontrola. Ako laptop stavite na dno ručnog prtljaga, pripremite se na to da ćete morati da otvarate kofer, pomerate lepo složene stvari i vadite ga radi kontrole. Isto važi i za tečnosti, koje, kao što je već napomenuto, morate da držite u providnoj kesi i izvadite iz kofera tokom kontrole.

Vaš kofer ne mora da bude savršeno spakovan
Danas na Internetu možete pronaći stotine tekstova i Youtube tutorijala koji detaljno opisuju kako treba da spakujete savršen kofer. Istina je, međutim, da, kada se pakujete u poslednjem trenutku, vaš kofer ne mora da bude savršen. Potrebno je da se skoncentrišete na osnovne stvari, odnosno da spakujete ono bez čega nećete moći, a da sve dodatne stvari svedete na minimum. Najbitnije je da ponesete sve dokumente, novac, adekvatnu odeću, osnovne preparate za higijenu i negu i elektronske uređaje i punjače koji su vam neophodni, a bez modnih aksesoara ćete već preživeti.

Ostale korisne savete pročitajte ovde.

Podelite ovaj članak...
0Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *