Planiranje putovanja – Kada je najbolje vreme za posetu Karibima? – Travel Magazine

Kada je najbolje vreme za posetu Karibima?

Kada je najbolje vreme za posetu Karibima?

Karibi su regija koja se sastoji od preko 7.000 ostrva, od Floride na severu do Venecuele na jugu, dužinom od 1.600km.

Ovo je otprilike jednako udaljenosti između Londona i Sevilje, između kojih postoji velika razlika u klimi. Na Karibima, koji se nalaze u tropskom pojasu, ipak nema ovako značajnih klimatskih razlika kao u Evropi. Zbog sve većeg uticaja globalnog zagrevanja na lokalnu klimu, više nije tako lako predvideti vremenske prilike, ali generalno, postoje suva (i sveža) sezona od decembra do maja, a zatim temperatura raste sve do avgusta. U septembru počinje vlažna sezona koja traje od septembra do novembra.

Najbolje vreme za odlazak na Karibe

U februaru, kada je kod nas vreme najhladnije, na Karibima je najprijatnijih 28 stepeni, vedro je i suvo, a obično duva i osvežavajući povetarac. Udarna sezona traje od 15. decembra do 15. aprila, a u ovom periodu ćete i najskuplje platiti prevoz i smeštaj (posebno u vreme zimskih praznika, u februaru i u vreme katoličkog Uskrsa). Zbog velike navale u ovom periodu, turisti koji napuštaju Barbados nekada prave i restoranske rezervacije za naredno letovanje sledeće godine. Krajem novembra Amerikanci koriste Dan zahvalnosti (kraj novembra) za odmor na popularnim karipskim ostrvima, pa i tada cene skaču.

Pogledajte video: Gvadelup, Karibi

Postoji li pred- ili postsezona?

Van tradicionalne sezone, cene na većini ostrva padaju za trećinu, pa se povoljni aranžmani mogu naći, na primer, za početak decembra, ili maj i jun, kada je vreme suvo, a još uvek nije preterano toplo.

Koji period treba da izbegavate

U avgustu je na većini ostrva prevruće (prosečna temeratura je 32˚C), a u septembru i oktobru je vruće i vlažno. Ovo je period koji treba izbegavati, ali tada su mnogi hoteli inače zatvoreni. Najviše kiše pada u novembru, kada jaki vetrovi sa Atlantika donose opasne kišne oluje.

Pogledajte video: Sveta Lucija, Karibi

Kada je sezona uragana

Uragani su jedna od najvećih mana Kariba kao turističke destinacije, ali mnoge turiste će utešiti saznanje da oni najčešće nastaju u periodu van sezone. Nikada se ne može predvideti tačno vreme njihovog nastanka, ali je obično između 10. i 20. septembra, kada je more najtoplije. Povremeno, dešava se da nastanu i tokom oktobra i čak novembra, pa turističke agencije savetuju da se u tom periodu ne ide na destinacije u ovom regionu. Ipak, i u slučaju nastanka uragana, njegovo delovanje je najčešće lokalnog karaktera i ukoliko deluje u južnom delu regiona, severoistočna ostrva neće osetiti njegove posledice.

Na šta još treba da obratite pažnju?

Nažalost, poslednjih godina na ostrvskim plažama je sve češća pojava narandžasto-smeđe morske alge Sargassum, koja se može pojaviti u bilo kom periodu i užasnog je mirisa. Zato uvek pre rezervisanja smeštaja proverite da li su obližnje plaže pod najezdom ove alge.

Pročitajte koje su najlepše karipske plaže, kao i vodiče za posetu Barbadosu i Belizeu. Možda ćete poželeti da saznate više i o Mustiku, majušnom ostrvu u Karibima na kome se odmara svetski džet-set, uključujući i članove britanske kraljevske porodice.

Naslovna fotografija: Walkerssk from Pixabay

Ostale korisne savete pročitajte ovde. 

Podelite ovaj članak...
0Shares
Podelite ovaj članak...

2 Komentara

 1. Poštovani,
  Da li imate u ponudi Karibi 2022? Za 2 odrasle osobe, all inclusive, 14 noći za 28.05.2022.
  Hvala unapred!

  Pošaljite odgovor
  • Poštovani,
   Travel Magazine je sajt gde svakodnevno možete pročitati nove vesti, zanimljivosti, savete, aktuelnosti i vodiče za najrazličitije svetske destinacije.
   Što se organizacije putovanja tiče, treba da kontaktirate neku od turističkih agencija, pre svega one koje se bave individualnim putovanjima, kako bi Vam ponudili odgovarajući program (u okviru određene cene i za željene datume).

   Pošaljite odgovor

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *