Planiranje putovanja – Izbegnite redove i gužve ispred turističkih atrakcija – Travel Magazine

Izbegnite redove i gužve ispred turističkih atrakcija

Izbegnite redove i gužve ispred turističkih atrakcija

Ako ste poželeli da uskoro posetite Luvr, Ajfelov toranj, Koloseum ili Kip Slobode, treba da znate da ćete na ulazak čekati dosta vremena, družeći se sa hordama turista naoružanih selfi štapovima.

Pre samo nekoliko dana pisali smo o tome kako je najposećeniji muzej sveta, Luvr, bio prinuđen da zbog prevelikog broja turista na kratko zatvori svoja vrata za posetioce. Zato pre odlaska na destinaciju uvek proverite koje opcije su vam na raspolaganju i, naučite da ih koristite, jer je masovni turizam na popularnim turističkim atrakcijama postao naša surova realnost.

Niska sezona

Najlakši način da izbegnete gužvu je da na destinaciju otputujete van glavne sezone, što zavisi od dela sveta u koji idete. Nama u Evropi uglavnom je leto visoka sezona, kao i period oko novogodišnjih i božićnih praznika, a meseci tokom kojih putovanja nisu popularna nekada su bili od novembra do marta. Ali u Australiji, na drugom kraju sveta, glavna sezona je od decembra do februara, a najmanje turista ima od maja do avgusta. Nažalost, danas mnoge popularne destinacije, koje su pod udarom masovnog turizma, ni nemaju period niske sezone. Sa druge strane, razmotrite da li uopšte vredi posetiti destinaciju van sezone, jer se može desiti da je vreme tada zaista užasno ili da je većina atrakcija u tom periodu zatvorena. U svakom slučaju pre putovanja istražite ovu temu, ali i potražite savete za sve veće atrakcije. Tako, na primer, ako planirate posetu Kipu slobode, redovi su znatno kraći u jesen i zimu. Ako želite da vidite Ajfelov toranj, tokom leta ćete čekati i dva sata u redu, a manje od 30 minuta radnim danima u februaru.

Popularne atrakcije izlžene su fenomenu prekomernog turizma

Kupite karte unapred i poranite u obilazak

Čak i pre nego što ste bukirali svoju avio kartu, pogledajte na internetu da li su dostupne online rezervacije za muzeje i atrakcije koje vas zanimaju. Neke od najpopularnijih nekada se bukiraju i više meseci unapred. Prilikom online kupovine karata, možda ćete imati mogućnost da za nešto višu cenu dobijete i termin u okviru koga vam je garantovan ulazak, što je zgodno, posebno na kraćim putovanjima, kada je svaki minut odmora važan. U većim gradovima turisti mogu da kupe gradske kartice sa popustima za muzeje ili kombinovane propusnice za gradske muzeje. Mnoge od njih, kao na primer Madrid Card, obezbeđuju i preskakanje redova.

Ako možete da birate vreme obilaska, poranite što je više moguće, jer ćete tako izbeći najveće gužve, koje se stvaraju po podne. Ali neka mesta, kakav je muzej Tate Modern u Londonu, vikendima rade do kasno, pa u ovom slučaju nije loše i malo „zakasniti“. Kada istražujete ili rezervišete karte i ulaznice online, budite sigurni da se radi o zvaničnom sajtu turističke organizacije ili konkretne atrakcije, a ne o nekoj prevari.

Ponekad je dovoljno i samo da poranite, kako biste izbegli horde turista

Unajmite vodiča

Ako želite vođeni obilazak, pronađite verziranog vodiča, koji zna kada je najbolje vreme za izbegavanje gužvi. Takođe, ako se radi o iskusnoj osobi sa dobrim vezama, možda će vas pustiti i preko reda. Ili, bukirajte vođene ture na zvaničnim prezentacijama atrakcija i muzeja. Grupni obilazak u Vatikanskim muzejima, Versaju i Koloseumu, na primer, podrazumeva i preskakanje reda.

Manje eksploatisane atrakcije

Ukoliko vam se nijedna goreopisana metoda ne čini dovoljno pouzdano, a na samu pomisao da ćete sate provesti u redu ispred muzeja vam se diže kosa na glavi, razmotrite obilazak manje popularnih atrakcija. Na ovaj način ćete destinaciju upoznati i bolje nego posetom komercijalizovanim turističkim sadržajima, a imaćete priliku i za predah od hordi turista koji poziraju za selfi.

Saznajte tajne i zanimljivosti iza najvećih svetskih atrakcija, koje su to potcenje evropske atrakcije, a pročitajte i da li su lažne atrakcije i destinacije budućnost putovanja.

Ostale korisne savete pročitajte ovde. 

Podelite ovaj članak...
0Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

X