Saveti – Plaka - jedan dan u najstarijoj četvrti Atine – Travel Magazine

Plaka – jedan dan u najstarijoj četvrti Atine

Plaka – jedan dan u najstarijoj četvrti Atine

Dan proveden u atinskoj četvrti Plaka je nezaboravno iskustvo, koje će sigurno svaki posetilac dugo pamtiti. Toliko toga se ovde može otkriti, od šarenih, neoklasičnih zgrada, do antičkih ostataka koji se nalaze iza svakog ugla. Kada se zateknete u ovoj atinskoj četvrti, potrudite se da ne propustite nijednu od brojnih atrakcija!

Atina plaza
PROČITAJTE I…

Ako ste u Atini, posetite i neku od plaža

Plaka je poznata i kao “četvrt bogova”, a nalazi se ispod severoistočne padine Akropolja. Proteže se gotovo sve do trga Sintagma i predstavlja svojevrsni lavirint krivudavih uskih uličica, prošaranih prodavnicama i impresivnim ostacima prošlosti. Ovo je sigurno jedan od najšarmantnijih i najelegantnijih kvartova koje ćete sresti bilo gde na svetu.

Brojne kaldrmisane ulice, namenjene isključivo pešacima, omogućavaju vam da ceo dan provedete u prijatnoj šetnji. Nije potrebno mnogo mašte da biste zamislili kako je sve izgledalo u neka davna vremena. Iako Plaka ima mnoštvo prodavnica suvenira i turističkih taverni, postoji nešto vrlo autentično i posebno u ovoj atinskoj četvrti.

Plaka – najstarija atinska četvrt

Plaka je najstariji kvart u Atini. Zapravo, samo naselje je prvobitno razvijeno većim delom oko ruševina drevne Agore, a stalno je naseljeno još od vremena antičke Grčke. Zanimljiv je i podatak da su iskopavanja pokazala kako je glavna arterija Plake, ulica Adrianou, najstarija ulica u Atini. Povrh svega, položaj je još uvek potpuno isti kao i u antičko doba.

Neoklasične zgrade i stare crkve

Tokom obilaska ove četvrti obavezno obiđite stambena naselja antičke Atine, koja se zapravo nalaze ispod površine današnje Plake. Naime, šetajući se uskim uličicama videćete šarene neoklasične građevine, a ne antičke ostatke. Na njih ćete povremeno nailaziti, između zgrada, u dvorištima, u skrivenim ćoškovima… Zato držite fotoaparat stalno pri ruci, kako ne biste propustili da zabeležite neki od ovih jedinstvenih prizora.

Osim živopisnih ulica i zgrada, posetioci mogu istraživati i diviti se predivnim, malim crkvama, skoro na svakom koraku. Neke su ispod nivoa ulice, poput pomenutih ruševina, i datiraju čak iz jedanaestog veka. Unutar njih ćete često naići na impresivno očuvane ikone, a možete i prisustvovati redovnim crkvenim službama.

Takođe, širom Plake pronaći ćete prodavnice sa izuzetnim antikvitetima. Ako ste zainteresovani za ručno oslikane ikone, duboreze i druga umetnička dela lokalnih umetnika, ovo je pravo mesto za vas. Plaka je prava destinacija za umetnost i starine, kako za Atinjane, tako i za turiste. Tu su i brojne prodavnice nakita, pri čemu u mnogima od njih zanatlije i danas prave unikatne komade nakita. Zato je za mnoge posetioce autentično dizajniran i ručno izrađen nakit iz Grčke obavezan suvenir koji će poneti sa sobom.

Plaka i mesta za predah

Kada poželite da predahnete i odmorite se od istraživanja, odaberite neki od barova ili kafića u ulici Adrianou ili Kidatheneon. Ove dve ulice predstavljaju glavne pešačke zone u Plaki, tako da ovde možete uživati u posmatranju hiljada turista koji posećuju ovu četvrt tokom cele godine.

Šta može biti bolje od opuštanja onako kako to rade lokalci – na stepenicama antičke Plake? Prezalogajite nešto, sedite i upijajte atmosferu. Jednostavno, osetite se kao Grk makar na jedan dan.

Koliko god to bilo teško zamisliti danas, Plaka je nekada bila sedište turskog “vojvode” tokom perioda otomanske vladavine. Kroz istoriju, ova četvrt je preživela i teška vremena. Od Grčkog rata za nezavisnost, 1821. godine, kada su na tom području vođene žestoke borbe, do velikog požara 1884. godine, koji je uništio veliki deo naselja. Međutim, upravo zbog tog razornog požara arheolozi su započeli iskopavanja na Rimskoj agori i Hadrijanovoj biblioteci.

Prošetajte obližnjim Monastirakijem

Takođe,obavezno posetite i obližnji Monastiraki, do kojeg možete doći šetajući ulicom Adrianou. Bićete impresionirani antičkim ruševinama poput Hadrijanove biblioteke i Rimske agore, koje su samo dve od mnoštva lokacija koje možete posetiti na ovom području.

Za one koji žele da saznaju sve o istoriji Plake, postoji mnogo muzeja koje možete obići, uključujući Muzej muzike, Dečiji muzej, Muzej grčke narodne umetnosti i Jevrejski muzej.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by John (@discostud)

Dok istražujete uske ulice ovog živopisnog atinskog kvarta, ne propustite “Brettos”, najstariju destileriju u Atini. Smešten u samom srcu Plake, ovaj poznati bar nudi brojna pića, a dizajn enterijera oduzima dah. Budite spremni za jedan fantastičan selfi na ovom mestu.

Anafiotika u okviru Plake

Kako vam se čini poseta ostrvskom selu dok ste u Atini? Zvuči čudno, ali je moguće. Anafiotika je maleno, autentično selo koje ćete pronaći unutar Plake. Van uobičajenih turističkih ruta, ova mala čevtrt podseća na ostrvsko seoce. Nećete verovati da ste u Atini dok šetate uskim oslikanim uličicama Anafiotike.

Nisu samo antičke ruševine ono što će vas oduševiti u ovoj atinskoj četvrti. Bićete sigurno očarani i lokalnim stanovništvom koje tamo boravi. Oni nastavljaju vekovima staru tradiciju zahvaljujući svojim radnjicama i pričama. Oni čine još lepšim ovu šarmantnu atinsku četvrt, čineći je autentičnim delom stare, ali i savremene grčke istorije.

Monmartr sarmantne cetvrti
PROČITAJTE I…

Vodič kroz šarmantne četvrti Evrope

Ostale zanimljivosti pročitajte ovde.

Podelite ovaj članak...
716Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *