Saveti – Pešačke ulice stvorene za uživanje – Travel Magazine

Pešačke ulice stvorene za uživanje

Pešačke ulice stvorene za uživanje

Qianmen Street (Peking, Kina)

Ulica Ćjanmen je oličenje pekinške sposobnosti skladnog spajanja starog sa novim. Tradicionalna kineska arhitektura i istorija, koje datiraju iz perioda dinastija Ming i Ćing (1368-1911), postoje uporedo sa modernim prodavnicama i hotelima.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by drsti (@drsti)

Savremena verzija ulice Ćjanmen, nazvana tako 1965. godine, rezultat je velike restauracije uoči Olimpijskih igara u Pekingu 2008. godine. Pored prodavnica čuvenih brendova, ulica se može pohvaliti i svojevrsnim znamenitostima, poput poznatog restorana “Quanjude”, otvorenog još davne 1864. godine, i čajdžinice “Lao She”, jedne od najpoznatijih čajdžinica u Pekingu.

Rua das Flores (Kuritiba, Brazil)

Ulica cveća, poznata i kao “Rua XV de Novembro”, svoj nadimak je dobila po negovanim cvetnim vrtovima postavljenim širom pešačkog centra. Mesto okupljanja, tržni centar i istorijska četvrt spojeni su u jedno. Ulicu bez automobila vole i turisti i meštani podjednako zbog izobilja zelenila i brazilske robe. Smeštena u Kuritibi, glavnom gradu brazilske južne države Parana, Ulica cveća postala je jedna od prvih velikih pešačkih zona u zemlji 1972. godine.

Lincoln Road (Majami Bič, Florida)

Kada se pominju zanimljive pešačke ulice, nemoguće je zaobići Linkoln Roud. Malo je boljih načina da provedete prijatan, topao dan u Majamiju nego u šetnji ovom ulicom. U pitanju je pešačka zona koja se nalazi samo nekoliko metara daleko od plaže. Mogućnosti za odličan šoping su beskrajne, a raznoliki restorani nude otvorene terase idealne za podnevni odmor. Uživajte u zalasku sunca, popijte koktel, a možete i prezalogajiti nešto u restoranu “Juvia”, koji se nalazi na krovu i sa koga se pruža prelep pogled. Jelovnik je zanimljiv i pod uticajem je francuskog, japanskog i peruanskog stila kuvanja.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Lincoln Road (@lincolnrd)

Rue du Petit-Champlain (Kvebek, Kanada)

Ulica Pti Šamplen nazvana je po Samjuelu de Šamplenu, koji je 1608. godine osnovao grad Kvebek. Ova istorijska ulica u starom centru grada bila je prva komercijalna četvrt u Severnoj Americi. Do ulice se može doći strmim stepeništem. To su najstarije stepenice u gradu, izgrađene 1635. godine, poznate još i kao “Vratolomne stepenice” (Breakneck Stairs). Pored zanatskih radnji i umetničkih galerija, šarmantna pešačka ulica privlači posetioce i živopisnom uličnom umetnošću. Najzanimljiviji je poznati mural koji prikazuje istoriju četvrti u 17. veku.

Third Street Promenade (Los Anđeles, Kalifornija)

Kalifornijsko šetalište zauzima tri bloka u kojima nema automobila, a nalazi se na samo nekoliko minuta šetnje od svetski poznatog pristaništa Santa Monika (Santa Monica Pier). Na jednom kraju pešačke ulice nalazi se tržni centar “Santa Monica Place”, a na drugom kraju je Bulevar Vilšir. Ulica, pretvorena u pešačku zonu šezdesetih godina, prepuna je restorana, prodavnica i uličnih izvođača željnih slave. Naravno, tu su i tipična kalifornijska obeležja, palme nanizane sa obe strane šetališta sa fontanama u sredini.

Zvukovi Pariza
PROČITAJTE I…

Zvukovi francuske prestonice – sajt koji će vas preneti na ulice Pariza

Ostale zanimljivosti pročitajte ovde.

Podelite ovaj članak...
13Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *