Saveti – Saveti za kraći i prijatniji boravak na aerodromu – Travel Magazine

Saveti za kraći i prijatniji boravak na aerodromu

Saveti za kraći i prijatniji boravak na aerodromu

Spremate se za sledeće putovanje? Uzbuđeni ste zbog svih novih stvari koje ćete videti, osetiti i isprobati, kao i prilike da se odmorite i napunite baterije, ali uz to, strepite od odlaska na aerodrom.

Čekanja u dugim redovima, kontrole, kašnjenja i otkazivanja letova, komplikacije sa prtljagom, samo su neki od scenarija od kojih se većini putnika diže kosa na glavi. Ali postoji nekoliko stvari koje mogu pomoći da vam boravak na aerodromu bude kraći i prijatniji (nekada i jeftiniji), a situaciju možete poboljšati već i izborom leta.

Letite direktno

Kada god ste u mogućnosti, letite direktno, čak i ako to znači nešto višu cenu putovanja. Na ovaj način izbegavate rizike koje konektovani letovi nose sa sobom – da zbog kašnjenja prvog leta propustite drugi, ali i da izgubite prtljag. Direktni letovi su manje stresni, a sa njima izbegavate i mogućnost da se satima dosađujete na aerodromu, čekajući sledeći let.

Birajte rane jutarnje letove

Ukoliko vam to ne predstavlja poseban problem, uvek birajte prve jutarnje letove. Tada je gužva manja, a ovi letovi često mogu biti jeftiniji. Takođe, šanse da vam let kasni ili bude otkazan su manje, jer se kašnjenja nadovezuju jedna na druge i najgora su u popodnevnim časovima.

Obucite se slojevito

Kada se pripremate za odlazak na aerodrom, imajte na umu da temperatura tokom putovanja može da varira. Zato se obucite slojevito. Ponesite sa sobom laganu i udobnu odeću koju ćete lako nositi u ruci ili oko struka na aerodromu, a u avionskoj kabini, u kojoj je temperatura nešto niža, možete se obući. Tako nećete morati da trpite i smrzavate se. Na nekim low cost letovima, čak ćete izbeći da platite za korišćenje avionskog ćebeta.

Obucite najtežu odeću

Ako nosite samo ručni prtljag, ili vam je kofer za čekiranje već na granici dozvoljene težine, pakujte se pametno. Odaberite najteže komade odeće i obucite ih, isto važi i za obuću. Ukoliko smatrate da će vam putovanje biti udobnije u laganim cipelama nego u čizmama za hajking, uvek se možete preobuti neposredno pre ulaska u avion (ako nosite ručni prtljag). Ovaj trik vam posebno može biti od pomoći u povratku, kada ste prtljag dodatno opteretili brojnim suvenirima kojima niste mogli da odolite.

Birajte udobnu odeću

Razumljivo je da ćete obući odelo i kravatu ako idete na poslovno putovanje. Ipak, ako idete na odmor, udobna odeća će vam pomoći da se opustite već na letu. Naravno, osnovna putna etikecija upućuje na pristojno oblačenje, pa ne treba da budete zarozani i u staroj flekavoj trenerci. Ali čista udobna odeća od prirodnih materijala je preporuka za put. Ovo će vam posebno značiti u slučaju da neplanirano morate da provedete noć na aerodromu.

Ponesetite praznu plastičnu flašu

Pravila su veoma striktna – u svom ručnom prtljagu smete nositi samo tečnosti u pakovanjima do 100ml. Mnogi zato misle da žeđ mogu da utole jedino ako kupe skupu flaširanu vodu nakon prolaska kontrole. Da biste izbegli dodatne troškove, ali i da biste postali ekološki savestan putnik, ponesite sa sobom praznu plastičnu flašu. Nju zatim možete napuniti na česmama ili u toaletu bilo gde na aerodromu. Neka vam je flaša uvek puna tokom putovanja, jer redovna hidratacija tokom leta smanjuje stres i efekte džet lega. Upozorenje: vodu iz avionskog toaleta nemojte koristiti za piće!

Ponesite zdrave grickalice

Aerodromi su poznati kao mesta za preskupom hranom bljutavog ili bajatog ukusa (ovo poslednje nije uvek istina, posebno na velikim svetskim aerodromima). Zato je dobra ideja da sa sobom ponesete zdrave grickalice, kao što su orašasti plodovi i suvo voće. Ukoliko niste sigurni da li ovu hranu smete da unosite na let, pozovite svoju aviokompaniju i proverite. Takođe proverite da li i koju hranu smete da unosite sa sobom u zemlju u koju putujete. Neke države imaju veoma striktna pravila u vezi sa tim.

Ponesite čepiće za uši i masku za spavanje

Ne samo što će vam pomoći da mirno spavate na letu, čepići za uši i maska za spavanje vam omogućavaju da predahnete i na aerodromu ukoliko imate vremena za to.

Upoznajte aerodrom

Dovoljno je da pre odlaska na put odvojite petnaestak minuta i na Guglu pretražite informacije o aerodromima koje ćete koristiti. Upoznajte se sa njihovom strukturom, jer vam to može koristiti da se brže snađete u slučaju nepredviđenog kašnjenja, kada je svaki minut važan. Takođe saznajte koje sve sadržaje i aktivnosti aerodrom nudi. Neke od njih mogu biti besplatne, neke predviđene za decu, a u slučaju da provodite više sati čekajući sledeći let, može vam prijati da se okupate u aerodromskom bazenu, da pročitate knjigu u biblioteci ili, zašto da ne, odete u kratki besplatni obilazak grada.

Preuzmite aplikaciju svoje aviokompanije

Možda već imate previše mobilnih aplikacija u svom telefonu, ali ukoliko i vaša aviokompanija ima jednu, svakako je preuzmite. Osim što je besplatna, može vam biti od velike koristi. Sa njom ćete biti odlično informisani od statusu svog leta, o promenama vezanim za gejt, vreme polaska, i nažalost, otkazivanja. Obično ćete informacije na telefon dobiti pre zvaničnih obaveštenja. Neke aviokompanije počele su da svoje aplikacije koriste za zabavu tokom leta. Preko njih su vam u tom slučaju dostupni filmovi, serije i muzika.

Razmislite o korišćenju lounge-a

Većina aviokompanija ima svoje lounge-ve na aerodromima. Ako putujete u ekonomskoj klasi, i dalje postoji mogućnost da ih koristite, uz doplatu. Ovo se možda ne isplati ukoliko na aerodromu provodite sat vremena, ali u slučaju dužih pauza između letova, raspitajte se o cenama. Udobna mesta za sedenje, mir i tišina, besplatan WiFi, a u mnogim slučajevima piće i švedski sto uključeni u cenu, mogu biti dovoljan razlog da se odlučite za pristup lounge-u. O ovome posebno treba da razmisle putnici kojima boravak na aerodromu i letenje teško padaju.

Pročitajte još šta sve možete kada ste zaglavljeni na aerodromu, koji aerodromi nude besplatne ture do grada, ali i koje vreme je najbolje za odlazak na aerodrom.

Ostale korisne savete pročitajte ovde. 

Podelite ovaj članak...
0Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

X