Planiranje putovanja – Izbegnite besmislene hotelske troškove – Travel Magazine

Izbegnite besmislene hotelske troškove

Izbegnite besmislene hotelske troškove

Postoje načini da vam hotel naplati više, a da to ni ne shvatite, dok nije prekasno.

Tako, na primer, u SAD-u gosti hotela sve češće kao stavku na računu pronalaze „resort fee“. Ova maštovita taksa se obračunava na dnevnom nivou i niko vas neće upozoriti na nju dok ne dođe vreme za plaćanje, a pokriva, na primer, korišćenje telefona u hotelu, pristup teretani i dnevno dopunjavanje kesica za čaj u vašoj sobi. Ali ovo nije jedina ovakva taksa – možda ste se i vi već susreli sa taksom za čišćenje, taksom za plažu, troškovima za parking, a odnedavno i sa taksom za korišćenje sefa. Da biste izbegli plaćanje ove poslednje takse, morate prilikom čekiranja da naglasite da nećete koristiti sef, pa će on biti uklonjen iz sobe – u suprotnom, ova taksa će se uredno naći na vašem računu.

I dok je u avio inudistriji dodavanje raznoraznih taksi već dugo sasvim normalno, i mnoge, posebno low cost aviokompanije prave veliki profit na ime dodatnih troškova (prošle godine Ryanair je na ime dodatnih troškova, kakvi su dodela sedišta, naplata prtljaga i hrane, zaradio 2,37 milijardi dolara), u hotelijerstvu ova pojava tek uzima maha.

Postavlja se pitanje, čemu sve ove dodatne takse – ako hotelu treba više novca da bi poslovao u plusu, zar ne bi bilo poštenije da samo podigne cene smeštaja?

Ali u tome je problem. Cena je presudan faktor pri bukiranju hotela, posebno kada smeštaj tražite preko velikih sajtova za online rezervisanje. Hoteli očaknički pokušavaju da smanje cene što je moguće više, kako bi bili konkurentni u rezultatima vaše pretrage.

Mnogi buking sajtovi na svojim listinzima pokazuju veoma povoljne cene, upravo zato jer takse za usluge kakvo je čišćenje predstavljaju kao dodatni trošak, a ne deo cene sobe. Nedavno istraživanje je pokazalo da kada se dodatni troškovi uračunaju u cenu navedenu na buking sajtovima, ona skače za 15 do 27%.

I dok se taksa za čišćenje donekle i može opravdati, taksa za korišćenje sefa, složićete se, miriše na pljačku. Zato uvek pre potvrde rezervacije proverite da li je to finalna cena, i zahtevajte od hotela da vam to potvrdi. Putnici sa skromnijim budžetom neće baš lako podneti da im cena smeštaja poraste i za trećinu.

Ostale korisne savete pročitajte ovde.

Podelite ovaj članak...
0Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *