Planiranje putovanja – Kako da napravite dobar itinerer – Travel Magazine

Kako da napravite dobar itinerer

Kako da napravite dobar itinerer

Po našem zakonu prvi dan putovanja je onaj kada krećete na put, međutim kod pravih putnika putovanje počinje mnogo ranije.

Danas kada su sve popularnija putovanja u sopstvenoj režiji, odnosno kada sve više putnika samostalno organizuje svoj odmor bez pomoći turističkih agencija, više je nego bitno da se sve dobro isplanira.

Odmah na početku moramo da naglasimo da putovanja nisu romantični sastanak i nećete dobrim planiranjem pokvariti ugođaj, čak iako volite da se spontano prepustite slučajnostima. Za svako putovanje je veoma važno da bude dobro logistički isplanirano, uključujući i pravljenje plana B, a spontanost i neobična iskustva će doći sami od sebe kada jednom krenete na put.

Koji ste tip putnika?

Foto: Sandals Royal Caribbean

Ako putovanje organizujete sami, prvo posvetite neko vreme da razmislite o sebi i sopstvenim potrebama ali i navikama. Kada shvatite koji ste tip putnika i šta tačno želite od putovanja, lako ćete suziti izbor destinacija na ono što vam odgovara.

Ako ste avanturista, prirodnjak i ne plašite se da se otisnete u džunglu, pustinju ili visoku planinu onda ćete birati destinacije koje to nude i ne biste voleli da završite na nekoj mirnoj plaži na belom pesku. Možda ste u duši avanturista, ali upravo vam se završio veoma stresan period u životu, ostavili ste previše problema iza sebe i posao vas je totalno iscedio i baš bi vam odgovarao jedan netipičan odmor, onda ćete izabrati sasvim dobru plažu, nekoliko dobrih knjiga i proverićete listu koktela tipičnih za vašu sunčanu destinaciju.

Birajte odmor prema sebi samima ali i prema vašim saputnicima. Nisu sve destinacije pogodne za romantično putovanje sa voljenom osobom ili za porodičan odmor sa decom. Čak i tada treba pažljivo razmislite, jer nije isto ako na odmor idete sa veoma malom decom ili sa tinejdžerima. Nisu ni sve destinacije podjednako romantične. Gej par ne bi trebalo da ide na mesta koja nisu gay friendly, a mladi par svakako ne treba da bira takozvane penzionerske destinacije.

Šta videti?

Foto: D. Nikolić

Kada ste izabrali destinaciju, krenite da je proučavate. Obavezno uz mapu. Pronađite lokaciju vašeg smeštaja i otrijte sve što želite da vidite. Najbolje je da označite na mapi sva mesta za koja ste zainteresovani. Potom proučite kako funkcioniše javni prevoz. Gde je aerodrom i kako stići do hotela ili stana. Koje su najjeftinije opcije. Ako je taksi skup, a prevoz nije pouzdan, možda bi bilo dobro da unajmite auto. Čak i na najturističkijim mestima se dešava da najam vozila ne predstavlja skupu stavku, a može doneti značajne uštede. Sa iznajmljenim automobilom svi planirani izleti biće vam jeftiniji nego da na njih idete u organizaciji lokalne turističke agencije. Samo treba da sednete u auto, razmotate mapu  i krenete od tačke do tačke.

Mape

Foto: rawpixel / Pixabay

Karte i mape su veoma važne za svako planiranje putovanja i pravljenje itinerera. Prvo što ćete na njima moći da obeležite bitna mesta, ali i da izmerite razdaljinu, napravite okvirnu satnicu i odredite logičan smer kretanja. Veoma je važno da povežete što bolje sve tačke interesa. Napravite na mapi putanju prema najkraćim rastojanjima i potom jednostavno izračunajte koliko vam treba od jedne do druge tačke. Uvek ostavljajte dovoljno vremena kako za uživanje i istaživanje nekog lokaliteta tako isto i za nepredviđene okolnosti. Kada kažemo mape, ne mislimo samo na papirne planove i karte, već i na elektronske mape. Google maps je odlična alatka kako za samo planiranje putovanja tako i za navigaciju. Na mapama ćete naći razna obeležja pa ćete možda tako otkriti i neko zanimljivo mesto usput koje biste mogli da posetite i tu napravite zgodnu pauzu.

Troškovi

Foto: Alexas_Fotos / Pixabay

Bilo da ste smešteni u hotelu ili u privatnom apartmanu raspitajte se o cenama osnovnih namirnica, prevoza i restorana. Postoje brojni sajtovi koji nude pregled cena po svim tim stavkama i čak omogućava i poređenje sa gradom u kome živite. Na ovaj način ćete moći da steknete uvid u takozvanu potrošačku korpu i da preciznije odredite budžet. Takođe je bitno i da se raspitate o korišćenju kartica i keša, da li je bolje nositi evre ili dolare i naravno koji su važeći menjački kursevi i gde se najbolje menja novac. Pre „usvajanja“ finalnog itinerera proverite i cene ulaznica na sve lokalitete koje želite da posetite. Možda otkrijete da je neka ulaznica veoma skupa i odlučite da tamo nećete da idete. Zato ćete tu tačku izbrisati sa mape i neće vam bespotrebno oduzeti vreme i novac.

Uvek imajte u vidu da ne možete sve ni videti i da nešto treba da ostane i za sledeći put, kako to obično volimo da kažemo. Dobro isplaniran itinerer će vam uštedeti vreme, novac i poštedeće vas briga. Ipak, nemojte ga praviti da bude nategnut već uvek ostavite dovoljno vremena za neplanirane događaje. Naravno, ne treba ga se ni čvrsto pridržavati, već ga treba prilagođavati u skladu sa situacijom na terenu. Uz njega ćete moći da budete opušteni ali i sigurni.

Pročitajte još: Kako da uživate u svom prvom rečnom krstarenju. Da li znate šta je to hajking? Putovanja iznenađenja postaju sve popularnija.

Ostale korisne savete pročitajte ovde. 

Podelite ovaj članak...
0Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

X