Planiranje putovanja – Doplata za sedište je u 9 od 10 slučajeva bacanje novca – Travel Magazine

Doplata za sedište je u 9 od 10 slučajeva bacanje novca

Doplata za sedište je u 9 od 10 slučajeva bacanje novca

Putnici koji iskoriste opciju da prilikom kupovine karte doplate kako bi odabrali sedište, u najvećem broju slučajeva potpuno nepotrebno daju novac.

Istraživanje koje je sprovela agencija Which? Travel obuhvatilo je 3.357 putnika u ekonomskoj klasi, i pokazalo je da je skoro 9 od 10 (86%) onih koji su odbili da plate kako bi sedeli zajedno sa porodicom ili prijateljima ipak na kraju bilo smešteno zajedno.

Ova brojka je porasla na 90% kada je sa liste aviokompanija bio isključen Ryanair. Irski prevoznik ima najmanji procenat putnika koji sede zajedno ukoliko nisu za to doplatili (samo 46% putnika). Ryanair je potvrdio da se uopšte ne trudi oko toga da grupe u kabini budu smeštene zajedno, ali poricao optužbe da aktivno razbija grupe, kako bi zbog takve reputacije pospešio putnike da doplaćuju sa odabrano sedište.

Ryanair i Wizz Air su jedine od ispitanih kompanija koje su saopštile da ne vode računa o grupama, dok su svi ostali prevoznici, koji u svojoj ponudi imaju opciju doplate za sedište, potvrdili da se ipak trude da u najvećem broju slučajeva zajedno smeste parove, porodice i grupe koje putuju zajedno, iako savetuju svojim putnicima da, kako bi ostali zajedno, rezervišu karte što je ranije moguće.

Uputstva za aviokompanije generalno navode da bi deca i roditelji trebalo da sede zajedno, i da roditelji ne bi trebalo da plaćaju dodatno, kako bi osigurali mesto pored svoje maloletne dece. Većina prevoznika poštuje ovo i decu do 12 godina smešta sa roditeljima.

Ryanair se i ovde snašao. On posluje tako što bar jedan roditelj mora da plati alokaciju sedišta, a onda može besplatno da izabere sedišta za do četvoro dece.

Putovanje sa decom je navedeno kao jedan od glavnih razloga za doplatu alokacije sedišta, jer čak 18% putnika na ovaj način želi da izbegne neprijatnu situaciju razdvajanja od deteta.

Stručnjaci tvrde da je značajno dozvoliti porodicama i grupama da putuju zajedno, ne samo radi njihovog komfora, već i zbog bezbednosti. Naime, tokom eventualnih evakuacija u slučaju vanrednih okolnosti, članovi porodice će, prirodno, početi da traže jedni druge po kabini, što će značajno usporiti proces evakuacije, kako za njih, tako i za ostale putnike.

Ostale korisne savete pročitajte ovde.

Podelite ovaj članak...
0Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

X