Saveti – Pet nezaobilaznih skrivenih dragulja Pariza – Travel Magazine

Pet nezaobilaznih skrivenih dragulja Pariza

Pet nezaobilaznih skrivenih dragulja Pariza

Pariz je nesumnjivo jedno od najboljih i najlepših turističkih mesta na svetu, ali u njemu postoji mnoštvo manje poznatih znamenitosti koje treba istražiti. Od tajnih vrtova do veličanstvenih muzeja, lako je sići ​​sa utabane staze u Parizu i oduševiti se nekom skrivenom atrakcijom. Ovo je 5 nezaobilaznih skrivenih dragulja Pariza…

Prelepi vrtovi palate Palais Royal

Palais Royal je impresivna palata iz 17. veka koja se nalazi u blizini Luvra. Nekadašnji dom kardinala Rišeljea, u kojem je kasnije živeo i francuski kralj Luj XIV sve do francuske revolucije dom je prelepog vrta. Ovo su zapravo jedine bašte u Parizu koje je francusko Ministarstvo kulture klasifikovalo kao „izvanredne vrtove“. Vrt je osmislio Viktor Luji 1731. godine i pravo su utočište na vreo, pariski letnji dan. S jedne strane nalazi se dvorište ispunjeno crno-belim stubovima, koje je dizajnirao Danijel Buren 1986., i koje je potpuni Instagram spot mesto za slikanje. U okruženju savremenih i vintage modnih butika i kafića, ove bašte su lepo mesto za šetnju i jedan od najboljih skrivenih dragulja Pariza.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Anna Lebedeva | @paris.with.me (@paris.with.me) on

Vrtovi i vile u Maraisu

Marais je po mnogima najlepši kvart Pariza, a trg Place des Vosges najlepši i najveličanstveniji trg francuske prestonice, koji je sagradio kralj Anri IV 1605. Iako je sam trg prilično poznat, ako uđete u sporedne ulice, naići ćete na neke manje poznate muzeje i parkove koje zaista vredi posetiti. Ispod zasvođenih arkada Place des Vosges nalaze se zanimljive umetničke galerije i restorani. L’Ambroisie i Restaurant Anne su dva najpoznatija restorana trga Place des Vosges.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Patrick Colpron (@patrickcolpron) on

Le Marais ima nekoliko neverovatnih muzeja, uključujući muzej Carnavalet, koji se bavi istorijom Pariza, i Pikasov muzej. Hotel de Soubise jedan je od najšarmantnijih skrivenih dragulja u Parizu, u kome se nalaze Muzej francuske istorije i Nacionalni arhiv. Takođe bismo preporučili Musee Cognacq-Jay koji ima vrhunsku kolekciju ukrasnih predmeta i umetnosti iz 18. veka. Robert et Louise je nepretenciozna mala biftek kuća u ulici Vielle du Temple u Maraisu. Ovde možete popiti čašu dobrog francuskog vina a posle mesa, zasladiti se sa creme  brulee poslasticom.

Pariski prolazi

Ako ste u potrazi za turističkim i skrivenim draguljima Pariza, istražite njegove prolaze. U gradu se nalaze brojni natkriveni tržni centri koji datiraju iz 18. i 19. veka. Ovih dana u njima se nalaze zanimljive prodavnice i restorani, pravi dragulji francuske prestonice. Jedan od naših omiljenih je Galerija Vivienne, sagrađena 1823. godine sa podovima od mozaika i nekoliko sjajnih prodavnica, uključujući butik velikog Jean-Paul Gaultier-a. U blizini možete pronaći Passage du Grand Cerf u ulici Saint Denis u blizini trgovačkog područja Chatelet les Halles. Izgrađen je 1825. godine i visok je gotovo 12 metara, sa impresivnim staklenim krovom.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Galerie Vivienne Paris (@galerievivienne) on

Galerie Vero-Dodat datira iz 1826. godine i bio je jedan od prvih prolaza koji je dobio osvjetljenje na plin, 1830. godine. U ovoj trgovačkoj arkadi nalaze se dve prodavnice Christian Louboutin i poznati šminkerski asortiman „By Terry“. Vrlo dobra opcija za piće pre ili posle večere je Andi Wahloo na ulici Rue des Gravilliers. Tu je skriveno parisko dvorište sa marokanskim dekorom.

Zabavno mesto za večeru je Le Grand Colbert, koji će ljubitelji filma prepoznati iz filma „Something’s Gotta Give“ sa Dajan Kiton i Džek Nikolsonom. To je klasični pariski bistro koji služi jednostavna jela poput pečene piletine koju je Dajanin lik jeo u filmu. Sama zgrada datira iz 1825. godine, dok je u njoj restoran otvoren tek 1900. Navedena je kao istorijski spomenik i ima impresivnu trpezariju sa podom od mozaika, kao i stubove u pompejskom stilu.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Sarah Quan (@sarah_fashionboho) on

Promenade Plantee

Ovaj park sagrađen na neiskorišćenom vijaduktu pravi je skriveni dragulj grada. Šetnja počinje iza operne kuće Bastilje, prolazi iznad avenije Daumesnil do Jardin de Reuilly i završava u Porte Doree u blizini Bois de Vincennes. Poznat je i kao Coulee verte Rene-Dumont, a vrlo malo Parižana uopšte zna za njegovo postojanje. To je prijatna živopisna šetnja od 4,7 kilometara koja je završena 1993. godine. Ova pariska staza bila je inspiracija za Highline u Njujorku. Park je zasađen mnogim ružinim grmljem, drvećem i biljkama penjačicama. Takođe, daje vam odličan pogled na okolne postmodernističke zgrade.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Fourandahalfstar (@fourandahalfstar) on

Skriveni dragulji Montmartrea

Iako Montmartre može biti izuzetno posećen, posebno područje oko bazilike Sacre Coeur, postoje neke manje poznate ulice koje vredi istražiti. Rue de l’Abreuvoir je jedna od naših omiljenih, sa svojim popločanim kamenjem i prilično ružičastim kućicama. Na vrhu ove živopisne pariske ulice nalazi se La Maison Rose, jedno od mesta sa najviše Instagram slika u Parizu. Prvobitni vlasnici, Laure Germaine i njen suprug Ramon, restoran su obojili ružičasto. Nekoliko poznatih umetnika kao što su Pablo Pikaso i Mauris Utrilo posetili su ovo šarmantno mesto.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by La Maison Rose, Restaurant (@lamaisonroseofficial) on

Zanimljvio je da se jedini gradski vinograd u Parizu nalazi baš na Montmartru! Smešten na ulici des Saules, Le Clos Montmartre je tajni vinograd u kojem se održava godišnji festival berbe, La Fete des Vendanges. Takođe na Montmartru, ne propustite neverovatnu kuću koja tone koju ste možda primetili na Instagramu! Ovu zgradu možete pronaći neposredno pored stepenica ispred Sacre Coeur-a. To je optička varka, ali ako rotirate fotografije, sigurno izgleda kao da nestaje u travi!

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Kevin Stec (@kytermc) on

Brojne atraktivne destinacije upoznajte ovde.

Podelite ovaj članak...
142Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *