Planiranje putovanja – Kakvi sve kreveti postoje u turističkom smeštaju? – Travel Magazine

Kakvi sve kreveti postoje u turističkom smeštaju?

Kakvi sve kreveti postoje u turističkom smeštaju?

Najnoviji turistički trendovi utiču na rezervacione sistema koji se brzo transformišu prateći nove navike turista.

Nekada su jasno bili razdvojeni rezervacioni sistemi za hotelski smeštaj i za pretragu hostela, a sada se ove dve vrste smeštaja više ne razdvajaju ni u jednom od najvećih rezrvacionih sistema.

Njima se čak u novije vreme pridružuju i apartmani za izdavanje i privatan smeštaj uključujući i sobe koji su ekskluzivno bili u ponudi platofmi poput Airbnb-ja.

Koncepti turističkoj smeštaja su toliko danas izmešani da morate da budete veoma pažljivi prilikom pretrage na internetu. Na sajtu Booking.com više nemate razdvojene hotele od hostela, pa se može desiti da kada unesete da tražite jednokrevetnu sobu dobijete smeštaj u spavaonici sa 12 ležajeva u nekom hostelu.

Morate dobro da pazite i da proverite prvo da li se radi o hotelu ili hostelu, a potom i da vidite opis sobe. Uvek će pisati da li je soba single, double, ili se radi o spavaonici (dormitory) u hostelu.

Kako se ne biste zbunili donosimo vam pregled tipičnih turističkih smeštaja i vrsta kreveta i soba.

Hosteli

Hosteli nude smeštaj u spavaonicama, koje mogu imati sobe sa četiri i više kreveta; retko kad preko 12. Pogledajte opis sobe, zato što postoje i spavaonice sa sopstvenim kupatilom, ali i one koje koriste spratno kupatilo. Takođe postoje muške i ženske spavaonice kao i mešane. Poneki, kvalitetniji, hosteli nude i, takozvane, privatne sobe sa dva kreveta i sopstvenim kupatilom, što je u rangu hotela. Naravno takve sobe se i tarifiraju kao hotelske.

Bulk bed

U hotelskim spavaonicama često se nalaze kreveti na sprat. Kada rezervišete hostelski smeštaj obično nemate mogućnost da birate da li ćete dobiti donji ili gornji krevet, ali ako hostel nije previše popunjen, uvek postoji mogućnost da prilikom prijave u hostel zatražite onaj koji vam više odgovara.

Ostale korisne savete pročitajte ovde. 

Apartmani i sobe

Velika popularnost platformi za rezervisanje privatnog smeštaj poput Airbnb-ja donosi i mnoge netipične smeštajne odrednice. Na ovakvim mestima možete iznajmiti ceo apartman za vas. To može biti i apartman koji je deo nečije kuće ali ako piše da je ceo vaš onda budite sigurni da ima sopstveni ulaz, kuhinju i kupatilo, osim ako nije drugačije navedeno. Druga opcija je najam sobe i tu postoje razlike. Možete iznajmiti privatnu sobu (privat room), što znači da imate sobu samo za sebe, ali ostale zajedničke prostorije u stanu gde se soba nalazi, delite sa drugim gostima ili domaćinima, odnosno vlasnicima stana. Deljene sobe (shared room) su takođe jedna od opcija i one su najčešće i najjeftinije rešenje za boravak na nekoj destinaciji. Ako vam sopstvena privatnost nije toliko bitna, možete podeliti sobu sa neznancem.

Hotelski smeštaj

Hoteli nude klasičnu uslugu smeštaja sa klasifikacijom ležajeva i soba kakva je već odavno ustaljena. U hotelima možete iznajmiti jednokrevetnu sobu (single). Ovde dolazi do prvog razmimoilaženja u terminologiji između srpske i engleske (internacionalne) verzije. Mi koristimo izraz nastao od jednog kreveta, a u svetu se koristi izraz „single“ što znači samac, tj. soba koju koristi samo jedna osoba. Double room je sa druge strane strane soba koju koriste dve osobe, triple room ona koju koriste tri osobe, quadruple room je za četiri osobe. Koliko će kreveta i kakvi će oni biti je druga priča.

Zato je bitno da prilikom rezervacije dobro proverite kakvim krevetima soba raspolaže. Nekada možete rezervisati trokrevetnu sobu koja će imati jedan francuski ležaj i jednu sofu, a neko drugi će možda istu takvu sobu dobiti kada bude tražio četvorokrevetnu za svoju porodicu koju čine mama, tata i dvoje male dece. Hotelski rezervacioni sistemi pažljivo prikupljaju bitne informacije o putnicima kako bi im ponudili najadekvatnije rešenje. Ako idete sa porodicom, uvek ostavite sve tražene podatke, posebno o deci, koliko ih ima i koliko godina imaju. Tako ćete dobiti sobu u koju ćete moći da se smestite.

Vrste ležajeva

Nije samo opis sobe važan već i opis kreveta. Single bed je klasičan solo krevet za jednu osobu, ali kod dvokrevetnih soba postoji razlika u engleskoj terminologiji. Double bed je ono što mi zovemo francuskim ležajem, a twin beds su dva odvojena solo kreveta. Ako ćete deliti sobu sa bračnim drugom logično je da tražite double bed. Ako ćete biti u sobi sa članom porodice ili prijateljem možete da tražite twin krevete. Budite na oprezu, jer ovaj izraz nije isti u Americi i Evropi. U SAD twin size bed znači da se rado o veoma širokom solo krevetu

Razlika postoji i kod francuskih kreveta. Oni mogu biti klasični (i tada su samo double bed) ili mogu biti veći (queen size bed) ili još veći (king size bed). Ovde postoji i jedna inverzna situacija. U Velikoj Britaniji je obrnuto – kraljevski krevet (king) je manji od kraljičinog (queen) kreveta.

Kako će izgledati hoteli budućnosti pročitajte ovde. Zamislite hotelske sobe u kojima se temperatura samoreguliše, a ogledala vam daju savet šta da obučete na osnovu vremenske prognoze. A kakobi mogli da izgledaju hoteli budućnosti pročitajte ovde.  Kako god da budu izgledali uvek će im biti važna ocena i mišljenje gostiju.

Ostale korisne savete pročitajte ovde. 

Podelite ovaj članak...
0Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

X