Planiranje putovanja – Konačno je utvrđeno kada su avio karte najjeftinije? – Travel Magazine

Konačno je utvrđeno kada su avio karte najjeftinije?

Konačno je utvrđeno kada su avio karte najjeftinije?

Složeni i veoma komplikovani tarifni sistemi aviokompanija prave pometnju među putnicima. Kako to da dvoje putnika koji sede jedno pored drugog u avionu imaju dve veoma različite cene karte?

Kako kupiti što povoljnije avio kartu ako ne razumemo pravila tarifiranja i da li je osim znanja potrebna i sreća da se „ulovi“ što niža cena, pitanja su na koja je najnovije istraživanje pokušalo da da odgovore.

Airlines Reporting Corporation i Expedia su sproveli obimno istraživanje i došli do zaključka da ne postoji jedinstveno pravilo i savet u vezi sa tim koliko ranije i kada je najbolje da kupite kartu za planirani let.

Cene karata određuju veoma sofisticirani kompjuterski algoritmi, koji bi morali biti razbijeni da bi se došlo do odgovora, pa su zato u istraživanju korišćeni rezultati pretraga cena i na osnovu toga došlo se do nekih nepobitnih zaključaka.

Ne iznenađuje činjenica da karte načelno postaju skuplje kako se bliži datum putovanja. Čekanje poslednjeg trenutka za kupovinu karte može biti veoma riskantan potez, ali kupovina karte tri nedelje pre puta može da donese veoma lepu uštedu.

Kupovina karte u dane vikenda takođe može da donese uštede, posebno u nedelju. Karte kupljene subotom donose i do 20 posto uštede, a nedeljom čak 36 posto. Izuzetak od ovog pravila je Novi Zeland, gde su iz nepoznatog razloga najjeftinije karte kupljene utorkom.

Najskuplje je kupovati karte četvrtkom ili petkom, ali su ova dva dana idealni za započinjanje putovanja. Ušteda može biti i do 10 posto. Zbog postojanja specijalnih vikend tarifa, karte za putovanje preko vikenda (noć subota na nedelju) su značajno jeftinije od ostalih kombinacija i mogu doneti uštedu do 25 posto.

Na linijama koje važe za poslovne, cene aviokarata znaju da budu izuzetno skupe za putovanja preko radne nedelje, ali zato ako se povratak pomeri na nedelju, cena može da padne i za 50 posto. Za putnike to znači i dodatne troškove za smeštaj, ali istraživanje i za to ima savet – bukirajte svoj hotel petkom, tada su najniže cene smeštaja, a izbegavajte nedelju jer su tada najskuplje.

Savet za postizanje najniže cene avio karte je i da se uzme u obzir da veoma često putovanje sa presedanjem zna da bude jeftinije od direktnog leta. Mnogi greše prilikom pretrage kada isključe sve druge opcije osim „direktan let“ i tada ne dobiju najpovoljnije cene. Ovo nije isključivo pravilo, ali je čest slučaj, tako da je uvek poželjno proveriti sve mogućnosti. Ako aviokompanije nude mogućnost kombinovanog bukinga koji uključuje prevoz i smeštaj, onda će to najverovatnije biti najpovoljnija opcija.

Jedna od čestih grešaka koje putnici prave je kupovina karata prema najjeftinijim tarifama koje ne uključuju nikakve dodatne usluge osim samog prevoza. Putnici često pomisle da će sami na tu cenu dodati samo ono što im je potrebno pa i ne gledaju u ostale skuplje tarife, a one mogu biti znatno povoljnije kada se uporede sa osnovnom tarifom na koju su naknadno dodate druge usluge.

Istraživanje je trajalo godinu dana i u obzir su uzimane cene povratnih karata u periodu od 1. oktobra 2017. do 30. septembra 2018, kao i 895.000 rezervacija smeštaja u istom periodu, obavljene preko Expedia-e.

Ostale korisne savete pročitajte ovde.

Podelite ovaj članak...
0Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

X