Saveti – Pešačke ulice stvorene za uživanje – Travel Magazine

Pešačke ulice stvorene za uživanje

Pešačke ulice stvorene za uživanje

Od Sijetla i Njujorka preko Londona do Tokija, gradovi širom sveta sve više pretvaraju puteve u pešačke zone i proširuju biciklističke staze. Pojedina velika urbana područja najavljuju da će stvoriti više zona bez automobila. Tako su gradske vlasti u Barseloni nedavno najavile planove za pretvaranje svake treće ulice, u popularnom kvartu Eixample, u zelene javne površine. U tim ulicama neće biti automobila, a sve u cilju smanjenja zagađenja vazduha. Naravno, brojni gradovi širom sveta već imaju prelepe pešačke ulice u svojim centrima, a mi vam predstavljamo neke od najzanimljivijih.

Engleska dobija najduzu pesacku stazu na svetu
PROČITAJTE I…

Engleska dobija najdužu pešačku stazu na svetu

Buchanan Street (Glazgov, Škotska)

Otkako su 1978. godine zabranjena vozila, ulica Bjukenan prerasla je u centar trgovačke četvrti Glazgova. Živahnu ulicu karakterišu živopisne robne kuće i ulični izvođači, kao i dobro očuvane građevine viktorijanske i edvardijanske arhitekture. Ovde je i dom impresivnog tržnog centra “Buchanan Galleries” ali i Kraljevske koncertne dvorane u Glazgovu. Iako je ovo isključivo pešačka zona, lako je dostupna zahvaljujući stanici podzemne železnice (stanica “Buchanan Street”).

 

View this post on Instagram

 

A post shared by In2_the_sun (@charlieurban_)

Strøget (Kopenhagen, Danska)

Poznata kao jedna od najdužih pešačkih trgovačkih ulica na svetu, Stroget se prostire dužinom od 1,1km u istorijskom centru Kopenhagena. Pešačka zona je zapravo skup ulica koje se pružaju iz ove centralne saobraćajnice. Otkako su izbačena vozila 1962. godine, uspeh ulice i njena privlačnost za turiste, uticali su da i drugi svetski gradovi uvedu istovetna područja bez automobila.

Danas je Stroget popularan zbog kombinacije vrhunskih brendova, kao što su Hermes i Prada, i onih povoljnih poput H&M i Zare. Stroget je poznat i po uličnim izvođačima koji se najčešće okupljaju kod određenih znamenitosti, poput trga Amagertorv.

Rue Mouffetard (Pariz, Francuska)

Ova srednjovekovna ulica u Latinskoj četvrti na pravi pariski način spaja globalni uticaj i francusku tradiciju. Pešačka ulica, koju Parižani nazivaju “la Mouffe”, jedan je od najstarijih puteva u prestonici Francuske. Tačnije, potiče iz 12. veka i tada je služila kao rimski put.

Danas je to kaldrmisana zemlja čuda u kojoj za nekoliko minuta možete proći pored tezge sa palačinkama, prodavnice sira, suši bara i veganske poslastičarnice. Zanimljivo je da Ernest Hemingvej pominje baš ovu ulicu u svom klasiku iz 1926. godine, “Sunce se ponovo rađa”.

Carnaby Street (London, Engleska)

Više od 100 prodavnica i 60 barova, restorana i kafića pokriva područje od 14 ulica. Čuvena ulica Karnabi živahno je središte londonskog Vest Enda (West End). Ulica ima dugu, živopisnu istoriju, a zanimljivo je da je upravo ona rodno mesto kulturnog pokreta “Raskalašni London” (Swinging London) iz 1960-ih. Zvezde, među kojima su Džimi Hendriks, Bitlsi, Roling Stonsi, Brižit Bardo i Elizabet Tejlor, u to vreme su bili redovni posetioci ove čuvene ulice. Ulica je pretvorena u pešačku zonu 1973. godine i od tada nastavlja da privlači umetnike, muzičare, dizajnere i ljubitelje šopinga.

Podelite ovaj članak...
13Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *