Pakovanje – Kako da se što lakše spakujete? – Travel Magazine

Kako da se što lakše spakujete?

Kako da se što lakše spakujete?

Bilo da putujete sami, sa prijateljima ili porodicom, čeka vas pakovanje kofera. Naravno, ako ste sami posao je lakši. Obično se brinemo da li će sve biti u redu sa aranžmanom, vizom, prevozom, ali briga izazvana pakovanjem pred put, za mnoge, se ne može meriti ni sa čim.

Pre nego što krenete sa pakovanjem prvo sastavite listu garderobe koju biste želeli da ponesete na put, to jest, napravite „čeking“ listu. Nakon toga analizirajte svaki detalj, da biste videli da li vam je zaista sve sa spiska potrebno. Uvek se nađe neki komad za koji smo sentimentalno vezani i jednostavno ga uvek nosimo, bez obzira na to što ga nikada ne upotrebimo. Dakle, pre svega budite racionalni u odabiru garderobe. Leti, kada se sve svodi na tanku i laku garderobu, nije problem poneti više odeće, ali zimi stvari stoje malo drugačije. Međutim, leto je i u skladu sa tim planiraćemo naše pakovanje.

Čeking lista je gotova, garderoba je sortirana, nepotrebno odbačeno. Sada sledi ono najteže. Koferi nam se čine često malim, ali ako budete dovoljno ekonomični u korišćenju prostora bićete zapanjeni koliko stvari može da stane u taj vaš „mali“ kofer.

Počnimo od obuće, koja se uvek stavlja na dno kofera. Podelite kofer na dve polovine. Jednu polovinu planirajte za garderobu, a u drugu ćete smestiti obuću i to na sledeći način. Patike, cipele, baletanke, japanke, papuče i svu ravnu obuću obavijte pertlama, gumicom ili vrpcom kako biste ih što jače sabili i poređajte ih „uspravno“. Ukoliko nosite cipele sa štiklom položite ih na samo dno, a praznine između štikli popunite najlon čarapama zavijenim u rolne ili soknama.

Ako pakujete mušku garderobu, prilikom pakovanja pantalona iskoristite čvrsto urolane majice i stavite ih između savijenih pregiba kako biste sprečili gužvanje (da vam ne ostane crta na pantalonama na mestu gde su bile savijane). Da biste dobili na prostoru, garderobu koja se ne gužva, poput džinsa i nezaobilaznih kupaćih gaća, uvijte čvrsto u rolnu i stegnite gumicom. Iskoristite urolane sokne i bokserice kako biste popunili praznine između položene garderobe, a na kraju položite pažljivo savijene košulje i ukoliko nosite umesto ležaljke peškir za plažu postavite ga preko košulja.

Kada pakujete žensku garderobu, možete da je složite na sledeći način. Pođimo od pretpostavke da ćete za desetodnevni boravak na moru poneti jednu elegantnu haljinu i jedne elegantne pantalone, kao i nekoliko laganih suknjica i bluzica za večernje izlaske, a da će preostala odeća biti za plažu. U jednoj polovini smo položili cipele, a na dnu druge polovine kofera položite haljinu, ali tako da krajevi vise preko njegovih ivica. Zatim, poređajte nekoliko majčica i kupaće kostime i preko njih položite pantalone kao i haljinu, dakle da idu preko ivica kofera, ali u suprotnom smeru. Nastavite sa ređanjem „sitnije“ garderobe i kada završite savijte jedan kraj haljine, zatim jedan kraj pantalona i onda drugi kraj haljine i drugi kraj pantalona. Na ovaj način izbeći ćete gužvanje.

Finije bluzice i džempere spakujte tako što ćete između savijenih slojeva stavljati papirne ubruse ili maramice i zatim ih lagano uviti u rolnu, opet obavijene maramicama ili ubrusima. Verujte, ovako ćete izbeći ono najveće gužvanje. Veš obavezno zapakujte u zasebnu torbicu, po mogućstvu ne potpuno prozirnu iz jednostavnog razloga. Ako se desi da prtljag bude pretresan na carini, nikome vaši najintimniji delovi garderobe neće biti dostupni. Položite torbicu na vrh kofera.

Na kraju su nam ostali kozmetika i aparati. Oni su „najkabastiji“ deo prtljaga i obično se zapakovani stavljaju u poklopac kofera, u zasebne džepove. I kozmetiku i aparate (električni brijač, fen, peglu) stavite u providne nesesere, kako bi vam bili na dohvat ruke, ali i da biste zaštitili ostatak prtljaga od bilo kakve štete (prosipanje, cepanje). Naravno, na kraju položite peškir za plažu. Ako vam ostane mesta, a ostaće, dodajte nešto od onih omiljenih delova garderobe koje nikad ne upotrebite, čisto da vas želja mine.

Sada ste spremni za put. Sve su brige rešene, a ako uz put kupite i neku sitnicu kao suvenir sa najlepšeg odmora, sigurno će se za nju naći mesto u vašem, sada prostranom koferu.

Još novih saveta pročitajte ovde.

Podelite ovaj članak...
0Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *