Planiranje putovanja – Izbegnite ove nepotrebne troškove na letovanju – Travel Magazine

Izbegnite ove nepotrebne troškove na letovanju

Izbegnite ove nepotrebne troškove na letovanju

Dugočekivani letnji odmori još su daleko, ali mnogi već sada otplaćuju rate za svoje aranžmane, a oni koji putuju samostalno uveliko štede za svojih zasluženih desetak dana zabave, relaksacije i punjenja baterija.

Prevoz, smeštaj i hrana čine značajan, ali samo jedan deo troškova. Među ostalim „sitnim“ troškovima su neki koje ne možemo izbeći, ali i oni koje uz praktično planiranje možemo eliminisati. Evo samo nekoliko primera troškova koji vam zbirno cenu odmora mogu uvećati za desetine, pa čak i stotine evra.

Prtljag

Ukoliko se čekiran prtljag naplaćuje, razmislite o tome koliko vam stvari zaista treba i pokušajte da odeću svedete na ono što je neophodno. Možda će sve uspeti da vam stane i u ručni prtljag, posebno ako je u pitanju lagana letnja odeća, a ako putujete sa nekim, možete i da delite kofer, i tako prepolovite trošak za čekirani prtljag.

Putno osiguranje

Putno osiguranje je obavezno. Ali uvek proverite da li ste već pokriveni nekim osiguranjem. Tako, na primer, korisnici nekih platnih kartica imaju pogodnost da im je pokriveno i zdravstveno osiguranje za pojedine destinacije.

Putarine

Ukoliko putujete sopstvenim prevozom, izračunajte unapred koliko treba da odvojite novca za vinjete i putarine, a zatim odlučite da li vam je važnije da stignete najbržim i verovatno najkvalitetnijim putem do destinacije (što je važno ako, na primer, putujete sa malom decom) ili ste spremni za avanturu, u kom slučaju ćete istražiti da li postoje alternativne rute do destinacije, na kojima se putarina ne plaća.

Poštujte rokove

Ako vam u hotelu napomenu da je vreme odjave do 12.00h, budite tačni. Nemojte dozvoliti da vam zbog nonšalantnog ponašanja i kašnjenja naplate još jedno noćenje.

Roming

Proverite na sajtu svog provajdera koliko naplaćuje roming usluge i da li postoji mogućnost da doplatite za neki drugi, putni paket. Važno je da znate i da li u hotelu imate besplatan internet. Ukoliko niste sigurni kakva je situacija ili niste vešti u radu sa novim tehnologijama, najbolje je da u potpunosti isključite prenos podataka na telefonu.

Rent a car

Neke kompanije za rentiranje mogu vam nametnutni ograničenja broja pređenih kilometara, uz napomenu koliko goriva mora biti u rezervoaru prilikom vraćanja. Budite veoma oprezni i pratite instrukcije, da se ne bi desilo da na licu mesta morate da platite za gorivo mnogo više od njegove tržišne cene.

Saobraćajni prekršaji

Samo zato što ste na odmoru, ne znači da pravila prestaju da važe. Posebno obratite pažnju na parkiranje i ograničenja brzine. Poštujte saobraćajne znakove i signalizaciju kao i kod kuće, a ako niste sigurni da li je neko mesto slobodno za parkiranje, jednostavno ga preskočite i parkirajte tamo gde je to nedvosmisleno dozvoljeno.

Još korisnih saveta o tome kako da uskladite svoje finansije i ljubav ka putovanjima pronaći ćete ovde, a možda će vas zanimati i zanimljiv tekst o greškama na putovanju zbog kojih se putnici najčešće kaju.

Ostale korisne savete pročitajte ovde. 

Podelite ovaj članak...
0Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

X