Planiranje putovanja – Kada je idealno vreme da kupite avio kartu? – Travel Magazine

Kada je idealno vreme da kupite avio kartu?

Kada je idealno vreme da kupite avio kartu?

Sigurno se pitate koje je vreme najbolje za kupovinu karte kako bi ona bila najjeftinija.

Na ovo pitanje niko nije mogao da odgovori sa sigurnošću. Bar ne do sada. Sajt CheapAir je upravo objavio rezultate opsežnog istraživanja na ovu temu i dao je neke zanimljive odgovore.

Istraživači su proverili i analizirali 350 miliona tarifa na više od 3.000 različitih tržišta i došli su do saznanja koje je vreme idealno za kupovinu najpovoljnije karte. Tražen je period kada su cene karata za posmatranu rutu u rasponu do 5 posto od najniže moguće cene karte.

Svet je podeljen na tipične regije koje odlikuju slični uslovi i cene. Tako su, na primer, utvrdili da su karte za Karibe najpovoljnije u januaru nakon završetka udarne turističke sezone. Za ovu destinaciju se takođe pokazalo da se najpovoljnije karte obično kupuju 207 dana pred put.

Oni koji putuju u Kanadu najpovoljniju kartu će naći 66 dana pred planirani polazak. U proseku, najniža cena povratne karte do Kanade je 427 američkih dolara.

Ako putujute u Meksiko i Centralnu Ameriku najjeftinije ćete proći 70 dana pred put, dok je za put u Južnu Ameriku idealno kupiti kartu 110 dana unapred.

Kupovina karte za evropske destinacija bi trebalo da se izbegava tokom juna i jula, jer je tada udarna turistička sezona. Poželjna kupovina je 160 dana unapred.

Najviše truda treba za kupovinu karata do Azije, Bliskog istoka, Afrike i Južnog Pacifika. Idealan period za kupovinu se kreće od 120 do 199 dana, ali se naglašava da za pojedine destinacije treba biti izuzetno obazriv, budući da cene mogu da variraju i do 100 dolara za pojedine destinacija, posebno u Africi i na Bliskom istoku.

Ostale korisne savete pročitajte ovde.

Podelite ovaj članak...
0Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *