Pakovanje – Ručni prtljag - prijatelj ili neprijatelj na putovanju? – Travel Magazine

Ručni prtljag – prijatelj ili neprijatelj na putovanju?

Ručni prtljag – prijatelj ili neprijatelj na putovanju?

Ručni prtljag vam može biti najbolji prijatelj na putovanju, jer će vas osloboditi brojnih problema, neugodnosti i stresa.

Zgodan je, jer je lagan i ne ograničava vam kretanje. Budući da ne morate da ga čekirate, ne gubite dodatno vreme. Pošto ide sa vama u kabinu, šanse da ga izgubite su minimalne i time eliminišete najveći strah svakog avio putnika – da se na destinaciji zatekne bez svih svojih stvari – uključujući donji veš i četkicu za zube!

Može se reći da je ručni prtljag jedan od najboljih prijatelja svakog putnika, ali ako ne znate kako da ga spakujete, on lako može postati problem.

Postoji nekoliko jednostavnih saveta i trikova koji vam mogu pomoći da optimalno spakujete svoj ručni prtljag. Ipak, potrebno je voditi računa ne samo o onome šta je vama potrebno, veći i šta od vas zahtevaju pravila aviokompanije i aerodroma – kako ne biste sebe doveli u neprijatnu situaciju.

Evo nekoliko najčešćih grešaka koje putnici prave pri pakovanju, a koje, između ostalog, mogu i skupo da ih koštaju:

Pogrešna veličina prtljaga ili previše stvari
Veoma je važno da proverite koja su pravila aviokompanije u vezi sa maksimalnim dimanezijama i težinom dozvoljenog besplatnog ručnog prtljaga za vašu klasu sedišta. Ne postoji jedna standardna veličina, već svaka aviokompanija ima svoje standarde i veoma ih se striktno pridržava. Ukoliko niste oprezni i na aerodrom dođete sa ručnim prtljagom koji je veći ili teži od dozvoljenog maksimuma, pripremite se da na licu mesta doplatite, a cifre za naplatu dodatnog prtljaga uopšte nisu zanemarljive. Zato izmerite svoj kofer pred polazak na put, biće vam jednostavnije da ga prepakujete u privatnosti svog doma, nego da na aerodromu, pred osobljem aviokompanije preturate po stvarima pokušavajući da rešite problem.

Tečnosti i gelovi
Pridržavajte se pravila da tečnosti i gelovi u ručnom prtljagu moraju biti u pakovanjima ne većim od 100ml, i odloženi u providnim kesama. Neretko se dešava da dame aerodromske provere završavaju uplakane, jer su neoprezno u ručnom prtljagu ponele svoje skupocene kozmetičke proizvode i parfeme, a koji su im, naravno, bez pardona i u skladu sa bezbednosnim procedurama, oduzeti. Srećom, danas se u apotekama i drogerijama mogu kupiti posebna mala pakovanja sve potrebne kozmetike, od šampona i paste za zube do kreme za ruke i losiona za lice, a ukoliko ne pravite kompromise, možete kupiti i posebnu ambalažu u koju ćete spakovati male količine svojih omiljenih preparata. Preporuka je da tečnosti i gelove držite na vrhu, a nikako na dnu prtljaga, kako biste ga u slučaju potrebe lako izvadili radi dalje provere.

Zabranjeni predmeti
Naravno, u ručnom prtljagu svakako ne smete nositi oružje (osim ako nemate posebnu dozvolu), eksplozivne i zapaljive naprave i materijale, noževe i sl. Ali postoje i brojni drugi predmeti koji se smatraju opasnim, iako se vama ne čine takvim, i koji će vam svakako biti konfiskovani ukoliko ih ponesete u ručnom prtljagu. Među njima su grickalice za nokte, makaze, igle za pletenje i sve oštrice duže od 4cm, uključujući i vaš omiljeni švarcarski nož. Igračke pištolji i lisice su takođe na listi predmeta koje ne možete uneti u kabinu. Ukoliko imate bilo kakve nedoumice u vezi sa tim šta ne treba da pakujete u ručni prtljag, potražite na sajtu svoje aviokompanije listu zabranjenih predmeta.

Obezbedite prtljag
Poenta ručnog prtljaga je u tome da u slučaju potrebe možete da mu brzo pristupite i zato ga nosite sa sobom na let. Tamo očekujete da će biti potpuno bezbedan jer vam se nalazi u neposrednoj blizini, praktično iznad glave. Ali poslednjih godina zabeležen je veliki broj slučajeva krađa na letovima, čak i u biznis i prvoj klasi. Zato nikada nemojte držati novac, pasoš i druge važne putne dokumente u ručnom prtljagu. Ukoliko imate stvari od vrednosti, bilo bi dobro da kofer ne stavite u pregradu iznad svog sedišta, već sa suprotne strane, tako da ga uvek imate na oku.

Ostale korisne savete pročitajte ovde.

Podelite ovaj članak...
0Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *