Planiranje putovanja – Grčko more – Travel Magazine

Grčko more

Grčko more

Grčka, zemlja mora sa smaragdnim vodama, je u potpunosti obeležena ovim vodenim rajem prepunim života. Grčka ima jednu od najdužih obala na svetu – gotovo 16.000km. Kopno i ostrvske oblasti završavaju bezbrojnim razlličitim obalama, sa mnoštvom prelepih, malih plaža, šarmantnih zaliva i uvala. Polovina pomenute dužine uključuje hiljade ostrva rasutih po grčkom moru, dok se ostatak proteže duž kopna. Grčke obale su poznate širom sveta i izuzetno popularne zbog svoje kristalno čiste i bistre vode, kao i zbog jedinstvene raznolikosti. Posetioci imaju priliku da uživaju u plažama koje se protežu kilometrima, skrivenim zalivima i uvalama, zlatnom pesku i dinama, šljunkovitim plažama, priobalnim pećinama sa strmim stenama i tamnom pesku tipičnom za vulkansko zemljište.

Mnoštvo korisnih informacija vezanih za Grčku naći ćete na zvaničnom sajtu GNTO – www.visitgreece.gr

Kosmopolitske destinacije sa visokim nivoom infrastrukture i usluga, porodični smeštaj po povoljnim cenama, a visokog standarda i usamljene plaže, potpuno netaknute, zadovoljavaju potrebe i najzahtevnijih putnika. Mirne uvale, gde se može kupati i pecati, beskrajne plaže sa talasima dovoljno velikim za jedrenje na dasci, plaže sa različitim uslugama u ponudi, obećavaju potpuno zadovoljstvo (gde se osim plivanja, može uživati i u vodenim sportovima – skijanju na vodi, jedrenju na dasci, ronjenju, kao i u drugim zabavnim aktivnostima poput parasejlinga, tobogana, „banana“, vožnje džet-skija). Izbora je mnogo, a ostrvo Kalimnos, na primer, četvrto po veličini iz grupe Dodekaneza, iače poznato po berbi i preradi morskih sunđera, je raj za ronioce ali i destinacija u usponu kada je reč o planinarenju i penjanju po stenama. Vodeni sportovi su jako popularni u Grčkoj, a ova zemlja nudi ljubiteljima ovih sportova mnogo toga imajući na umu bogatstvo fenomenalnih prirodnih atrakcija u Egejskom i Jonskom moru.

Svake godine na stotine plaža i marina u Grčkoj bude nagrađeno „plavom zastavom“, međunarodnim priznanjem koje se dodeljuje od 1987. godine. Kriterijumi koje jedna plaža mora da ispuni kako bi dobila ovo priznanje su veoma strogi, kako sa aspekta životne sredine tako i sa aspekta bezbednosti i usluga koje se pružaju posetiocima. U ovoj zemlji oko 400 plaža i 9 marina je dobilo čuvenu plavu zastavu, a njihov broj raste iz godine u godinu što je pravi pokazatelj grčke ljubavi i poštovanja prema moru.

Ukoliko planirate putovanje na neko od grčkih ostrva, obratite se specijalizovanoj agenciji za grčka ostrva MEDITERANEO – www.mediteraneo.rs

 

Mnoge grčke plaže postale su sinonim za luksuz i bezbrižan život. Navađo plaža na Zakintosu, Balos na Kritu, Lindos na Rodosu, Manganari na Iosu, Foinikunta na obali poluostrva Mani i brojne druge su svake godine preplavljene od strane ljubitelja grčkih mora. Elia na ostrvu Mikonos je najpoznatija grčka plaža. Ona je udaljena 8 km od istoimenog grada, a kombinacija je predivnog pejzaža Kiklada, bistrog plavog mora i fantastične infrastrukture. Kolimpitres na Parosu, sa čudnim stenovitim formacijama isklesanim u moru, zadivljuje posetioce. Plaža se nalazi na severo-zapadu Parosa i zapravo nije u pitanju jedna plaža već niz različitih koje čine neverovatno prirodno umetničko delo. Crvena plaža na Santoriniju je, bez sumnje, najpoznatija na ostrvu. Jedinstvena paleta boja kojom dominira živopisna vulkanska crvena vodi do kristalno plavog mora. Ljubitelji mora spuštaju se do ove najjužnije tačke Santorinija kakoo bi uživali u divljoj prirodnoj lepoti. Aliki plaža na Tasosu je još jedan morski dragulj. U pitanju su dve identične plaže razdvojene uskim pojasom zemlje. U moru stoje čuvene isklesane kamene formacije, ostaci drevnog kamenoloma, koji podsećaju na prestole za bogove mora. Elunta na Kritu je zaštitni znak ostrva. Nalazi se na južnoj strani ostrva, 10 km od mesta Agios Nikolaos, a u pitanju je prekrasan kompleks plaža koje obožavaju svetski putnici. Plaža Mirtos na Kefaloniji dobija nagrade svake godine i pojavljuje se u turističkim vodičima širom sveta. Smatra se jednom od najlepših plaža na zemlji. Svega 30 km od Argostolija, lepota pejzaža, čisti beli šljunak i rajska voda oduzimaju dah. Mavra Volia, plaža na Hiosu, čije ime u prevodu znači „crno kamenje“, jedinstvena je jer je u pitanju jedina plaža sa crnim peskom na ostrvu. Uputite se ovde kako biste uživali u magiji vulkanskog pejzaža i ukusu sveže ribe u tavernama na plaži.

Svako od 3.000 grčkih ostrva je samo za sebe poseban doživljaj za posetu. Ali ukoliko želite da na kratko doživite šarmantna grčka ostrva i da u isto vreme uživate u komforu i luksuzu broda za krstarenje, rezervišite kabinu i doživite nešto što ćete sigurno pamtiti celog života. Agencija vam može ponuditi all-inclusive programe koji kombinuju obilaske većine arheoloških nalazišta na ostrvima, kupovinu i obilaske tradicionalnih mesta, kupanje na zadivljujućim plažama, pejzaže i mesta koja će ostati sa vama zauvek. Grčka je idealna destinacija za kraća i duža krstarenja, pošto ima mnoštvo ostrva i luka koje možete posetiti, kao i idealnu klimu koja omogućava prijatne uslove putovanja gotovo čitave godine. Jedrenje je sjajan izbor ako želite da doživite slobodu i uzbuđenje koje nudi more. U Grčkoj postoji veliki broj jedriličarskih trka koje možete pratiti ili u kojima možete i učestvovati. Plovidba mirnim vodama, sopstvenom ili zakupljenom jahtom vam, takođe, omogućava plovidbu između prelepih grupa ostrva, zadržavanje u prirodno zaštićenim zalivima nestvarne lepote, posetu inače nepristupačnim plažama, kao i kupanje u izuzetno čistim i bistrim vodama.

Podelite ovaj članak...
0Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *