Planiranje putovanja – Kako da uživate na svom prvom rečnom krstarenju – Travel Magazine

Kako da uživate na svom prvom rečnom krstarenju

Kako da uživate na svom prvom rečnom krstarenju

Prema pokazateljima s kraja prošle godine, rečna krstarenja su turistički trend koji beleži kontinuirani rast.

Mali brodovi – manji broj putnika, sporiji ritam, opuštenija i intimnija atmosfera, aktraktivni itinereri sa različitim temama – istorijom, kulturom, gastronomijom, itd., samo su neke od prednosti ove vrste putovanja. Kao što je slučaj sa svakim odmorom, veoma je korisno uložiti trud u istraživanje i planiranje, ali i upoznavanje specifičnosti rečnih krstarenja. Ako i vi razmišljate o tome da u luksuznoj plovećoj hotelskoj sobi krenete u obilazak popularnih destinacija, evo nekoliko saveta koji vam mogu pomoći da prvo krstarenje bude savršeno.

Koje krstarenje da odaberete?

Da li vas neke destinacije posebno zanimaju – možda ste hteli da vidite dvorce i zamkove uz Rajnu ili francusko selo koje je bilo inspiracija Moneu? Svaka reka nudi drugačije mogućnosti, druge gradove i itinerere, a brojne cruising komapanije na svojim sajtovima daju detaljne informacije o planu svakog krstarenja. Za prvo krstarenje najbolje je odabrati putovanje srednje dužine, recimo sedam noćenja, a ako vam se svidi, sledeći put možete odabrati i duže putovanje. Najpoznatije reke za krsterenja u Evropi su Dunav, Rajna, Sena i Douro, a u ponudi postoje i krstarenja rekama Afrike i Azije.

Da biste osigurali savršeno rečno krstarenje, morate da znate nekoliko važnih stvari

Foto: falco from Pixabay

Kako da odaberete sobu?

Zbog ograničenog prostora, rečni kruzeri obično mogu da prime od 100 do 150 gostiju, a kabine, odnosno sobe, su manje. Veličina im se obično kreće od 15m2 za sobe do 35m2 za apartmane. Generalno, sobe na najnižoj palubi su jednostavnije, manje površine i najčešće samo sa prozorom, dok su sobe na višim palubama (obično ih ima tri) veće. Mogu da imaju balkon sa mestom za stočić i stolice za uživanje u priobalnim pejzažima, ili takozvani francuski balkon – veliki prozori od zida do zida, sa zaštitnom ogradom. Veće sobe se obično prve rezervišu, pa kada birate krstarenje, proverite koje sobe su još dostupne. I mali savet, svaki put kada je brod usidren, a vi ga napuštate i odlazite na kopno, dobro zatvorite prozore.

Izleti

Nekada brod pristaje neposredno blizu centra grada, ali nekada se dešava da to bude na gradskoj periferiji. U skladu sa tim, cruising kompanije putnicima organizuju različite obilaske. Ukoliko sve već u centru, organizuju se šetnje, obilasci biciklom i sl. U slučaju da ste usidreni podalje od atrakcija, kompanija organizuje prevoz autobusima. U itinereru ćete dobiti detaljan plan svakog izleta, kao i koliko se oni dodatno plaćaju. Kada je brod u luci, putnici mogu i samostalno da istražuju destinaciju, ali je veoma važno da poštuju raspored i da se uvek na brod vrate u određeno vreme – pre isplovljavanja.

Jedna od najlepših i najjednostavnijih aktivnosti je posmatranje rečnih pejzaža za panoramske palube

Foto: Elsemargriet from Pixabay

Obedovanje na brodu

Kao i u hotelu, obroci se služe u tačno određenim vremenskim okvirima. Doručak je najčešće u obliku švedskog stola, dok za ručak i večeru obično postoji a la carte meni, sa nekoliko opcija između kojih putnik bira dan ranije. Uz obroke se često služe vina iz regije koja se obilazi. Stolovi su najčešće postavljeni za šest do osam osoba, pa ćete svakako imati priliku da upoznate svoje saputnike. Osim standardnih obroka, na brodovima često postoje i lagani rani doručak za ranoranioce, popodnevno posluženje (najčešće kolači i peciva) uz čaj i kafu, kao i kasnovečernje grickalice. Čaj i kafa su obično besplatni i mogu se piti tokom celog dana.

Aktivnosti

Jedna od najjednostavnijih i najlepših stvari je uživanje u pogledu sa najviše – panoramske palube, na kojoj se takođe služi i piće.

Zanimljivo je i posmatranje prelaska broda preko prevodnice, koja brodu omogućava da savlada razliku u nivou vode na pojedinim rečnim deonicama. Ovaj manevar morate videti bar jednom, a svakako ćete se diviti umešnosti kapetana i posade.

Na većini kruzera postoji bar mala soba za fitnes, sa strunjačama, tegovima i trakom za trčanje, ali zbog nedostatka prostora, nemojte očekivati da ćete na raspolaganju imati fitnes centar.

Na većini brodova putnici imaju pristup WiFi internetu, ali njegov kvalitet varira tokom plovidbe. Često u potpalublju postoji i soba sa uslužnim računarom.

Kako da se spakujete za krstarenje

Rečna krstarenja su obično manje formalna od prekookeanskih, pa vam neće biti potrebna odeća za svečani koktel. Ipak, budući da na mnogim brodovima pred kraj putovanja kapetan organizuje oproštajnu večeru za goste, trebalo bi da imate bar jednu pristojnu haljinu, ili košulju i pantalone (sako i kravata nisu neophodni). Za sve ostale prilike trebaće vam udobna odeća i obuća, a ne zaboravite i sezonske aksesoare, kao što su kabanica, kišobran, naočare za sunce, tople rukavice i slojevita odeća, šešir i sl.

Neki od dodatnih troškova na putovanju mogu biti prevoz do polazne destinacije, ali i napojnica za posadu

Foto: Nicole Pankalla from Pixabay

Kada je najbolje vreme za krstarenje?

U Evropi, najveća gužva je od juna do septembra, ali zbog toplotnih talasa koji su tokom leta sve češći na kontinentu, stvarno najbolje vreme je od septembra do polovine oktobra. Praznična krstarenja, na kojima obilazite evropske božićne markete, aktuelna su krajem novembra i u decembru. Uprkos hladnom vremenu, putnike privlače istorijski marketi, rukotvorine, domaći kolači i druga tradicionalna hrana, muzika i svetluciavi ukrasi, kao i praznična atmosfera.

Rezervacija

Stručnjaci preporučuju da krstarenja bukirate preko agenta, a ne lično kod cruising kompanije, jer u slučaju da se bilo šta neplanirano dogodi, vaš agent je tu da pomogne i da vas zastupa, a na ovaj način su veće šanse da dobijete bolju cenu ili dodatne pogodnosti.

U zavisnosti od toga koliko ste daleko usidreni od centra, kompanija vam može organizovati pešački obilazak ili vožnju autobusom

Foto: Erich Westendarp from Pixabay

Planiranje budžeta

U rečno krstarenje su uključeni smeštaj i hrana na brodu, dok izleti mogu ili ne moraju biti uračunati. Još jedna važna stavka je prevoz do destinacije sa koje krećete na krstarenje. On može biti avionski ili autobuski i najčešće nije uključen u cenu krstarenja, ali se može dodatno organizovati na zahtev putnika. Takođe, putnike često iznenadi što se od njih očekuje da na kraju putovanja daju novac za napojnice zaposlenih. Ukoliko ne želite da se iznenadite, raspitajte se koliko se obično daje (što zavisi od veličine broda, broja zaposlenih, dužine putovanja, itd.).

Da li su krstarenja samo za stare?

Istina je da većinu putnika na rečnim krstarenjima i dalje čine starije osobe, ali situacija se poslednjih godina dramatično menja, jer kompanije organizuju putovanja sa itinererima koji targetuju milenijalce, i aktivnosti i sadržaje koji su njima zanimljivi. Treba napomenuti da mnoge kompanije imaju pravilo, koje zahteva da putnici moraju biti stariji od četiri godine, pa porodice sa mlađom decom i o tome treba da vode računa kada bukiraju krstarenje.

Evo koje su najlepše evropske reke za krstarenja, a pročitajte i šta vas sve očekuje na krstarenjima Rajnom i Dunavom. Krstarenje Nilom je ponovo u modi, a da li ste čuli sa barging – krstarenja baržom?

Ostale korisne savete pročitajte ovde. 

Podelite ovaj članak...
0Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

X